Sivas Valisi: SİDEMİR işçileri kanuni haklarını kullanabilir

Sivas Valisi: SİDEMİR işçileri kanuni haklarını kullanabilir

Sivas Valisi Alim Barut, Demir Çelik işçilerinin eylemlerde kendisinin eleştirilmesine cevap verdi. Yaptığı yazılı açıklamada işvereni suçlayan Vali Barut, devlete olan borçlarıyla birlikte Erol Evcil'in işlettiği fabrikanın elektrik, vergi, SGK borçları da dahil olmak üzere 630 milyon lira borcunun bulunduğunu açıkladı.

Barut, "Mahkemece konulan tedbir kararları hariç SİDEMİR (özelleştirilmiş) özel bir anonim şirkettir. İşçinin ücretini ödemiyorsa sorumlu Vali, Bakanlık veya Hükümet değil işverendir. Yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverene karşı işçinin hakları Anayasa'da, İş Kanununda, Toplu İş Sözleşmesi Kanununda, Medeni Kanun ve Borçlular Kanununda düzenlenmiştir. İşçiler kanunların verdiği hakları kullanabilirler." dedi.

"İŞVEREN BORÇLARINI ÖDEMİYOR"

"Ulusal ve yerel basın yayın organlarında, televizyon haberlerinde uzun süredir ücretlerini alamayan SİDEMİR işçilerinin eylemleri konu ediliyor. Bu arada Vali'nin ilgilenmediği belirtilip, istifası istenip protesto edildiği de bahse konu ediliyor" diyen Vali Alim Barut, şöyle devam etti: "Kent meydanında, bir şirketin işçilerine Valilikçe ücret ödendiği ne görülmüş ne de duyulmuştur. Bunu işçiler de bilir. O halde neden Valilik binasına yürüyerek, Vali'yi protesto ederek ücretlerinin ödenmediğini belirtiyorlar? Valilikten istedikleri işletmenin çalışır hale getirilmesidir. Geçmişte elektrik ücreti ödenmemiş Valilik aracı olmuş işletme güya çalışmış. SİDEMİR işletmesi işçileri çalıştırma ve ücretlerini ödeme karşılığı olarak, devlete vergisini ödememiş ödemiyor, SGK'ya prim borcunu yatırmıyor, (işçi ücretlerinden kestikleri halde) kullandığı elektriğin parasını ödemiyor ve sendika aidatını (sendikaya) ödemiyor. İş ilişkilerinden doğan alacaklarından bahsetmiyorum. Özele girmiyorum."

"VALİNİN BEKLENTİLERE CEVAP VERMESİ GEREKMEZ"

Vali Barut kendisinin aracılık etmesinin istendiğine işaret ederek, "Bütün bu parasal yükümlülüklerini yerine getirmeden, işçileri istihdama devam etmesi için Valilik geçmişte aracı olmuş. İşletmede faaliyetine devam edebilmiş. Ancak Sivas Valisinden Devlete vergiyi ödemeden, SGK'ya primi ödemeden, elektrik idaresine borcu ödemeden ve işçi sendikasına aidatı ödemeden çalışmasına aracılık etmesi isteniyor. Evet, Vali de beklentilere cevap vermiyor. Vermesi de gerekmiyor" dedi.

"YÖNETİMİN DEVLETE VE KURUMLARA BORCU 630 MİLYON"

Vali Alim Barut, sözlerini şöyle sürdürdü: "Fabrikanın devlet ile birlikte çeşitli kurumlara borcu olduğunu aktaran Vali Alim Barut, "Devletin vergi alacağı gecikme zamlarıyla birlikte 567.400.698-TL (beş yüz altmış yedi milyon dört yüz bin altı yüz doksan sekiz) SGK'ya prim borcu 51.531.252-TL (elli bir milyon beş yüz otuz bir bin iki yüz elli iki) elektrik dairesine 13.600.000-TL (on üç milyon altı yüz bin) ve sendikaya aylık 30.000-TL (otuz bin) civarında aidatını ödememektedir.Geçmişte yasal danışmanlığı bahane ederek borcunu ödemeden Valiliği aracı yaparak işletme sürdürülmüştür. Günümüzde resmi borçlar 630.000.000-TL'ye (altı yüz otuz milyon) ulaşmıştır.İşveren işçinin ücretini ödemeyerek, arada işçi çıkardığını bildirip, yükümlülüklerini yerine getirmeden işletmeyi çalıştırmak için işçisini şantaj objesi olarak kullanmaktadır."

"ÜCRET ALMAK İSTEMEDİĞİMİZDEN KAYYIMLIKTAN ÇEKİLDİK"

Valilik olarak yaptıkları tasdik kayyımlığı görevinden çekildiklerini anlatan Vali Barut şunları kaydetti: "SİDEMİR ile Valiliğin geçmişte yasal danışmanlık (tasdik kayyımı) olarak ilişkisi vardı. Vali, Vali Yardımcıları, Defterdar, Defterdarlık Muhakemat Müdürü ve Eski Genel Müdür Mahkeme tarafından 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 429. Maddesi uyarınca yasal danışman, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 133. Maddesi uyarınca tasdik kayyımı olarak 2006 yılından buyana atanmışlardır. Ücret olarak ayda 5.000-TL (beş bin) alabiliyorlardı.Vali yasal danışman (tasdik kayyımı) olarak ilgileniyordu. Ancak Devlet'e vergiyi, SGK'ya primi ödemeyen şirketten aylık ücret almak tarafımdan kabul görmemiştir. Geçtiğimiz Nisan ayında TMK 429 ve CMK 133 maddelerin verdiği yetki ile vergiyi ödettiremediğimiz, SGK primlerinin yatırılmalarını sağlayamadığımız için yasal danışmanlıktan (tasdik kayyımlığından) çekildim, çekildik. Mahkemede kabul etti Haziran ayından itibaren Vali ve diğer üyeler yasal danışman (tasdik kayyımı) değildir."

"SORUMLU İŞVERENDİR"

Mahkemece konulan tedbir kararları hariç SİDEMİR (özelleştirilmiş) özel bir anonim şirkettir. İşçinin ücretini ödemiyorsa sorumlu Vali, Bakanlık veya Hükümet değil işverendir. Yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverene karşı işçinin hakları Anayasa'da, İş Kanununda, Toplu İş Sözleşmesi Kanununda, Medeni Kanun ve Borçlular Kanununda düzenlenmiştir. İşçiler Kanunların verdiği hakları kullanabilirler.

Kanuni haklarını kullanmak yerine Valiliğe yöneltiliyor olmaları sebebiyle Valinin sorumluluk alması düşünülemez. Vali yasal danışmanlıktan (tasdik kayyımlığından) çekilmiştir. Sivas Valisi olarak görevinin başındadır."
kanuni-haklarini-kullanabilir-1963512.htm'> CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER