Suruç saldırısıyla ilgili çok konuşulacak ihmal

Suruç’taki intihar saldırısı öncesi yaşanan büyük zafiyetlere bir yenisi eklendi. Katliamda ölen gençlerin ilçe girişinde tek tek arandığı ancak basın toplantısının yapıldığı kültür merkezine girenlerin hiçbir aramaya tabi tutulmadığı ortaya çıktı.

Suruç saldırısıyla ilgili çok konuşulacak ihmal

Şanlıurfa HDP İl Başkanı Yavuz, yaptıkları  tüm toplantılarda herkesin arandığını belirterek "Amara Kültür Merkezi’nin girişinde arama yapılmadı" dedi. Şanlıurfa Emniyeti skandal uygulamayı, “Grup taşkınlık çıkarabilirdi” sözleriyle savundu.

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 32 kişinin hayatını kaybettiği 100’ün üzerinde vatandaşın yaralandığı patlamayla ilgili ‘güvenlik zafiyetine’ ilişkin yeni bir bilgi daha ortaya çıktı. Basın açıklaması yapacak grup Suruç’a girişte didik didik arandı. Emniyet güçleri patlamada hayatını kaybedenlere kimlik kontrolü yaptı. Ancak canlı bombanın da girdiği Amara Kültür Merkezi’nin bahçesinin önünde üst araması yapılmadığı ortaya çıktı.

Şanlıurfa ve ilçelerinde HDP’nin yaptığı bütün kalabalık toplantılarda üst araması yapılırken, Suruç’ta es geçildiğini doğrulayan Şanlıurfa HDP İl Başkanı Rıdvan Yavuz, “Amara Kültür Merkezi’nde açıklama yapacak gençler ve kültür merkezinin bahçesine girenler aranmamış. Arama yapılsaydı canlı bomba yakalanırdı bu katliam yaşanmazdı” dedi.

'BURASI HER GÜN BÖYLE’ CEVABI

BUGÜN’e açıklamalar yapan Yavuz, daha önce Nevruz, miting, HDP etkinliklerinde insanların arandığını söyledi. Şanlıurfa Valiliği ve Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerinden neden üst araması yapılmadığıyla ilgili bilgi talep ettiklerini söyleyen Yavuz, “Emniyet yetkilileri 'Suruç’ta her zaman yaptığınız açıklamalardan. Her gün burası böyle. Daha farklı ne önlemi alalım' cevabı verdiler” diye konuştu.

Yavuz, MİT ve Emniyet’ten habersiz Şanlıurfa’da bir yabancının hareket etmesinin imkansız olduğunu söyledi. 2 yıl içinde sadece Suruç’ta benzer bombalı girişimlerin Emniyet ve Jandarma tarafından önlendiğini belirten Yavuz, son olayda güvenlik zafiyetinin ötesinde olayların gizli olduğunu ifade etti.

MOBESE’DEN BULUNURDU

Yine IŞİD sempatizanlarının veya eylemcilerin Suruç’taki MOBESE kameralarından tespit edilebileceğini kaydeden Yavuz, “Suruç’ta en az 5 noktada kamera var. Bombalı saldırının gerçekleştiği Amara Kültür Merkezi’nin önünde bile MOBESE var. Kamera görüntülerine bakılsa ve istenilse saldırı önlenebilirdi” diye konuştu.

EMNİYETTEN ŞOK ARAMA SAVUNMASI

Şanlıurfa Emniyeti Terörle Mücadele Şube yetkilileri ise üst araması yapılmamasını “Kültür merkezinin bahçesine girenleri arasaydık grup taşkınlık çıkarabilirdi” sözleriyle savundu.

‘HASTANEDE DE CANLI BOMBA' İDDİASI

Patlamanın ardından Suruç Devlet Hastanesi’ne gittiklerini vurgulayan HDP İl Başkanı Yavuz, “Yaralıların arasında polisin gözetim altında tuttuğu başka bir kadın daha vardı. Kadın üzerinde pimiyle yakalanmış. Üzerinde kablolar ve pimi bağlıydı” iddiasında bulundu. Bu kişinin daha sonra hastaneden götürüldüğünü söyledi.

30 KİŞİLİK GRUPLAR HALİNDE KOBANİ'YE

Ağaç dikmek ve oyuncak dağıtmak için Kobani’ye geçmeyi planlayan 300 kişiyle alakalı izin işlemlerini de HDP Şanlıurfa teşkilatı takip etti.

GRUP GRUP GİDECEKLERDİ


Önceki gün kaymakam ve valilikte görüşme yapıldığını dile getiren Yavuz, valiliğin “20 kişi alabiliriz. Daha fazla kimseyi geçirmeyiz” cevabı verdiğini savundu.

Görüşmeler devam ederken gençlerin basın açıklaması yapma kararı aldıklarını ifade eden Yavuz, “300 kişinin tek seferde geçişine izin verilmediği için 30 kişi Kobani’ye geçecekti. Ardından bir gün kalıp onlar gelecekti. 30’ar kişilik gruplar halinde 300 kişi dönüşümlü olarak Kobani’de ağaç dikecekti” dedi.

VALİLİK YÜRÜYÜŞ VE MİTİNG YASAĞINI 5 SAAT SONRA İPTAL ETTİ

İntihar saldırısının ardından Şanlıurfa’da miting, yürüyüş ve basın açıklamaları valilik emriyle yasaklandı. Yasak tepkiler üzerine kaldırıldı.

Kamuoyunda tepkiye neden olan yasağı valilik 5 saat sonra kaldırdı.

Şanlıurfa Valiliği, Suruç'ta yaşanan intihar saldırısının ardından benzer olayların engellenmesi için kent merkezi ve ilçelerde her türlü miting, yürüyüş ve basın açıklamasının iptal edildiğini duyurdu. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu kapsamında değerlendirilen etkinliklerin yasaklandığı belirtilerek şöyle denildi:

"Anayasamızda ve kanunlarda öngörülen sınırlandırma ve yasaklama şartlarını doğrudan ve açıkça oluşturduğu değerlendirilen eylemlerin gerçekleştirilmesi durumunda meydana gelebilecek istenmeyen olayların engellenebilmesi, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/C maddesine ve 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 17. maddesine istinaden diğer illerden katılımlarla birlikte yapılması muhtemel her türlü yürüyüş, basın açıklaması, miting, çadır kurma vb. etkinliklerin ilimiz merkez ve ilçelerinde yapılması yasaklanmıştır."
Valilik sabah saatlerinde aldığı yasak kararının, 5 saat sonra iptal edildiğini duyurdu.

BİZİ DİDİK DİDİK ARADILAR

İntihar saldırısı sırasında basın açıklaması yapan grubun içinde yer alan SGDF üyesi Mazlum Demirtaş, patlamada hayatını kaybedenler için Gaziantep'te düzenlenen törene katıldı. Etkinlik için İstanbul'dan geldiğini belirten Demirtaş ilçe girişinde oyuncaklardan kitaplara kadar didik didik arandıklarını söyleyedi. Olaydan yaralı kurtulan Demintaş, "Bizi böyle arayan asker ve polisin, kana susamış çetelerin Suruç'un içerisinde bombalarla gezmesine, sınırdan bombalarla girmesine müsaade etmesi utanç vericidir" dedi

ARKADAŞLARI KURTULDU


Suruç’taki saldırıda ölen ve yaralananlar arasında Eskişehir’den gidenlerin de bulunduğu belirtildi. Eskişehir’den giden grupta yer alan Alper Sapan’ın öldüğü, HDP’nin son seçimdeki Eskişehir vekil adaylarından Ceren Gökçe ile birlikte 4 kişinin ise yaralandığı kaydedildi.

AĞITLAR YAKIP GÖZYAŞI DÖKTÜLER


Suruç'taki intihar saldırısında ölen 30 kişinin Gaziantep Adli Tıp Kurumu’nda otopsi işlemleri tamamlandı. Otopsisi tamamlanan 5 kişi sabah erken saatlerde yakınlarınca götürülürken, yaşamını yitiren 23 kişi için öğle saatlerinde Asri Mezarlık içerisinde bulunan Bahaddin Nakıpoğlu Camii’nde tören düzenlendi. Törende, ölenlerin yakınlarının tabutlara kapanarak gözyaşı dökküp, ağıtlar yaktı. Törenin ardından cenazeler memleketlerine gönderildi. Cenazeleri gönderilen 28 kişiden başka, saldırıda ölen diğer 4 kişiden 2'sinin kimliğinin saptandığını, 2'sinin ise saptanamadığı öğrenildi. Kimliği saptanamayan 2 kişiden birinin eylemi gerçekleştirien 'canlı bomba' olduğu sanılıyor.

30'UNUN KİMLİĞİ AÇIKLANDI

SGDF yetkilileri, ölenlerin 30'unun kimliğini açıkladı. Bu isimler şunlar: Uğur Özkan, Kasım Deprem, Hatice Ezgi Sadet, Cemil Yıldız, Çağdaş Aydın, Nazlı Akyürek, Ferdane Ece Dinç, Mücahit Erol, Murat Yurtgül, Emrullah Akhamur, İsmet Şeker, Okan Pirinç, Nartan Kılıç, Ferdane Kılıç, Serhat Devrim, Met Ali Barutçu, Erdal Bozkurt, Süleyman Aksu, Koray Çapoğlu, Cebrail Günebakan, Veysel Özdemir, Nazegül Boyraz, Alper Sapan, Alican Vural, Osman Çiçek, Dilek Bozkurt, Büşra Mete, Yunus Emre Şen, Ayda Ezgi Şalcı, Mehmet Ali Varol.

HASTANEDEN GELİP OĞLUNUN CENAZE TÖRENİNE KATILDI

Kendisinin yaralandığı patlamada yaşamını yitiren Çağdaş Aydın’ın babası Fethi Aydın, oğlunun cenaze törenine katıldı. Şanlıurfa'da tedavi gördüğü hastaneden hasta önlüğüyle çıkarak Gaziantep'e gelen Fethi Aydın, terör saldırısını kınayarak, saldırganın bir an önce bulunmasını istedi.

"GELİN YARINI İLMEK İLMEK BİZ ÖRELİM"

Samsun'dan Suruç'a birlikte giden Aydan Ezgi Şalcı (21) ve Ali Can Vural (19) da bombalı saldırıda hayatını kaybetti. Aydan Ezgi Şalcı’nın saldırıdan bir gün önce Twitter hesabından, "Bizler güneşin çocuklarıyız. Ölüme gülümseyerek gidenleriz. Ne döndürebilir ki bizi, ne korkutabilir ki? Gelin yarını ilmek ilmek biz örelim" mesajını paylaşması yürek burktu.

PATLAMA ALANINDA 2 EL BOMBASI

Suruç Amara Kültür Merkezi’ndeki canlı bomba saldırısında el bombalarının da kullanıldığı tespit edildi. Olay yeri inceleme ekiplerinin patlama alanında yaptığı araştırmalarda biri patlamış diğeri patlamamış 2 el bombası bulundu. Patlamanın ölümcüllüğünü artırmak için bombaya çivi ve bilye koyulduğu da belirlendi.

Emniyet güçleri, bombacının Adıyaman nüfusuna kayıtlı A.A. isimli bir erkek olduğu şüphesi üzerinde yoğunlaştı. Bombacının bağlantılarıyla ilgili seçim öncesinde Diyarbakır’da patlatılan bombaların üzerinde duruluyor.

HUKUK OKUYORLARDI

Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi 3. sınıf öğrencileri Nazlı Akyürek ve Nuray Koçan da patlamada hayatını kaybetti. 22 yaşındaki Nuray'ın Suruç'a giderken babasına, "Çocuklara oyuncak dağıtıp, kütüphane yapmaya gidiyorum" demiş.

AMARA’DA?KARANFİLLİ ANMA

Patlamanın gerçekleştiği Amara Kültür Merkezi'nde tören düzenlendi.  Katılımcılar, gençlerin Kobani'ye götürmek üzere yanlarında getirdikleri oyuncak ve karanfilleri bahçeyi bıraktı.

BUGÜN GAZETESİ
<< Önceki Haber Suruç saldırısıyla ilgili çok konuşulacak ihmal Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER