5 Mayıs Ebeler Günü

5 Mayıs Ebeler Günü -Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu: "Ağır fedakarlıklar içinde görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye çalışan ebeler, sağlık sisteminin vazgeçilmez unsurlarındandır"


TRABZON (A.A) - Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, ağır fedakarlıklar içinde görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye çalışan ebelerin, sağlık sisteminin vazgeçilmez unsurlarından olduğunu ifade etti.
     Hamzaoğlu, 5 Mayıs Ebeler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütüne göre ebenin, gebelik sırasında, doğumda ve doğumdan sonra gerekli bakım ve danışmanlığı sağlamak, normal doğumları kendi sorumluluğunda yaptırmak, yeni doğanın bakımını, aile planlaması danışmanlığını yapmak üzere eğitilmiş kişi olduğunu belirtti.
     İnsanın doğumundan önce, doğum esnasında ve doğumdan sonra ilk sağlık hizmeti aldığı kişinin ebe olduğunu kaydeden Hamzaoğlu, şöyle devam etti:
     "Ebelik mesleği ise dünyanın en eski mesleklerindendir. Hekimlik kadar eski bir sanat olan ebelik eskiden ülkemizde anadan kıza geçen, görgü ve deneyime dayanan meslekti. 19. yüzyılda İstanbul ve İzmir gibi büyük kentlerde isim yapmış ebelerin yanında usta çırak yöntemi ile yetişen küçük ebe adı verilen genç hanımlar, ebelik görevlerini yürütmüşlerdir. 1909 yılında sivil ve askeri tıbbiye birleştirilmiş ve Sağlık Bakanlığına bağlı, ortaokula dayalı ilk ebe okulu 1952 yılında Ankara Doğumevinde açılmıştır. 1961-1962 öğretim döneminde bu okullar doğum evlerinden ayrılarak yeni bir düzenleme ile bağımsız kimlik kazanmış ve sağlık okulu adı altında öğrenimlerini sürdürmüşlerdir. Bu okullardan mezun olan ebeler, ülkemizin her köşesinde özellikle o dönemlerde ulaşım zorluğu yaşanan köy sağlık evlerinde, zor şartlarda özveriyle çalışmışlardır."
     Hamzaoğlu, usta çırak ilişkisiyle başlayan ebelik mesleğinin, günümüzde lisans düzeyinde öğretildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
     "Ebelik, bilim ve sanatın birleştiği, ruh ve etik değerler üzerine temellenmiş profesyonel bir sağlık disiplinidir. Ebeler, sağlık göstergelerinin değerlendirilmesinde ilk sıralarda yer alan anne, bebek, çocuk sağlığının geliştirilmesi ve koruyucu sağlık hizmetleri konusunda önemli hizmet vermektedir. Doğum öncesi yaptıkları gebe takipleri sayesinde, gebelik sürecinde ya da doğum esnasında gelişebilecek anormalliklerin tespitini yaparak sağlıklı bir gebelik ve doğum yaşanmasını sağlayan ebeler, doğumdan sonra bebek ve annenin sağlığı için de hem sağlık görevlisi hem eğitimci olarak hizmet sunar."
     Ana çocuk sağlığı hizmetleriyle doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası dönemde anneye ve bebeklere bakım hizmetleri veren ebelerin, sağlık alanında yurdun her köşesinde oldukça önemli ve kutsal bir görev ifa ettiklerini vurgulayan Hamzaoğlu, ağır fedakarlıklar içinde görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye çalışan ebelerin, sağlık sisteminin vazgeçilmez unsurlarından olduğunu belirtti.
    
     Muhabir: Asena Akçay
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır
<< Önceki Haber 5 Mayıs Ebeler Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER