Amfi tiyatronun altından saray çıkabilir

Amfi tiyatronun altından saray çıkabilir -Tarihi 800 yıl öncesine dayanan Karaman Kalesine yakın tarihte yapılan amfi tiyatronun kaldırılması sırasında yeni tarihi bulgulara rastlandı -Karaman Müze Müdürü Akbulut: Çini parçala


KARAMAN (A.A) - Mehmet Çetin - Tarihi Karaman Kalesindeki düzenleme çalışmaları sırasında, saray kalıntısı bulgularına rastlandı.
     Karaman Müze Müdürü Bünyamin Akbulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karaman Kalesinin, Selçuklu döneminden günümüze kadar gelebilmiş en önemli eserlerden biri olduğunu söyledi.
     Akbulut, Karaman Kalesinin iç içe 3 surdan oluştuğunu, ancak sadece Hisar Mahallesinde bulunan iç kalenin günümüze kadar sağlam gelebildiğini anlattı.
     Orta kalenin de bazı surlarının halen ayakta olduğunu ifade eden Akbulut, 1648 yılında Karamana gelen Evliya Çelebi, dış kale çevresinin 7 bin adım geldiğini, 140 kulesi ve 9 kapısının olduğunu anlatıyor. Ayrıca orta kalenin 2 kapısının bulunduğu ve çevresinin hendeklerle çevrili olduğunu belirtmiştir. İç kale, bronz, Roma ve Bizans çağlarına ait buluntular veren bir höyüğün üzerindedir dedi.
     Kalenin, muhtemelen 11. yüzyılın sonu ile 12. yüzyılın başlarında yapılmış olabileceğini aktaran Akbulut, Selçukluların ardından Karamanoğlu Beyliği kurulduktan sonra dış, orta ve iç kale yeniden düzenlenmiş. Fakat Osmanlı Devleti, Karamanı ele geçirdiğinde kale büyük hasara uğramış, bir kez daha tamir edilmiş. 1970 yılında ise kültürel faaliyetler için kalenin içine bir amfi tiyatro yapılmış diye konuştu.
    
     -Bilimsel kazı başlatılacak-
    
     Akbulut, kalenin iç avlusundaki beton oturma grupları ve dolgu kaldırılarak, taban kodunun ortaya çıkarılması için ocak ayında çalışma başlattıklarını belirterek, şunları kaydetti:
     Beton oturaklar kırılıp çıkarıldıktan sonra, dolgular kaldırılırken yüzeysel kazılar da yapıldı. Bu kazılarda çeşitli duvarlara rastladık. Çini parçaları, seramik mutfak eşyası parçaları bulundu. Şimdi bilimsel bir kazı başlatacağız. İlk elde ettiğimiz bulgulara göre bu kazılarda kalenin dışarısı ile bağlantısını sağlayan gizli tüneller, bir saray ve müştemilatını ortaya çıkaracağımızı umuyorum. En ilginci de çeşitli büyüklükte onlarca yuvarlak kaya parçalarına rastladık. Aynı yerde toplu olarak bulunan bu taşlarla o dönemde kalede yaşayan insanlar, düşmanlara karşı kendilerini savunmuşlar. Bu kazıyla birlikte Karamanoğlu Beyliği ve diğer dönemlere ait daha fazla bilgiye ulaşacağımızı umuyoruz.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Amfi tiyatronun altından saray çıkabilir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER