Türk gazeteciye, Bükreş'te katıldığı 'medya özgürlüğü' toplantısında hapis şoku

Türk gazeteciye, Bükreş'te katıldığı 'medya özgürlüğü' toplantısında hapis şoku

Today's Zaman Genel Yayın Editörü Celil Sağır, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hakaret ettiği gerekçesiyle kendisine 1 yıl 2 ay hapis cezası verildiğini bir panel için geldiği Bükreş'te dün öğrendi. Celil Sağır'a verilen hapis cezası ertelenmişti. Bükreş'te "Karadeniz Ülkelerinde Medya Özgürlüğü ve Sivil Toplum" paneline katılan Romen gazeteciler ve akademisyenler arasında şok etkisi yaptı.

Türkiye'de iktidarın muhalif medyaya inanılmaz baskılar yaptığını söyleyen Celil Sağır, iktidarın oluşturduğu havuz medyası ile yetinmediğini az sayıdaki muhalif medyayı da çeşitli baskı ve cezalandırmalarla yok etmeye çalıştığını söyledi. Panelde, Türkiye'deki son yıllarda ağırlaşan özgür medyaya yönelik baskı süreci ile ilgili açıklamalarda bulunan gazeteci Celil Sağır, çok sayıda muhalif gazetecinin proje mahkemelerle hapishanelere doldurulduğunu aktardı. Baskılar nedeniyle binlerce gazetecinin işinden olduğunu, iktidarın ülke medyasının yüzde 70'inden fazlasını kontrol altında iddialarını hatırlattı. Sağır, "Az sayıdaki eleştirel medyaya da el koyarak, gazetecileri hapse atılarak ve reklamlarını verenler üzerinde baskı kurularak etkisiz hale getirilmeye çalışılıyor. Basın ekonomik olarak yayın yapamaz hale getirmektedir." dedi.

ESKİ EĞİTİM BAKANI: MEDYAYA BAKIP BİR ÜLKENİN GELİŞMİŞLİĞİ ANLAŞILABİLİR

Romanya, Türkiye ve Bulgaristan'dan çok sayıda gazeteci-yazar ve akademisyenin katıldığı panel, Bükreş SNSPA toplantı merkezinde gerçekleştirildi.

Aspen Enstitüsü, Romanya Ulusal Kamu Yönetimi ve Politika Akademisi (SNSPA), İstanbul Enstitüsü ile Güneydoğu Avrupa Lumina Üniversitesi Kültürlerarası Araştırma Merkezi'nin (IRC) ortaklaşa gerçekleştirdiği panelde bağımsız medyanın önemine dikkat çekildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Romanya Eski Milli Eğitim Bakanı Remus Pricopie, bir ülkenin medyasına bakıp o ülkenin ne kadar gelişmiş olduğuna karar verilebileceğini söyledi. Böyle bir panelin yapılmasından mutluluk duyduğunu belirten Pricopie, "Bugün umarın biz özellikle Türkiye'de olanları Türk gazetecilerden öğreneceğiz ve medya konusunda Romanya'da yaşanan zorlukları da sizlerle paylaşmış olacağız." diyerek paneli açtı.

KÖROĞLU: SOSYAL MEDYAYA DA AĞIR BİR SANSÜR VAR

İki bölüm halinde düzenlenen panelin birinci kısmında; Today's Zaman Editörü Celil Sağır, Romanya Özgür Gazetecilik Merkezi Müdürü Ioana Avadani, Fatih Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Köroğlu, Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Erkan Saka yer aldı.

Panelde Karadeniz Bölgesi'nde medyanın önemi ve sorumluluğu, özgür medya ve sivil toplumunun önemi ile gelişen yurttaş gazeteciliği üzerinde duruldu. Fatih Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Köroğlu, Türkiye'deki medya baskılarının 2013 yılındaki yolsuzluk operasyonundan sonra ağırlaşarak arttığını belirtti. 2015 yılında ise bu baskıların doruk noktasına çıktığını ifade etti. Köroğlu, iktidarın, TİB vasıtasıyla internet ve sosyal medyaya ağır bir sansür uyguladığına dikkat çekti.

AVADANİ: BASININ EKONOMİK BAĞIMSIZLIĞI ÖNEMLİ

Romanya Özgür Gazetecilik Merkezi Müdürü Ioana Avadani de bağımsız medyanın oluşabilmesi için gazetecilerin ekonomik olarak da bağımsız olmalarının çok önemli olduğuna vurgu yaptı. Günümüzde genellikle medyanın demokrasi ve özgürlük kısmı üzerinde odaklandığını oysa ekonomik olarak nasıl beslendiği konusunun es geçildiğini vurgulan Avadani, "Finans, aynı zamanda medyanın özgür olup olmamasını yönlendiren en önemli etkenlerden birisi. Son yıllarda yaşanan ekonomik krizler medyanın işlevi üzerinde çok olumsuz etki yapmıştır. Geleneksel medya can çekişmektedir." tespitini yaptı.

Balkanlar Bölgesi Gazeteciler ve Araştırmacılar Merkezinden Oana Popescu ise internet medyasının geleneksel medyaya göre iyi bir alternatif olabileceği konusu üzerinde durdu.

SURİYELİ MÜLTECİLERİN DURUMU DA ELE ALINDI

Moderatörlüğünü, ünlü Romen gazeteci RFİ Genel Yayın Yönetmeni Ovidiu Nahoi'nun yaptığı panelin ikinci bölümünde; Taraf gazetesinden Sezin Öney, Özgür Düşünce gazetesi yazarı Ergun Babahan, SNSPA Politika ve Kamu Yönetimi Akademisinden Liliana Popescu, Balkanlar Bölgesi Gazeteciler ve Araştırmacılar Merkezinden Oana Popescu ve Romanya Adevarul gazetesinden Ion Mihai lonita katıldı. Ayrıca Bulgaristan Sofya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yordanka Evghenieva da video bağlantısı ile panele iştirak etti.

Türkiye'deki Suriyeli mültecilerle ilgili bilgi veren Sezin Öney, basında Suriyeliler ülkede yokmuş gibi ya da sadece geçip gidiyorlarmış gibi bir tutum takınıldığını ifade etti. Öney, Türk toplumunda mültecilere karşı ırkçı bir damar bulunmasa da basında özellikle Suriyelilere karşı ayrımcı ifadelere rastlanabildiğine dikkat çekti.

Ergun Babahan ise şimdi sokaklarda suistimal edilen Suriyeli çocukların ya mafyanın ya da radikal grupların eline düşeceği ve önce Türkiye, daha sonra da Balkanlar, Avrupa ve ABD için tehdit oluşturabilecekleri uyarısında bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber Türk gazeteciye, Bükreş'te katıldığı 'medya özgürlüğü'... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER