150 yıllık sıvanın altından 550 yıllık

150 yıllık sıvanın altından 550 yıllık tarih çıktı -Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Muradiye Külliyesi restorasyon çalışmalarında, türbelerin kubbesinde yer alan orijinal Osmanlı motiflerinin, 19. yüzyıl sonlarında yapıl


BURSA (A.A) - Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Muradiye Külliyesi restorasyon çalışmalarında, türbelerin kubbesinde yer alan orijinal Osmanlı motiflerinin, 19. yüzyıl sonlarında yapılan bir tadilatla sıva ile kapatıldığı ve üzerine barok desenler işlendiği ortaya çıktı.
     Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, restorasyon çalışmaları sırasında, Sultan 2. Murad tarafından 1425-1426 yılları arasında yaptırılan ve Fatih Sultan Mehmedden itibaren 100 yılı aşkın bir dönem içinde peyderpey yaptırılan 12 adet türbeden oluşan Muradiye Külliyesindeki türbelerin kubbesinde yer alan görüntünün orijinal olmadığı belirlendi.
     Çalışmalara II. Bayezidin eşi Gülruh Hatun Türbesinden başlayan restorasyon uzmanları, türbe kubbesinde Barok desenlerle süslü sıvanın hareketli olduğunu fark edince sondaj çalışması yaptı. Bisturi kullanılarak büyük bir titizle yapılan çalışmalarda mevcut sıvanın altında kalan kubbenin aslında Osmanlı motifleriyle süslü olduğu ortaya çıktı.
     Bunun ardından II. Bayezidin oğlu şehzade Mahmud Türbesinde yapılan çalışmalarda da aynı görüntüyle karşılaşıldı.
    
     -Osmanlı erken dönem tezyinatı sıva ile kapatılmış-
    
     Tarihi sırrı ortaya çıkaran Restorasyon Uzmanı Sara Özçelik, iskeleyi kurup kubbeye kadar ulaşınca yaptıkları incelemede sıvanın hareketli olduğunu gördüklerini anlattı.
     Bu bölgede yaptığımız sondajda sıvanın altında Osmanlı erken dönem tezyinatı (bezekler, süsler) olduğunu gördüklerini belirten Özçelik, özellikle 17. yüzyılda Avrupada yaygınlaşan Barok sanatının etkisi altında kalınarak, sadece Bursada değil, İstanbulda da böyle çalışmalar yapıldığını kaydetti.
     Bu türbelerde de 1850li yıllarda barok sanatının etkisiyle Osmanlı erken dönem tezyinatının sıva ile kapatılıp, üzerine barok desenler işlendiğini düşündüklerini vurgulayan Özçelik, Şimdi biz yasa gereği sonradan yapılan düzenlemenin 8de birini koruma altına alıp sıvanın altındaki orijinal desenleri ortaya çıkarıyoruz. Sıvanın tutması için kubbedeki desenlere zarar verilmesine rağmen, renkler hala canlılığını koruyor. Biz orijinal renklere hiç dokunmayıp hasarlı yerlere müdahale edeceğiz. Bu çalışmanın ardından türbeler ilk günkü orijinal görüntüsüne kavuşacak diye konuştu.
    
     -Bu çalışma ile gerçek tarih ortaya çıkıyor-
    
     Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar ve Tarihi ve Kültürel Miras Projeler Koordinatörü Aziz Elbas ile restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi.
     Restorasyon Uzmanı Sara Özçelikten çalışmalar hakkında bilgi alan Altepe, Gülruh Hatun Türbesindeki iskeleye çıkarak kubbede yapılan tahribatı yerinde inceledi.
     Bursanın tarihi ve kültürel mirasını gün yüzüne çıkarmak amacıyla yaptıkları çalışmaların önemine vurgu yapan Altepe, bu çalışmalar sayesinde tarihi bir gerçeğin de ortaya çıkarıldığını dile getirdi.
     Altepe, bugüne kadar sade bir sıva üzerine barok desenler bulunan türbe kubbelerinin aslında Osmanlı erken dönem tezyinatlarıyla bezenmiş olduğunun ortaya çıktığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     Her alanda olduğu gibi restorasyon çalışmalarımızda da alanında uzman ekiplerle çalışıyoruz. Yaklaşık 600 yıllık yorgunluğu bulunan Muradiye Külliyesindeki çalışmalarımızda da tarihi bir gerçek ortaya çıktı. Yaklaşık 550 yılını dolduran türbe kubbesi 19. yüzyılın sonlarında sıva ile kapatılmış ve üzerine batının etkisinde kalınarak barok desenler işlenmiş. Bu çalışma ile gerçek tarih ortaya çıkıyor ve türbeler orijinal kimliğine kavuşuyor.
    
     -Muradiye Külliyesi-
    
     Sultan 2. Murad tarafından 1425-1426 yılları arasında yaptırılan Muradiye Külliyesi, Fatih Sultan Mehmedden itibaren 100 yılı aşkın bir dönem içinde peyderpey yaptırılan 12 adet türbeden oluşuyor.
     Külliyede Fatih Sultan Mehmedin annesi Hüma Hatun (Hatuniye) Türbesi, II. Muradın oğlu şehzade Alaaddin Türbesi, şehzade Ahmet Türbesi, Fatihin oğlu şehzade Mustafa (Cem Sultan) Türbesi, Kanuni Sultan Süleymanın oğlu şehzade Mustafa Türbesi, Sultan II. Bayezidin eşi Şirin Hatun Türbesi, II. Bayezidin diğer eşi Gülruh Hatun Türbesi, Fatih Sultanın ebesi Ebe Hatun (Gülbahar Hatun) Türbesi, II. Bayezidin oğlu şehzade Mahmud Türbesi, II. Bayezidin gelini Mükrime Hatun Türbesi, Fatih Sultanın eşlerinden Gülşah Hatun Türbesi ile Saraya mensup kimselerin (Cariyelerin) gömülü olduğu Cariyeler/Saraylılar Türbesi bulunuyor.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber 150 yıllık sıvanın altından 550 yıllık Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER