Turizmcilerden Türk ve Rus yetkililere çağrı: Krizin çözümünü sivillere bırakın


Antalya'da düzenlenen uluslararası katılımlı turizm kongresine Türkiye ile Rusya arasında uçak kriziyle başlayan gerilim damga vurdu. Turizmciler bu olayın kişisel hırslardan ve siyasetten arındırılması gerektiğini savundu. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, "Sivil kanada bıraktıkları zaman biz bu krizi çok kolay aşacağımızı düşünüyorum." derken, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, 'ülkenize geri dönün' çağrısı yapılan Ruslara, Türklerin onlarla birlikte yaşama arzusunda olduğunu söyledi.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği tarafından Antalya'da düzenlenen 5. Uluslararası Resert Turizm Kongresi'nde konuşan AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, turizm açısından olağanüstü bir yıl yaşandığını ifade etti. Olayların biri bitmeden diğerinin patlak verdiğini belirten Yusuf Hacısüleyman, düşen uçakların, turizm bölgelerindeki patlamaların, terör saldırılarının ve büyük tur şirketlerinin iflasının turizmi etkilediğini kaydetti. Kongrede bu konuların masaya yatırılacağını anlatan Hacısüleyman, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan krize de değindi.

SEYAHAT ENGELİ BARIŞA HİZMET ETMEZ

Dünyanın özlemini duyduğu barışın insanların birbirini tanımasıyla sağlanabileceğine işaret eden AKTOB Başkanı, Rusya'nın Türkiye'ye yönelik getirdiği seyahat engelinin kısa sürede kaldırılmasının her iki ülkenin lehine olacağını ifade etti. Hacısüleyman, şu değerlendirmede bulundu: "Siyasi gerginliklerde insanların hemen seyahat özgürlüğüne kısıtlama getirme düşüncesi ne dünya barışına hizmet eder, ne de ülkelerin savunduğu değerlere katkıda bulunur. Ülkemiz bugüne kadar 'siyasi gerginliğimiz var' diye hiç bir ülke için kendi vatandaşlarına 'gitmeyin' çağrısı yapmamış ve umarız ki hiç bir zaman da yapmayacaktır. Konuya salt ekonomik açıdan bakmanın yersiz ve gereksiz bir yaklaşım olduğunu bugün burada bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Seyahat özgürlüğünü, tüm insanlara tanınması gereken insani bir değer olarak görmekteyiz. 2016 yılına girerken her zaman akl-ı selim ve soğukkanlı reflekslerimizi hepimiz ayakta tutmalıyız."

BİRLİKTE YAŞAMI SÜRDÜRME ARZUSUNDAYIZ

Rusya Federasyonu'nun Türkiye'de yaşayan vatandaşlarına ülkelerine dönme çağrısı yapmasına da değinen Hacısüleyman, şunları söyledi: "Türk-Rus ilişkilerinde siyasi gerginlik olsa da tüm Rus misfarlerimiz ve Antalya'yı yaşam yeri seçmiş olan Rus vatandaşlarının bugüne kadar nasıl birlikte yaşadıysak, bugünden sonra da birlikte yaşayacağımızı ve Türk misafiperverliğine hiçbir şekilde eksilmeden bu yaşamı birlikte sürdürmek arzusunda olduğumuzu buradan ifade etmek istiyorum."

2015 ÖĞRETİCİ OLDU

Geçen yılki Resert Kongresi'nde 2015'in zor bir yıl olacağını açıkladıklarını hatırlatan Hacısüleyman, 2016'nın da zor geçeceğini belirtti. Hacısüleyman, "Ancak 2016 yılının farklı olacağını da söylemeliyiz. 2015'ten çok şeyler öğrendik. Hızlı haraket edelim derken üzerinde yeterince düşünmeden hareket etmememiz gerektiğini, cazibe yaratalım derken elimizdeki en cazip olan değerleri boşa harcamamak gerektiğini, sayısal doluluklardan ziyade nitelikli doluluklara sahip olduğunun daha değerli olduğunu öğrendik. Bu öğrendiklerimiz bize 2016 politikalarımızda yol gösterici olmaladır ve olacaktır. Her türlü gelişmeye karşı kademeli planlarımız olmalıdır. Yeni pazarlara yönelik çabalarımıza da hız katmalıyız." şeklinde konuştu.

SİVİLLER KRİZİ HIZLI VE KOLAY ÇÖZER

Türkiye'nin, 2014'te ağırladığı 4 milyondan fazla turistle Rusya Federasyonu'nda ilk sırada olduğunu belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, bu ülkedeki ekonomik krizli birlikte 2015'te 700-800 bin kayıp yaşadığını söyledi. Rusya'nın uçağının düşürülmesiyle birlikte iki ülke arasında 'üzücü' bir olay yaşandığını ifade etti. Osman Ayık, şöyle konuştu: "Bu tür olayları siyasetten ve kişisel hırslardan arındırmak lazım. Bu iki ülkenin ve insanlarının arasındaki bağlar çok köklüdür, yüzlerce yıla dayanır. Biz Kurtuluş Savaşı verirken Rusya vatandaşlarından ve o günkü Rusya hükümetinden gördük. Bu cumhuriyetin kuruluşnad onların da emekleri ve katkıları vardır. Özellikle son 30 yıl içinde de karşılıklı gidiş gelişlerden çok ciddi bir birikim ve değer oluştu. Bu bağlar kolay kolay kopmaz. 30 milyar dolar üstünde bir ekonomik bağ var, ticaret hacmi var. Bütün bunların hepsni düşündüğümüz zaman geleceği bize, sivil kanada bıraktıkları zaman biz bu krizi çok kolay ve hızlı şekilde aşacağımızı düşünüyorum."

TURİZM BÖLGELERİNE 18 SALDIRI OLDU

Der Touristik CEO'su Sören Hartman, 2015 yılında yaşanan saldırıların ve terör olaylarının dünya genelinde seyahatleri düşürdüğüne işaret etti. Siyasi cevap aranan bu olayların ekonomik sonuçları olacağına dikkat çeken Hartman, şu ifadeleri kullandı: "Kış sezonu için Türkiye rezervasyonları iyi başlamıştı, geçen haftalarda rezervasyonların sayısı düştü. Yaz sezonu rezevasyonları için bu tablodan tatmin olamayız. Bu konuda yalnız değilsiniz. Bir çok ülke de aynı etkileri yaşıyor. Önümüzdeki yılda insanlar çok fazla seyahat etmeyecek. 2015 ve 2016 yılarının virüsü güvensizliktir. Tüketiciler kendini emniyette güvende hissetmiyor."

2015 yılında dünya genelinde turizm bölgelerine 18 saldırı olduğu bilgisini veren Hartman, "Bu insanların aklında soru işaretlerine neden oluyor. Bunu bir kenara atıp hiç bir şey olmamış gibi davranmalıyız. " dedi. Aklı selim davranıp müşterilerin korkularının ciddiye alınmasının altını çizen Hartman, ülkelerin emniyet ve güvenliği artırması gerektiğini de savundu.

TURİZMCİLER NE İSTİYOR?

TÜROFED da 5. Uluslararası Resort Turizm Kongresi'nde, turizmde durum, sorunlar, çözüm önerileri ve sektörün taleplerini içeren bir rapor sundu. Raporda, sektörün röntgeninin çekildi. Rapor, TÜROFED'in turizm sektörünün bütün kesimlerinin bugünkü durumu ve karşı karşıya olduğu sorunlar ile buna ilişkin kısa, orta ve uzun vadeli çözüm önerilerini içerdi. Raporda kısa vadede çözüm bekleyen sorunlar şöyle sıralandı: "Kış mevsiminde SGK prim desteği sağlansın. Enerji desteğindeki belirsizlik giderilsin. Elektrik faturalarındaki kayıp/kaçak bedeline son verilmeli. Kredi Garanti Fonu sektöre kredi sağlamalı. Tur operatörlerine uçak desteği verilsin. Rus turistler kimlikle giriş yapabilmeli."

Orta vadede çözüm bekleyen sorunlar ise şöyle: "2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu güncellensin. Meslek çatı örgütü için yasal zemin oluşturulsun. Ev kiralamada oteller aleyhine olan haksız rekabet önlensin. Yabancı işçilerin çalışma izni kolaylaştırılsın. Kıyı kanununda değişiklik yapılmalı. Turizm Tanıtım Ajansı kurulsun. Yeni pazarlara yönelik strateji hazırlansın. Eğlence vergisinde turizm sektörüne muafiyet getirilsin. ÖTV iadesi sağlanmalı. Konaklama sektörü ihracatçı kapsamına alınmalı. KDV uygulamasındaki haksızlıklar giderilsin. Tahsis süreleri uzatılsın. Turizm yatırım teşvik belgelerine sınırlama getirilsin. THY bölgelere direkt uçuş koysun. Okul tatil takvimi yeniden düzenlensin."

Uzun vadede çözüm bekleyen sorunlar, "Turizm, devlet politikası haline getirilmeli. Tüm ülke için bir turizm master planı hazırlanmalı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2023 Vizyon belgesi güncellenmeli." diye sıralandı. CİHAN
<< Önceki Haber Turizmcilerden Türk ve Rus yetkililere çağrı: Krizin... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER