Türkiye'nin doğusundaki sınır kapıları açılıyor


Türkiye'nin komşu ülkelerle ticaretini sağlayan Doğu'daki sınır kapılarından Kapıköy, Aktaş ve Dilucu yeniden hizmet vermeye başladı. Hakkari'de bulunan Esendere ve Üzümlü sınır kapılarının da yakın zamanda açılacağı belirtiliyor.

Hakkari'nin Çukurca ilçesine bağlı Üzümlü Gümrük Kapısı'nda çalışan 10 gümrük memuru 10 Ağustos'ta, Van'ın Saray İlçesi'ndeki Kapıköy Sınır Kapısı'ndaki 10 memur da 21 Ağustos'ta PKK'lılar tarafından kaçırılmıştı. Kaçırılan gümrük muhafaza memurları 8 Eylül'de serbest bırakıldı. Kapıköy sınır kapısı 19 Ekim'de açılırken Üzümlü sınır kapısı da halen açılmadı. Diğer yandan Türkiye'nin doğusunda bulunan sınır kapıları da son 10 günde açıldı.

Türkiye ile Gürcistan arasındaki Aktaş Sınır Kapısı, 18 Ekim'de hizmete açıldı. Ardahan'a 62 kilometre, Çıldır ilçesine 20 kilometre uzaklıkta bulunan sınır kapıs'nın açılması ile birlikte Gürcistan ve Azerbaycan'a ticaret rahatladı. Ayrıca Sarp Sınır Kapısı'ndaki yük trafiğinin de önemli ölçüde azalması bekleniyor.

Türkiye-İran sınırında bulunan Esendere Sınır Kapısı, 10 Ağustos da Üzümlü Sınır kapısında 10 gümrük memurunun kaçırılmasından sonra kapatıldı. 23 Ağustos da kapatılan sınır kapısında yeni binaların yapım çalışmaları da devam ediyor. İnşaat saha sorumlusu Vahdettin Göztepe çalışmaların geçen seneden beri hızlı bir şeklide devam ettiğini belirtti. Bölgedeki tüm olumsuzluklara rağmen kompleksi tamamlama aşamasına getirdiklerini aktaran Göztepe, "Burası Türkiye-İran arasındaki çok önemli bir kapıdır. Önümüzdeki günlerde çalışmalarımız bitecek. Şu an saha betonlama çalışması yapılıyor. Sınır kapısı çıkan çatışmalar nedeniyle kapalı durumda. Sınır kapısının da birkaç gün içinde açılacağını düşünüyorum." dedi.

ÜZÜMLÜ SINIR KAPISI GÜVENLİK GEREKÇESİYLE KAPALI

Türkiye ile Irak arasında bulunan Hakkari'nin Çukurca ilçesindeki Üzümlü Sınır Kapısı, 9 Nisan 2014 yılında hizmet vermeye başladı. Pasaportlu ve araçlı geçişlerin yapıldığı Irak sınırındaki kapıda çalışan 10 gümrük memurunun 10 Ağustos da kaçırılmasından sonra kapatıldı. O günden beri kapı güvenlik gerekçesinden dolayı halen açılmadı.

Türkiye ile Nahcıvan arasında, ticareti geliştirmek amacıyla modernizasyon çalışmaları biten Iğdır'daki Dilucu Sınır Kapısı da 19 Ekim'de açılışı gerçekleştirildi. Geçen yıl 13 bin aracın giriş-çıkış yaptığı kapıdan 560 bin kişi gelip-gitti.

'SINIR KAPILARI OY İÇİN AÇILDI'

CHP Van 1. Sıra Milletvekili adayı Cemal Şen sınır kapılarının seçime çok kısa bir süre kala açılmasının doğudan oy toplamak için yapıldığını söyledi. 7 Haziran da aldıkları sonuca göre Kapıköy Sınır Kapısı'nı uzun süre kapalı tutarak ambargo uyguladıklarını belirten Şen, "Bu bir ekonomik ambargodur, bu bir siyasi karardır. Memurların kaçırıldığından dolayı alınan bir karar değildir. Şuanda açılışları da bir oy devşirme olayıdır. Oyları lehlerine çevirmek için, birkaç tane daha fazla oy almak amacıyla yapılmaktadır. Ama halkımız bu konuyu çok iyi bilmektedir. Bu konu da en iyi, en sağlıklı kararı yine verecek olan halktır." Dedi.

Saadet Partisi İl Başkanı Özay İlhan, kapıların açılması bu aşamada oy toplama unsuru olarak görmediğini belirterek, "Ancak mevcut iktidar der ki; 'Bak biz kapıları açtık. Bizi bu konu üzerinden eleştirmeyin. Bu bölgenin ticaretinin durmaması adına kapıları açtık' gibisinden bir duruş ortaya koymak adına bunları açmıştır. Sadece Kapıköy değil, Başkale Gelincik Sınır Ticaret Merkezi, Çaldıran Çilli Sınır Ticaret Merkezi'nin açılması gerekirdi. Bunlar açılmadı. Bölgemiz açısından kapıların tamamının uzun yıllardır gündemi meşgul ettiği halde bir türlü açılmadı. Gelinen ortamda insanlarımızın kaçırılıyor. Bu da Kapıköy'ün bir aydan fazla süreyle kapalı kalmasına neden oldu. Buna da şükür. Ama sürenin bölgemize ve ülkemize ekonomik büyük kaybı var. Önemli olan uzun vadede kapıların açık kalması, bugün açıldı 10 gün sonra acaba kapatılacak mı endişesi yaşanmamalı." diye konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye'nin doğusundaki sınır kapıları açılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER