"Siber güvenlikte milli olamazsak kendimizi güvende hissedemeyiz"


Bilgi Güvenliği Derneği (BGD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hamdi Atalay, siber güvenlikte milli çözümler olmadığı sürece yüzde 100 güvende olunamayacağını söyledi. Atalay, "Örneğin geleneksel savaş araçları tank, tüfeği parasıyla alsanız bile o size hizmet ediyor. Ama siber güvenlikte durum böyle değil, parasını verirsiniz, koyarsınız, kime hizmet ettiğini bilemezsiniz. O yüzden 'Siber Güvenlik'te milli çözümler, olmazsa olmazdır." dedi.

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) ve Bilgi Güvenliği Derneği (BGD) ortaklığında 'Kritik Enerji Altyapılarının Korunması ve Siber Güvenlik Sempozyumu' Ankara Bilkent Otel'de düzenlendi. Enerji sektörünün kritik bilgi altyapılarının korunması konusunun her yönüyle ele alınacağı sempozyuma, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu gibi kamu kurumları, STK'lar ve özel sektör temsilcileri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan ELDER Genel Sekreteri Uğur Yüksel, uluslararası camiada siber güvenlikle ilgili her geçen gün hem endişelerin hem de tedbirlerin arttığını vurguladı. Bu konudaki en kapsamlı çalışmaların 11 Eylül'den sonra ABD'de başladığını belirten Yüksel, Türkiye'nin bu konudaki uygulamalarının da uluslararası çalışmalara paralel olduğunu belirtti. Sempozyumda ulusal bir koordinasyon merkezi oluşturulduğunu kaydeden Yüksel, "Milli Güvenlik Kurulu(MGK)'ndan sonra belki devlet düzeyinde en fazla yetkilendirilen en geniş katılımın sağlandığı bir yapı oluşturuldu. Elektrik Dağıtım Şirketleri başta olmak üzere kritik altyapıya yönelik tedbirlerin alınmasında ulusal bazda devlet, özel sektör, STK'lar düzeyinde çok ciddi bir koordinasyona ihtiyaç var." diye konuştu.

"SİBER GÜVENLİKTE MİLLİ ÇÖZÜMLER OLMAZSA KENDİNİZİ GÜVENLİ HİSSEDEMEZSİNİZ"

Bilgi Güvenliği Derneği (BGD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hamdi Atalay da, Siber Güvenlik alanının çok hassas bir alan olduğunu vurgulayarak bu alanın milli olması gereken bir alan olduğunun altını çizdi. Siber güvenlikte milli çözümler olmadığı sürece yüzde 100 güvenli hissedilemeyeceğini anlatan Atalay, şunları söyledi: "Bazı yabancı siber güvenlik firmalarının derneğimize kurumsal üyelik başvurularına olumsuz cevap verip, kendilerini kabul edemeyeceğimizi söyledik. Bu yabancı sermayeye karşı olduğumuzdan değil. Biz bu konuda bir tarafın değil Türkiye'nin milli menfaatlerine uygun olan görüşleri dile getirmek adına böyle bir prensibimiz var. Yaklaşık 10 yıldır bu konuda farkındalık oluşturmak adına Genelkurmay Başkanlığı'ndan Cumhurbaşkanlığına kadar her seviyede girişimlerimiz oldu. Bugün geldiğimiz noktada artık Türkiye'nin taslağını hazırladığımız 'Siber Güvenlik Eylem Planı' var. İnsanların günlük hayatını doğrudan etkileyen kritik altyapılar gıda, su, enerji, haberleşme bankacılık gibi altyapılar. Bu kritik yapılara saldırılar günlük hayatı devletin işleyişini etkileyebilir. Bu yüzden kritik alt yapılara saldırılar çok önemli. Enerji sektöründeki şirketlerde genelde SCADA sistemleri kullanılıyor fakat bu sistemler neredeyse 50 yıl öncesine ait. Yani bugünün tehditlerine oldukça açıklar. Dolayısıyla şebekelerimizi ve kritik alt yapılarımızı akıllı hale getirmeliyiz. Ama her şeyi bilişimde halletmeye kalktığınızda da siber güvenlik zafiyetleri söz konusu oluyor. Şebekler ve kritik alt yapılar akıllı hale gelirken bir yandan ona tehditler artıyor. Bu sistemlerin güvenlik açısından yenilenmesi ve çözümlerin sağlanması gerekiyor. Siber güvenlikte milli çözümler olmadığı sürece siz kendinizi yüzde 100 güvenli hissedemezsiniz. Örneğin geleneksel savaş araçları tank, tüfeği parasını alıp satın bile alsanız o size hizmet ediyor. Ama siber güvenlikte durum böyle değil parasını verirsiniz, koyarsınız, kime hizmet ettiğini bilemezsiniz. O yüzden 'Siber Güvenlik'te milli çözümler olmazsa olmazdır."

"DOĞALGAZ ABONE SAYIMIZ ŞU AN 11 MİLYON CİVARINDA"

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Dernek Müdürü Cem Önal da 2015 yılı itibariyle toplam 76 ilde doğalgaz dağıtım faaliyetlerinin yapıldığını belirterek, doğalgaz dağıtım sektörüne 10 yılda 10 milyar dolar yatırım yapıldığını ve gelecek dönemde de 10 milyar dolarlık yatırımın öngörüldüğünü kaydetti. Önal, ayrıca 91 bin kilometre şebeke yatırımı yapıldığını belirterek, "Toplam abone sayımız 11 milyon civarında. 2030 beklentimiz ise bu rakamın iki katına katlanarak 20 milyon aboneye ulaşmasını hedefliyoruz. Bu bizim için iyi bir hedef, geldiğimiz noktada iyi bir konumdayız" diye konuştu.

"ELEKTRİK DAĞITIMINDA AKILLI ŞEBEKE UYGULAMALARINA GEÇİŞ SÜRECİNDEYİZ"

Türkiye Elektrik Dağıtım (TEDAŞ) Genel Müdürü Mükremin Çepni ise elektrik dağıtımında akıllı şebeke uygulamalarına geçiş sürecinde olduklarını belirterek, bu anlamda altyapının güvenli bir şekilde oluşturularak, bu geçişi sağlamanın önemli olduğunu vurguladı. Çepni, "Fakat burada kritik altyapıların güvenliği derken sadece siber güvenlik de akla gelmemeli. Bildiğiniz gibi 7 Haziran'daki Milletvekili Genel Seçimleri sonrası, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesindeki terör olaylarıyla enerji şebekeleri ve trafolar çok fazla hasar gördü. Şebeke ve trafoların fiziksel olarak korunması ve işletilmesi de bizim en önemli görevlerimizden birisi. Ayrıca, siber güvenlik programları ve yazılımlarının milli hale getirilmesi de çok önemli çünkü bu yazılımlar başka yere ait olduğunda farklı amaçlarla kullanılabilir." diye konuştu.

Yenilenebiir Enerji Genel Müdürü Münib Karakılıç da "Her yıl dünyada tüketilen elektrik enerjinin yüzde 2,5'i bilgisayar, laptop ve cep telefonu gibi bilgi işlem cihazları tarafından tüketiliyor. Türkiye'nin 73 bin gigabayta (GB) ulaşan kurulu gücünde yenilenebilir enerji kaynaklarının payı 31 bin gigabaytı buldu. Rüzgar ve Güneş santrallerinin devreye girmesi ile enerji alt yapısındaki parçalanma ve küçülme dolayısıyla beraberinde otomasyonun akıllı şebekelerin ileri derecede ve güvenli bir şekilde kullanılmasını beraberinde getirmektedir. Bu konudaki çalışmaları önemsiyoruz." ifadelerini kullandı.


CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER