Yağ tüketiminde hatırda bulundurulması gerekli altın kurallar

Yağ tüketiminde hatırda bulundurulması gerekli altın kurallar

Yağ tüketimi vücut için büyük öneme sahip olmasına karşın belirli kurallara dikkat edilmediğinde kalp ve damar hastalıklarından kansere dek birçok ciddi hastalığa zemin hazırlayabiliyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, yağ tüketiminde altın kuralları anlattı; önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. Gizem Akgül, bir gramında dokuz kalori bulunan yağların, karbonhidrat ve proteinlere oranla daha fazla enerji verdiğini belirterek, "Esasında sağlıklı bir beslenme programında tüm besin gruplarının doğru kombinasyonlarla bir arada olması büyük önem taşır. Bu açıdan bakıldığında, yağların belli faktörler göz önünde bulundurularak (yaş, cinsiyet, boy vs.) gerekli miktarlarda tüketiminin sağlanması gerekir. Ancak fazla yağ ve yağ içeren gıdaların tüketimi; obezite, kalp ve damar hastalıkları hatta kanser riskini de arttırabilmektedir." dedi. Akgül, vücudun ihtiyacı olan yağ asitlerinin yeterli ve dengeli alımı sağlandığında, tüketilen yağların vücudumuza zararlı değil, aksine yararlı olduğunu söyledi.

İKİ KAT ENERJİ VERİYOR

Karbonhidrat, protein ve yağın yetersiz tüketiminde sağlık sorunları ile karşılaşılabildiğini dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, sözlerine şöyle devam etti: "Yağların tüketimi sağlığımız açısından çok önemlidir. Yağlar, en fazla enerji veren besin öğesidir. Karbonhidrat ve proteinlere göre iki kat daha fazla enerji verirler. Yağların sağlığımız açısından en önemli kısmı ise sayelerinde vücudumuz için gerekli olan yağ asitlerini ve yağda eriyen vitaminleri alabilmemizdir. Özellikle bazı antioksidanların vücutta kullanımı için de çok önemlidir. Deri altında toplanan yağ dokusu vücudun ısı kaybını önlerken, organların etrafını saran yağ tabakası da onları dış etkilere karşı korumaktadır. Yağlar mide boşalımını geciktirdiği için daha uzun süre tokluk hissi sağlar ve kilo kontrolünde de önemli bir role sahiptir."

OMEGA 3 BAKIMINDAN ZENGİN BESİNLER

Çoğu besinin içeriğinde yağ bulunduğu gibi yağın yoğunluğu ve türünün de farklılaştığına işaret eden Akgül, kalp damar hastalıklarına karşı korunmak ve kan yağlarının yükselmesini önlemek için tüketilen yağların üçte birinin doymuş, üçte birinin tekli doymamış, üçte birinin de çoklu doymamış yağ asitlerinden sağlanması gerektiğini belirtti. Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül "Hayvansal gıdalardan aldığımız yağların çoğunu doymuş yağlar oluşturur. Omega 3 ve Omega 6 ise çoklu doymamış yağ asitleridir. Bunlar vücudumuz tarafından üretilmediği için dışarıdan alınması gereken ve bireyler için elzem olan yağ asitleridir. Büyüme, bazı hormonların salgılanması ve yağların damarlardan akıcılığı için gereklidirler." diye konuştu.

KALP DAMAR HASTALIKLARI HIZLA ARTIYOR

Günümüzde yaşam süresi uzasa bile yaşam şartları, beslenme şekilleri, stres, teknolojinin hızla ilerlemesi ve bireylerin hareketsiz bir yaşam sürmesi nedeniyle kalp-damar hastalıkları riskini artırdığını anlatan Gizem Akgül, doymuş yağ içeriği yüksek besinlerle beslenen bireylerin bu risk altında olduklarının bilindiğini vurguladı. Kalp-damar hastalığı olanların doymuş yağ içeriği yüksek olan tam yağlı süt ve süt ürünlerinin yerine az yağlı olanları tercih etmeleri gerektiğini kaydeden Akgül şunları söyledi: "Yağlı et ve et ürünlerini tüketmekten kaçınmaları gerekmektedir. Süt ve süt ürünlerini tam yağlı olarak tercih eden bireylerin sütten elde edilen tereyağını ayrıca yemeklerine eklemelerine gerek yoktur. Tükettiğiniz et, et ürünleri ve derisi alınmadan hazırlanan kanatlı hayvan etleri nedeniyle doymuş yağ ihtiyacı karşılanmaktadır. Hazırlayacağınız yemeklerde zeytinyağı (fındık yağı da tercih edilebilir) ile mısırözü yağını (veya ayçiçeği yağı) karıştırarak tüketebilirsiniz."

Gizem Akgül, sağlığı korumak için etli yemekleri hazırlarken ilave yağ eklememek, kızartmadan kaçınmak, yağ çeşitliliğini sağlarken fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumların da gün içerisinde çiğ olarak tüketilmesine dikkat etmenin de önemli olduğunu anlattı. Ancak, bu besinlerin fazla tüketimi kilo alımına neden olacağı için miktarlarına dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, "Bir tatlı kaşığı sıvı yağ yerine 5 adet zeytin ya da 7 -8 adet fındık, 7 adet çiğ badem, 2 tam ceviz tercihlerinden birini seçebilirler. Danışanlarımızın yağ seçimlerinde özellikle Omega-3 ve Omega-6 yağ asitlerinin dengesinin sağlanmasına önem veriyoruz. Haftada 2 kere yağlı balık tüketmelerini de yeterli Omega-3 alımı açısından öneriyoruz." şeklinde konuştu.

ÇOCUK BESLENMESİNDE YAĞIN YERİ

Büyüme çağında olan çocukların yeterli ve dengeli beslenmesinin son derece önemli olduğunu aktaran Akgül, "Büyüme ve gelişimlerinin devamlılığı, okuldaki başarıları ve zeka gelişimleri için seçilen besinlere de dikkat edilmesi gerekiyor. Günlük olarak beslenmelerinde kahvaltılarına zeytin, beslenme çantalarına ise çiğ badem, kavrulmamış fındık ve ceviz ekleyebilirisiniz. Çocukların beslenmesinde hazır cipsler ve yağda çok fazla kızartılarak hazırlanan gıdalardan kaçınılmasını öneririz." tavsiyelerinde bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber Yağ tüketiminde hatırda bulundurulması gerekli altın... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER