TBMM'de 'valiler milletvekili telefonlarına çıkmıyor' tartışması


TBMM Genel Kurulu'nda HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Mardin Valisi'nin HDP'li vekillerin görüşme taleplerini kabul etmediğini belirterek bu konuda hükümetten bilgi istedi. Hükümet adına söz alan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Aradım nedir valimiz bir randevu talebine milletvekilinin hayır mı demiş. Öyle bir davranışta bulunmuştu diye aradım kendisi de bana döndüler. Görüştüm. Valimizden randevu talep edilmiş talep sırasında kalkınma ajansının toplantısında olduğu için hemen cevap verememiş. Toplantıdan sonra randevu taleplerini kabul etmiş şuanda valinin odasında sizin vekilleriniz Mardin'in valisi görüşüyor ayıptır ayıp." diye konuştu. Baluken, Bakan Bozdağ'ın yaptığı açıklamanın gerçeğe tekabül eden bir yanı olmadığını söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu 26. Dönem 12. Birleşimi Başkanvekili Ahmet Aydın başkanlığında toplandı. Genel Kurul'da katip üyelikleri Kütahya Milletvekili İshak Gazel ve Ankara Milletvekili Ali Haydar Akar yaptı.

Partilerin önergelerinin okunmasının ardından HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken söz aldı. Baluken, bazı bölgelerinde sokağa çıkma yasaklarının devam ettiği Mardin ilinde HDP'li milletvekillerinin Mardin Valisi ile görüşme taleplerine herhangi bir cevap verilmediğini söyledi.

HDP Milletvekillerinin gittikleri illerde vali yada idare amiri ile görüşme talebinde bulunduklarını belirten Baluken, "Bu durumlarda milletvekillerimiz muhatap alınmıyor. Atanmış bir valinin seçilmiş bir milletvekilinin görüşme talebine cevap vermemesini doğru bulmuyoruz. Mardin valisi tarafından milletvekillerimizin görüşme taleplerinin kabul edilmemesi basiretsiz ve terbiyesiz bir tutumdur. Mardin valisi bu tutumu sergilemeye devam ediyor. Bu konuda bir açıklama bekliyoruz." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise, "Grup Başkanvekimiz Özgür Özel Ankara Valisi'ni aramasına rağmen vali cevap vermedi ve geri dönüş yapmadı. Bir izahat bekliyoruz. Ankara Valisi Özgür Özel'i arayıp telefonuna dönecek Levent Gök'ten özür dileyecek. Bunun altında kalmamalısınız." diye konuştu.

Bu sözler üzerine Ahmet Aydın da, "Her milletvekiline tüm atanmışların hizmet noktasında kendilerine yardımcı olması lazım. Milli iradenin üstünde hiçbir güç tanımıyoruz." dedi.

Bu konuşmaların ardından HDP Milletvekilleri, başkanlık divanına doğru yürüdü. Ahmet Aydın, HDP'li vekillerden yerlerine oturmasını istedi. HDP'li vekiller Mardin Valisi'nin telefonla aranarak kendilerine bilgi verilmesini istedi. Aydın, "Zorlama ile olmaz. Parlamentonun itibarını burada önce grup başkanvekilleri olmak üzere milletvekilleriyle korumak zorundayız." dedi. Bu sözlerin ardından HDP'li vekiller yerlerine oturdu.

Ahmet Aydın, "Bunun kabul edilemez olduğunu ve bunun doğru olmadığını en keskin şekilde ifade ediyorum." diye konuştu. Bu konuşmaların ardından hükümet adına Adalet Bakanı Bekir Bozdağ konu ile ilgili bilgi verdi.

Mardin Valisinin burada linç edilmek üzere iki gruptan milletvekillerinin konu ile ilgili değerlendirme yaptığını ifade eden Bozdağ, "Aradım nedir valimiz bir randevu talebine milletvekilinin hayır mı demiş. Öyle bir davranışta bulunmuştu diye aradım kendisi de bana döndüler. Görüştüm. Valimizden randevu talep edilmiş, talep sırasında kalkınma ajansının toplantısında olduğu için hemen cevap verememiş. Toplantıdan sonra randevu taleplerini kabul etmiş, şuanda valinin odasında sizin vekilleriniz Mardin'in valisi görüşüyor, ayıptır ayıp. Bir yanlışla kalkıp burada yargısız infaz yapıyorsunuz. Fevkalade büyük bir yanlış yapıyorsunuz." diye konuştu.

'SİZİN YASLANDIĞINIZ TERÖRİSTLER OTOMATİK SİLAHLARLA SALDIRIYOR'

Sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili 'kim sokaklara hendek kazıyor, PKK'nın teröristleri kazıyor' diyen Bozdağ, "Kim mayınlıyor, teröristler mayınlıyor, kim barikatı kuruyor, teröristler kuruyor. Bakın biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak sokakları tuzaklayan, mayınlayan hendek kazan, askeri, polisi, masum insanların hayatına kast eden terör örgütüne karşı devletin güçleri müdahale ediyor. Hiç konuşmaya gerek yok. Sur'da dört ayaklı minare yanında Diyarbakırımızın baro başkanı hayatını kaybetti. Olay yeri incelemesine giden savcı, başsavcı, başsavcı vekilleri, savcılar, baronun avukatları delilleri toplamak inceleme yapıyor, sizin yaslandığınız teröristler otomatik silahlarla saldırıyor. Otomatik silah yetmiyor, roketle saldırıyorlar, o yetmiyor uzaktan kumanda ile güvenlik alanı içinde olay yeri incelemesi yapılan yerde güvenliği alan polisin aracını patlattılar. Sizden şunu duymak isterdim, 'ey teröristler, ey PKK'lılar ne diyorsanız öyle deyin bu hendekleri kaldırın, bu mayınlamaya son verin, askeri, polisi, şehit etmeyin' diye sesinizi yükseltmeniz lazım. Sanki Diyarbakar'ın Valisi, Silvan'ın Kaymakamı, Cumhuriyetin Hükümeti keyfine sokağa çıkma yasağı ilan ediyor. Oradaki vatandaşın can ve mal güvenliği için devlet vazifesini yapıyor. O hendekleri oradan kaldıracağız. Terör örgütüne karşı parlamentoda hükümete sesinizi yükselttiğiniz gibi terör örgütüne karşı da sesinizi yükselteceksiniz. Dün iki polisimiz, bugün bir polisimiz şehit oldu. Biz oradaki sivillerin hayatını korumak için özen gösteriyoruz. Hayatını kaybeden sivillerin tamamı teröristlerin saldırısı ile hayatını kaybetti. Hepsi soruşturuluyor. Tahir Elçi'nin olayında bile hakikatin ortaya çıkmasından korkuluyor, olay yerini inceleyenlere saldırı yapılıyor. Olayların üzerine hükümetimiz kararlılıkla gidecek. Terörle mücadele kararlılıkla devam edecektir." şeklinde konuştu.

'SİYASİ ÇÖZÜME GELDİĞİNİZ ANDA HALKA KATLİAMDAN VAZGEÇTİĞİNİZ ANDA HENDEK SORUNU ÇÖZÜLÜR'

Konuşmanın ardından Baluken söz istedi. Bakan Bozdağ'ın yaptığı açıklamanın gerçeğe tekabül eden bir yanı olmadığını ifade eden Baluken, "Bir toplantı bir ay boyunca sürer mi? Mardin, Şırnak, İstanbul valisi bir aydır bırakın yüz yüzeyi görüşmeyi telefonla görüşmeye karşı toplantı gerekçesini öne sürüyor. Meclis Başkanvekili Pervin Buldan 3 gün önce İstanbul valisi ile telefonda görüşmek istediği zaman toplantıda olduğunu ve geri döneceğini söylüyorlar. Meclis Başkanvekili 3 gündür İstanbul Valisi toplantı nedeniyle hala arayamamış. Utanmıyor musunuz bu gerekçeleri burada yalan yanlış şekilde genel kurulda dile getirmeye. Hendeklerin nasıl oluştuğunu ve kapatıldığını siz çok iyi biliyorsunuz. Bu hendekleri şuanda abluka altına aldığınız, havadan bombaladığınız, havan toplarıyla dövdüğünüz halkın sonuç olarak bunları kazmak zorunda kaldığını çok iyi biliyorsunuz. Diyaloğa ve müzakereye geldiğiniz, siyasi çözüme geldiğiniz anda, halka katliamdan vazgeçtiğiniz anda hendek sorunu çözülür. Tahir Elçi soruşturması ile ilgili verdiğiniz bilgelerin hepsi yanlış." açıklamasında bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber TBMM'de 'valiler milletvekili telefonlarına çıkmıyor'... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER