Yeni Hayat'tan özgür gazetecilere çağrı

Yeni Hayat Genel Yayın Yönetmeni Veysel Ayhan, özgür gazetecilere çağrı yaptı. Ayhan "Kamunun zarar gördüğü, insan haklarının ihlal edildiği, hukukun çiğnendiği her skandalı telifini ödeyerek yayınlamaya hazırız" dedi. İşte o yazı

Yeni Hayat'tan özgür gazetecilere çağrı

Yeni Hayat 21 günlük

Her şey değişiyor. Çok eski yıllarda kaldı sabahları kalkıp gazetelerde hiç duyulmamış bir haber görmek, bir skandalla karşılaşmak. Bugün bunu başarmak olağanüstü bir iş. Her haber bir gün önce twitter’da, facebook’ta, internet sitelerinde dönmüş oluyor. Gazetecilikte başarı için ya çok önemli bir skandal yakalayacak sürpriz bir şekilde manşet yapacaksınız veya haberlerin arka planını, bilinmeyenini, ne anlamlara geldiğini, hangi olayları tetikleyeceğini kadronuzdaki yetkin yazarlar ve analistler vasıtasıyla ele alacaksınız.

Birincisi için kadronuzda uzman muhabirlere ihtiyaç var. Yeni Hayat, bu hususta eksiklerinin farkında. Telif yoluyla bu açığımızı telafi etmeye çalışacağız. Bu şekilde sahadaki tüm freelance gazetecilere açığız. Kamunun zarar gördüğü, insan haklarının ihlal edildiği, hukukun çiğnendiği her skandalı telifini ödeyerek yayınlamaya hazırız. Eminim, piyasadaki onlarca muhabire yüzlerce skandal haber geliyordur ama gazeteleri yayınlamıyordur.

İkincisine gelince; Yeni Hayat, Türkiye’nin en zengin ve en birikimli yazar kadrosuna sahip. Küçük bir gazeteyiz ama yazar kadromuz boyumuzu aşkın. Yazar listemize baktığınızda, güce meyledecek, sansüre izin verecek veya oto sansür yapacak, her hangi bir zulme, haksızlığa sessiz kalacak, vicdanının rağmına kalem oynatacak tek bir isim yok. Zenginliğimiz bu.

İkinci zenginliğimiz analiz yazarlarımız. 

Güneydoğu Anadolu’yu Aziz İstegün’den daha isabetli analiz yapacak bir isim bilmiyorum.

Enerji dünyasında ne olup bittiğini İsmail Altınsoy’dan iyi takip edebilecek kimse duymadım.

Aydoğan Vatandaş, küresel güçlerin kalbi ABD’den analizler yapacak. Dünya siyasetinin labirentlerini, güç oyunlarını ve Washington’ın nabzını bize aktaracak.

Doğan Ertuğrul, röportaj gazeteciliğinin önde gelen isimlerinden. Takip edenler bilir. İran’ı İranlı gazetecilerden daha iyi analiz eden bir kalem. Yazacağı yazılar tabii ki İran’la sınırlı olmayacak.

Zekai Özçınar, Ankara’nın nabzını dehlizlerinde kaybolmadan tutabilen, siyasetin kodlarını çözebilen bir gazeteci.

Selçuk Gültaşlı demek Brüksel demek. Yorum yazıları yanında analiz de yazacak. ‘Avrupa’da neler oluyor?’ ‘Türkiye oralardan nasıl görünüyor?’ onun analizlerinden takip edeceğiz.

Analiz yazarlarımız bu isimlerden ibaret değil. Başka isimlerimiz de var:

Fatih Uğur, ‘uzman muhabirlik’ için ‘gazeteciliğin en üst makamı’ tanımını yapıyor ki gerçekte de öyle. Özel haberler, analizler ve detaylı dosyalar hazırlamak için sahaya iniyor.

Küçük ama güçlü bir Ankara büromuz var. Şimdilik sahada çalışıp home-office haber yazıyorlar. Mesut Çevikalp yönetiminde Emre Soncan, Bayram Kaya, İbrahim Asalıoğlu, Mustafa Kirazlı ve Esat Özen gibi değerli gazeteciler var.

Yeni Hayat, bu yanlarıyla hayli güçlü. Tevazuya münhasıran ve muvakkaten ara vermiş olduk. Tahdis-i nimet kabul edin.

BAYİ – ABONE
Yeni Hayat, dün itibariyle bayilerde 40 bin 341 sattı, abone sayısı da 6 bin 261’e ulaştı.

Bayi satışı, bayi satışı ve bayi satışı… Yeni Hayat’ın tanınması, bilinirliğinin artması ve piyasa algısının güçlenmesi için bayi görünürlüğü çok önemli ve vazgeçilmez bir realite. Tekrarlayayım. Yolu gazete bayiinden geçen veya iş yeri, bayiye yakın olanlar keşke istikrarlı olarak gazetemizi oradan alabilse. Ama bu imkânı olmayanlar için abonelik sistemi var. Sistem henüz tam oturmadı, pek çok aksaklık yaşanıyor. Problemleri iletmek ve abone olmak için [email protected] adresine iletişim bilgilerinizi yazabilirsiniz. 0 (212) 652 9 652 numaralı telefonu arayarak şikâyetlerinizi bildirebilir, abone kaydı yaptırabilirsiniz.

REKLAM
Havuz gazeteleri iktidarın şirketler üzerindeki sopasıyla reklama boğulmuş durumda. Kamu bankaları, bazısı 2-3 bin bile satmayan havuz gazetelerine halkın milyonlarını akıtıyor. Basın İlan Kurumu mevzuata göre değil keyfine göre davranıyor ve halkın vergileriyle havuzu besliyor. Yeni Hayat’ın ise tek geliri satıştan. 1 TL’lik ücretin sadece baskı, dağıtım maliyeti 75 kuruşu geçmiş durumda. Bu sebeple ayakta durabilmek için reklama ihtiyaç var. Yeni Hayat’a reklam vermek, tanıtımını yapmak isteyen şirketler, destek olmak isteyen firmalar 0 530 280 14 20 numaralı telefonu arayarak reklam taleplerini iletebilirler.

MATBAA
Matbaa sıkıntısı var. Gazeteyi 18.30’da baskıya göndermemiz gerekiyor. Geç saatlerdeki gelişmelerle sayfaları yenilemek maliyet gerektiriyor. Bunu göze aldığımız oluyor. Bazı bölgelerde sıkıntılarımız var. Mesela İzmir’de matbaa tadilatı dolayısıyla 1 ay kadar şehir baskısı yapamıyoruz. Gazeteyi bazı bölgelere, bazı günler 16 sayfa verebiliyoruz. İletemediğimiz sayfalar için özür dileriz.

Pazar günleri YH Pazar ekini verebilmek için sayfa sayısını düşürmemiz gerekti. Pazar günleri baskı imkanı 16 artı 8 (Pazar eki) sayfa ile sınırlı.

Şimdilik notlarımız bunlar. Daha geniş imkânlarla daha iyi gazetecilik yapacağımız günler dileğiyle…


[email protected] / 0 (212) 652 9 652

Veysel Ayhan - Yeni Hayat
<< Önceki Haber Yeni Hayat'tan özgür gazetecilere çağrı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER