Saray'daki Seçim Kanunu hazırlığının arkasındaki hedef: Ömür boyu başkanlık

15 Temmuz 2016 darbe teşebbüsü sonrasındaki kaosun ortasında kabul edilen Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi eleştirilerin odağında yer alırken, bunun kalıcı hâle gelmesi yolunda plan hazırlığı olduğu kulislere yansıyor.

SHABER3.COM

Korkusuz yazarı Ahmet Takan, "Türkiye, ömür boyu başkanlık sistemine mi sürükleniyor?" sorusunu gündeme getirdi.

Takan, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) eski milletvekili Emin Şirin’in, "Erdoğan, dar veya daraltılmış bölgeyi getirmek için mutlak düşünüyor. Ancak gerekli anayasa değişikliklerinin yapılması için 360 oya ihtiyaç var. MHP ile birlikte oyları yetmiyor. Bu sistemi getirebilmeleri için AKP, MHP ve HDP işbirliği yapması lazım. Buna da pek imkân görünmüyor." dediğini aktardı.

Şirin, sözlerinin devamında, "Tayyip Erdoğan, eğer dar bölgeyi getirebilirse AKP birinci parti olarak Meclis’te 400 sandalyeyi bile zorlayabilir. Bunu temin ederse, bir dahaki döneme Cumhurbaşkanını halkın seçmesi yerine Meclis’in seçmesi sistemine döner. Burada mühim olan dar veya daraltılmış bölgede birinci parti olmak" dedi.

MUHALEFETE ÜÇ AYRI BLOK TEKLİFİ 

“Baskın veya erken seçim olacaksa güçlendirilmiş parlamenter sistem isteyen muhalefet partileri üç ayrı blok olarak seçime girmelidir." görüşünü savunan Emin Şirin, "HDP ayrı, tek çatı altında İyi, Gelecek, DEVA, Saadet Partisi ve Demokrat Parti. Ortaya birinci parti iddiası ile çıkması gereken CHP ayrı ayrı girmeli. Bu partilerin asgari müştereği kuvvetlendirilmiş parlamenter rejim olmalıdır. Eğer hep beraber hareket edip 360 sandalyeyi Meclis’te elde ederlerse anayasa değişikliği yapıp referanduma götürebilirler." yorumunu yaptı.

Takan, AKP tanıtım ve medya başkan yardımcısı eski Gaziantep milletvekili Şamil Tayyar’ın Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’i hedef alan sert tweetlerinin perde arkası ile ilgili önemli bir bilgiye ulaştığını da kaydetti.

Saraydaki bir kaynağına dayandırdığı iddiasında Takan, şunları dile getirdi: “Doğu Perinçek, külliyeden ekim ayında seçim planlandığına dair bir duyum almış. Çok rahatsız olmuş. Kulağına gelenlerle birlikte duyduğu rahatsızlığı ‘Aman yapmayın’ diye mesaj olarak külliyeye ulaştırmış. Sonrasında olanları ise sen ince ayar olarak gör.”

PERİNÇEK'İ HEDEF ALAN TWEETLER

"Doğu Perinçek’in hırpalanmasına yönelik AKP’den gelen kurumsal tweetlerin perde arkasını kurcalarken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin son taleplerinin karşılanıp karşılanmayacağını ilişkin yeni gelişmeler hakkında bilgi sahibi olduk" diye sözlerine devam eden Ahmet Takan, Saray'da yapılan hazırlıklara dair şunları sıraladı:

-Külliyede seçim yasası hazırlıkları yapıyor.

-Seçim ittifakı yasaklanıyor.

-Daraltılmış bölge uygulaması geliyor, bölge barajı yüzde 20 oluyor.

-Cumhurbaşkanlığını ilk turda en çok oyu alan kazanır.

-İki alternatif var;

1- 600 vekil, 600 bölge. (dar bölge)

2- İller, ilçelerine bölgelerine en avantajlı şekilde bölünür (daraltılmış bölge). Bu bölme işlemini en iyi yapacak AKP’dir. 

İyi Parti, DEVA, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti'nin yüzde 20 bölge barajını geçebilecekleri yerler çok sınırlı. Değişiklik olursa, AKP toplamda yüzde 40 ile Meclis’in yüzde 60’ını kontrol eder.

-İttifakı yasaklama, daraltılmış bölge üzerinde ciddi çalışılıyor.

-Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçiminin tek turda yapılması 40 artı 1 oyu veya en çok oyu alanın seçilmesi üzerinde çok ısrarla duruyor.
<< Önceki Haber Saray'daki Seçim Kanunu hazırlığının arkasındaki... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER