İş Dünyasında Kadın Toplantısı

İş Dünyasında Kadın Toplantısı -TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Çenesiz: -Kadınların iş gücüne katılımını artıracak ve iş dünyasında fırsat eşitliğini sağlayacak politikaların geliştirilmesine katkıda bulunacağız


İZMİR (A.A) - Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, kadınların iş gücüne katılımını artıracak ve iş dünyasında fırsat eşitliğini sağlayacak politikaların geliştirilmesine katkıda bulunmanın önemli misyonları arasında bulunduğunu söyledi.
     Çenesiz, TÜRKONFED ile Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) işbirliğinde düzenlenen İş Dünyasında Kadın toplantısında yaptığı konuşmada, kadının, toplumdaki siyasi, sosyal ve ekonomik statüsünün güçlendirilmesinin refah seviyesinin önemli göstergeleri arasında bulunduğunu belirtti.
     Türkiyede kadınların iş gücüne katılım oranının düşük olduğunu vurgulayan Çenesiz, Türkiyede 4 kadından biri istihdama katkıda bulunuyor. Avrupa ülkeleri, yüzde 40 olan kadının iş gücüne katılım oranını, Lizbon Stratejisi uyarınca, yüzde 60lar seviyesine çekmeyi hedeflerken, Türkiyede bu oran sadece yüzde 26. Söz konusu hedeflerin çok gerisindeyiz dedi.
     Kadın istihdamının, ulusal istihdam politikalarının merkezinde yer alması gerektiğine işaret eden Çenesiz, şöyle konuştu:
     TÜRKONFED olarak en önemli misyonlarımızdan biri, kadınların iş gücüne katılımını artıracak ve iş dünyasında fırsat eşitliğini sağlayacak politikaların geliştirilmesine katkıda bulunmaktır. Kadınlara yönelik istihdam politikalarının güçlendirilmesi, kadınların iş gücüne katılım oranlarının artırılması için kadınlara yönelik aktif iş gücü politikalarının güçlendirilmesi ve sanayi politikasıyla uyumlu hale getirilmesi gerekiyor.
     Bu politikaların, kadınları çalışmaya teşvik edici olması gerektiğine inanıyoruz. İş yerlerinde kadınları caydıran yasalar, uygulamalar değiştirilmeli, evde iş ile yarı zamanlı işleri teşvik edici düzenlemeler yapılmalıdır. Kurum ve kuruluşlar da çeşitli avantajlarla kadın istihdam etmeye teşvik edilmelidir. Orta ve uzun vadeli bir politika olarak, kızların eğitim düzeylerinin yükseltilmesi ve kadınların parlamentodaki temsilinin artırılması önem taşımaktadır.
     EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Işın Yılmaz ise Türkiyede çalışan, yöneten, denetleyen mercilerdeki kadınların yüzdesinin gelişmiş ülkelerin gerisinde kaldığını, kadın derneklerinin aktif çalışma içinde bulunmasının büyük önem taşıdığını anlattı.
     Araştırmalara göre, Türkiyede 22 milyon ev kadını bulunduğunu ifade eden Yılmaz, Toplumun kalkınması için kadının istihdama katılımı şart. Yönetim mercilerindeki kadınların sayısı artmalı dedi.
     Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Şükürer de Türkiyede kadın olmanın zorlukları bulunduğunu, erkek egemen toplum özelliklerinin kadınlara iş yaşamlarında ilave sıkıntılar yaşamasına neden olduğunu kaydetti.
     İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk ise kadınların iş dünyasında hak ettiği yerde bulunmadığını, koşulların iyileştirilmesinde toplumun tüm kesimlerine görevler düştüğünü söyledi.
     AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli de Türkiyede kadını sistemin içine sokmadan bir yere varılamayacağını belirtti.
    
     Muhabir: Zeynep Hoşgörür / Bahri Okumuş
     Yayıncı: Zülal Eser
<< Önceki Haber İş Dünyasında Kadın Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER