İngiltere ve İskoçya'da Türk seçmenler sandık başında

İngiltere ve İskoçya'da Türk seçmenler sandık başında

1 Kasım'da Türkiye'de yapılacak 26. dönem milletvekilliği genel seçimi için Birleşik Krallık'ta yaşayan Türk vatandaşları bugün oy kullanmaya başladı.

İngiltere'nin başkenti Londra'nın batısındaki Olympia Sergi ve Konferans Salonu'nda ve İskoçya'nın başkenti Edinburgh Başkonsolosluğu çalışma ofisinde yapılan oy verme işlemi, bugün yerel saatle 10:00'da başladı.

Birleşik Krallık'ta ikinci kez sandık başına giden Türk vatandaşlarının genel seçime ilgisi, hafta içi olmasına rağmen yoğun oldu. Londra Başkonsolosu Emirhan Yorulmazlar sabahın erken saatlerinden itibaren seçim alanındaki çalışmaları kontrol etmek için salona geldi. Ayrıca dört büyük siyasi partinin temsilcileri de salonda hazır bulundu.

3 yıldır Londra'da yaşayan Zeynep Nil Suner, yurtdışında oy kullanabilmenin büyük bir fırsat olduğunu, İngiltere'de yaşayan seçmenin, ekonomik ve sağlık nedenleri yüzünden oy kullanmak için her zaman Türkiye'ye seyahat edemediğini söyledi. Suner, geçen seçimde müşahit olarak bulunduğu zamanki gözlemlerini paylaşarak, "İnsanların çoğu da müşahit olarak çalıştığım dönemde çok heyecanlıydılar. Hayatında ilk defa oy kullanan insanlar vardı 25 senedir burada yaşayıp. O yüzden böyle bir fırsat olması çok güzel tabii ki. Demokrasi adına da çok daha iyi." ifadelerini kullandı.

Türkan Özcan ise Türkiye için ilk defa bu seçimlerde oy kullanabildiğini kaydetti. Özcan daha önce İngiltere'de yapılan milletvekili seçiminde, Yüksek Seçim Kurulu'ndaki (YSK) seçmen kaydının Londra Başkonsolosluğu'da görünmesine rağmen oy kullanamadığını, seçime gelmeden önce 3 kez kontrol etmesine rağmen oy verme işlemi sırasında seçmen kaydının Türkiye'de olduğunu öğrendiğini ifade etti. Özcan, "Umarım her şey tüm Türkiye halkları için çok iyi olur. Umarım bu seçim barışa vesile olur. Tüm halklarımıza barış getirir. Öyle bir temenniyle gelerek oy kullandım." şeklinde konuştu.

Bu seçimlerde gönüllü çalıştığını bildiren Zeynep Kumcu da İngiltere'de daha önce düzenlenen Haziran seçimine göre bu seçimin daha düzenli bir organizasyonla başladığını ifade etti. Kumcu, hafta içi sabahın ilk saatlerinde bile İngiltere'de oy verme işlemine katılımın çok yoğun olduğunu vurgulayarak, "Bu sefer gerçekten buradaki Türk vatandaşları, çok ilgili ve duyarlı davranıyorlar. Buradan iyi sonuçlar çıkacağını umut ediyorum." dedi.

Londra'da yaşayan Gültekin Tatar, 1 Kasım genel seçiminin Türkiye'nin ekonomisi, istikrarı, geleceği ve demokrasi adına tekrar etmemesi gerektiğini söyledi. Tatar, " Biz Avrupa'da yaşayan Türkler, gerçekten Türkiye'de olan biteni daha bir ilgiyle izlemeye çalışıyoruz. Kendi vatanımız, kendi toprağımız, kendi insanlarımız, umut ediyoruz bu seçim, bu insanlarımızın hepsine daha yeni, güzel umutlar ve yarınlar getirir." diye konuştu.

Birleşik Krallık'ta 25 Ekim'e kadar dört gün sürecek oy verme işlemi, bugünden itibaren İngiltere ve İskoçya'da hafta içi yerel saatle 10.00-19.00 hafta sonu ise 10.00 – 21.00 saatleri arasında gerçekleştirlecek.

Birleşik Krallık'ta Edinburg Başkonsolosu Semih Lütfü Turgut'un açıklamasına göre 83 bin 733'ü Londra'da, 3 bin 122'si ise Edinburgh'da olmak üzere toplam 86 bin 655 kayıtlı seçmen bulunuyor. Türkiye'de 7 Haziran'da düzenlenen genel seçim için Birleşik Krallık'ta kayıtlı 28 bin 650 kişi sandık başına gitmişti. CİHAN
<< Önceki Haber İngiltere ve İskoçya'da Türk seçmenler sandık başında Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER