Codemasters’tan Bir Fiyasko Araba Oyunu: F1 2014

Geçtiğimiz günlerde oyun piyasasına çıkan yeni Formula 1 oyunu eleştirmenlerce kötü not aldı, çokça eleştirildi.

Codemasters’tan Bir Fiyasko Araba Oyunu: F1 2014

Serinin 2013 versiyonu ile neredeyse aynı grafikleri, yenilikçi bir yapısı olmayışı ve ses, müzik gibi yan detaylara bir şey katamaması oyunun yapımcısı Codemasters’ı zora sokmuşa benziyor. Son yıllarda sıkıntı çeken ünlü oyun stüdyosunun geçmişteki birçok başarılı oyununu mumla aratan F1 2014 oyunu, birçok oyun eleştirmeni tarafından vasat olarak değerlendirildi. 



Japonya’da 2 Ekim, Avustralya da 16 Ekim, İngiltere’de 17 Ekim ve Kuzey Amerika’da 20 Ekim’de piyasaya sürülen oyunun genel olarak izlenimleri ise şöyle:

-Tipik bir yarış oyunu olan F1 2014’de yenilik olarak en dikkat çeken şeyin grafikler olması gerekirken, oyunun birçok 3 boyutlu grafiğinde F1 2013’e göre hiçbir değişim gözlemlenmiyor.

- Oyunun arayüzü basit ve gösterişsiz tasarlanmış. Hemen yarış yapmak isteniyorsa hızlıca menüleri geçip seçimleri gerçekleştirip oyuna başlanabiliyor.

- Oyunun yapay zekası yeterli değil. Yarış sırasında bilgisayar tarafından kontrol edilen arabalar yeterli şekilde oyuncuyu zorlamıyor.

- Oyunun çarpışma efektleri gerçekçi değil. 



- Zemin farklılıkları herhangi bir fiziksel ayrıma sahip değil. Kuru zeminde de, ıslak zeminde de aynı sürüş gerçekleşiyor.

- Oyunun daha uzun ömürlü olmasını sağlayan etkenlerden biri olan çok oyunculu oyun modu (Online) önceki versiyonlarla aynı.

Oyunun Formula 1 atmosferini tam olarak yansıtamıyor olması, büyük bir yenilik getirememesi ve Formula arabalarının fiziksel yetersizliği oyunun başarısızlığındaki en büyük etkenler olarak tanımlanıyor. Önümüzdeki senelerde Formula 1 oyunlarının akıbeti büyük bir merak konusu.



Codemasters Hakkında

1985 yılında kurulan oyun şirketinin başlıca oyunları arasında tür olarak araba oyunları gelmektedir. Bu oyunlar arasında LMA Manager Serileri, TOCA Touring Car Serileri, Colin McRae Rally Serileri, Operation Flashpoint: Cold War Crisis, Dizzy Serileri, Brian Lara Cricket Serileri, Dirt serileri, F1 serileri ve Race Driver: GRID gelmektedir. Özellikle Dirt serisi ile araba oyunları dünyasında büyük yer edinen oyun şirketi daha sonra çıkardığı Race Driver: GRID ile büyük başarı yakalamıştır.



Formula 1 Hakkında

1920 ve 1930’larda Avrupa Grand Prix motor yarışlarının daha genel bir kurallar çerçevesinde değerlendirilmesi sonucu 1947’de ortaya çıkan Formula 1 yarışları günümüzde hala sevilen bir yarış sporu olarak görülmektedir. İlk dünya şampiyonası olarak 1950 senesinde gerçekleştirilen Formula 1, İngiltere Silverstone’da yapılmıştır. Dünyaca ünlü pilotların ve araba markalarının yarıştığı bu etkinlik dünyanın çeşitli ülkelerindeki pistlerde gerçekleştirilir. Sıralamaya dayalı puan sistemine göre dönem sonunda şampiyonun belli olduğu Formula 1’de markalar da kendi aralarında yarışmaktadır.



Araba Oyunları Hakkında

Formula 1 oyunları genel olarak araba oyunları türü içerisinde değerlendirilir. Bu oyunlarda Formula 1 atmosferini yansıtmak esas alınmaktadır. Kuralları, oynanışı, sesleri ve grafikleriyle tam olarak bir konsept içinde değerlendirilen bu tür araba oyunları oyun konsollarında, masaüstü ya da dizüstü bilgisayarlarda veya mobil telefonlarda büyük boyutlu indirilebilir oyunlar şeklinde oynanabilmektedir. Ayrıca daha küçük boyutlarda ve Flash ya da Unity oyun formatlarında olup hemen oynanabilir türleri de mevcuttur. Türkiye’de Oyun Gemisi gibi oyun portallarında çok sayıda bu türdeki araba oyunları www.oyungemisi.com/araba-oyunlari/ tarayıcı tabanlı olarak bulunmaktadır.

<< Önceki Haber Codemasters’tan Bir Fiyasko Araba Oyunu: F1 2014 Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER