11. Kapadokya Yemek Festivali

11. Kapadokya Yemek Festivali -Festival kapsamında yöresel yemek yarışması yapıldı


NEVŞEHİR (A.A) - Kapadokya bölgesinin önemli merkezlerinden biri olan Göreme beldesinde belediye tarafından düzenlenen 11. Kapadokya Yemek Festivalinde, yöresel yemek yarışması düzenlendi.
     Turgut Özel Meydanındaki festivale, Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya, Nevşehir Üniversitesi (NEÜ) Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil ve çok sayıda vatandaş katıldı.
     Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, burada yaptığı konuşmada, festivalin Kapadokya bölgesinin mutfak kültürünün yaygınlaşmasına önemli katkılar sağlayacağına inandığını söyledi.
     Bu tür yarışmaların geleneksel yemek kültürünün gelecek nesillere aktarılması adına itici bir güç oluşturacağına inandığını kaydeden Cingil, yarışmaya katılan ev kadınlarına, öğrencilere ve festivale destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.
     Vali Abdurrahman Savaş ise, turizm yönüyle dünyanın tanıdığı Kapadokya bölgesinde, kültürel yaşamın vazgeçilmez bir ögesi olan yöresel mutfağın da artık ön plana çıktığını belirtti.
     Türkiyenin kendine özgü mutfak kültürü ile dünyanın en saygın kültürlerinden birine sahip olduğunu kaydeden Vali Savaş, Türk kültürünün önemli parçalarından biri de yemek kültürüdür. Dünyanın bir çok kültüründe misafir geldiğinde hazırlanan yemekler, bizim Türk kültüründe akşam yemeği olarak sunuluyor. Bizim en önemli zenginliklerimizden biri de yemek kültürümüzdür. Her yörenin kendine özgü yemeği vardır ve bu da bize büyük bir zenginlik katıyor dedi.
     Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz de, bu tür yarışmaların, geleceğin aşçılarının hem el becerilerini geliştirmelerine hem de geçmişteki köklü yemek kültürünü daha iyi algılamalarını ve uygulamalarını sağladığını için önemli olduğunu vurguladı.
     Konuşmaların ardından, çeşitli üniversitelerden öğretim üyesi, turizm meslek liseleri ile otellerde görev yapan aşçılardan oluşan 10 kişilik jüri, hijyen, sunum ve lezzet gibi kriterler çerçevesinde 27 ev hanımı tarafından yapılan çorba, ana yemek ve tatlıları değerlendirdi.
     Değerlendirme sonunda ana yemek dalında Pembe Ciğerci birinci, Aynur Koç ikinci, Selma Akbuz üçüncü oldu. Çorba dalında ise birinciliği Hatice Aldemir, ikinciliği Bakiye Aldemir, üçüncülüğü de Fatma Güler elde etti. Tatlı dalında da Müniver Kutar birinci, Ayşe Susman ikinci, Necla Uğur üçüncü oldu.
     Festival kapsamında ayrıca Nevşehir Üniversitesi, Kapadokya Meslek Yüksek Okulu ve turizm meslek liselerinin mutfak bölümlerinde öğrenimlerini sürdüren öğrenciler arasında da yemek yarışması düzenlendi.
     Yarışmalar sonunda her kategoride ilk üçe giren yemek sahiplerine çeşitli para ödülleri Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç ve Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil tarafından verildi.
     Festival, saat 19.00da Türk Halk Müziği sanatçısı Orhan Hakalmaz konseri ile sona erecek.
    
     Muhabir: Murat Asil
     Yayıncı: Orhan Canbulatel
<< Önceki Haber 11. Kapadokya Yemek Festivali Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER