AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Ripert:

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Ripert: -Türkiye ve AB arasında geri kabul müzakereleri yapıldı, geçen yıl şubat ayında mutabakata varıldı, ancak resmi olarak imzalanmayı bekliyor. Ümit ediyoruz ki bu anlaşma yakın zamanda i


EDİRNE (A.A) - Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean-Maurice Ripert, Türkiye ve AB arasında geri kabul müzakereleri yapıldı, geçen yıl şubat ayında mutabakata varıldı ancak resmi olarak imzalanmayı bekliyor. Ümit ediyoruz ki bu anlaşma yakın zamanda imzalanır dedi.
     Ripert, bir restoranda düzenlediği basın toplantısında, Bulgaristan, Yunanistan, İrlanda büyükelçilerinden oluşan bir heyetle Türkiyede sınır yönetimine ilişkin çeşitli ziyaretlerde bulunduklarını söyledi.
     Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan sınır yönetimi işbirliğine ilişkin yetkililerden bilgiler aldıklarını aktaran Ripert, şunları kaydetti:
     Bu çerçevede hem Türk İçişleri Bakanlığı hem de Bulgaristan ve Yunanistan tarafından yapılan iyi organizasyon sayesinde sınır yönetimi ile ilgili kullanılan insan kaynaklarını, finansman durumlarını, teknik hususlarını öğrenme ve değerlendirme imkanına sahip olduk. Bunun yanında hukuki ve siyasi açıdan da Türkiye ile bu iki ülke arasındaki işbirliğinin nasıl ilerlediğini de gördük.
     Türkiye ile komşuları arasında artan işbirliğine işaret eden Ripert, Bu gerçekten olumlu bir gelişme. Bu aynı zamanda ABnin de desteklediği bir süreç. Bu işbirliğinin ilerletilmesi için AB finansman olarak da destek veriyor ifadelerini kullandı.
     Büyükelçi Ripert, ABnin Ankaradaki delegasyonunun entegre sınır yönetimi konusunda önemli miktarda fon ayırdığını belirterek, Bunun dışında ABnin bir kuruluşu olan Frontex bu alanda faaliyet gösteriyor. Frontex bir uygulayıcı kuruluş. Özellikle üye ve aday ülkelerde kapasitenin geliştirilmesi konusunda çalışmaları var. Bu çerçevede Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan arasında işbirliğini desteklemektedir dedi.
    
     -AB ile Türkiye arasındaki geri kabul anlaşması-
    
     Türkiyenin AB ile olan ilişkilerine değinen Ripert, şöyle devam etti:
     Türkiyenin katılım müzakerelerinde bir durgunluk dönemi yaşanıyor. Ama şu an üye devletlerin kendi aralarında, Türkiye ile üye devletler arasında ve Türkiye ile AB Dönem Başkanlığı arasında yoğun müzakereler devam ediyor. Bu müzakerelere katılım sürecine yeni ivme kazandırması hedefleniyor. Fasılların açılması amaçlanıyor. Bu çerçevede geçen haziran ayında üye devletler önemli bir karar aldı. Bu bağlamda AB konseyi, komisyona vize, göç ve hareketlilik (mobilite) kapsamlı bir diyalog yürütme yetkisi verdi. Bu görüşmeler vize kolaylığı sağlamayı amaçlıyor. Bunun devamında Türk vatandaşlarına ABye seyahatlerinde vizesiz uygulamanın gerçekleştirilmesini amaçlıyor. Buna yönelik sürecin başlatılması için yetki verildi.
     Ripert, vizesiz geçişin başlatılmasının müzakerelerin bir ayağını oluşturduğunu, diğer ayağının ise AB ve Türkiye arasındaki geri kabul anlaşması olduğunu kaydetti.
     Türkiye ve AB arasında geri kabul müzakerelerinin yapıldığını belirten Ripert, şöyle devam etti:
     Türkiye ve AB arasında geri kabul müzakereleri yapıldı, geçen yıl şubat ayında mutabakata varıldı ancak resmi olarak imzalanmayı bekliyor. Ümit ediyoruz ki bu anlaşma yakın zamanda imzalanır. Bu konuda sahada bir rapor hazırlayıp başkentlerimize sunmak üzere geldik. Bugün gördüklerimden son derece etkilendiğimi ifade etmek istiyorum. Onun dışında geri kabulle ilgili sürecin ilerlemesi konusunda daha etkin ve somut adımlar atılması konusunda imkan bulduk.
    
     -İrlanda, Yunanistan ve Bulgaristan büyükelçileri-
    
     İrlandanın Ankara Büyükelçisi Kenneth Thompson da Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristandaki ziyaretlerden olumlu yönde etkilendiklerini söyledi.
     Yasa dışı göçün insani bir sorun olduğunun unutulmaması gerektiğini belirten Thompson, Türkiye coğrafi olarak göçmenlerin transit geçit yaptığı bir ülke. Türkiye buradan geçen göçmenlerin sayısını azaltmak, sınırlarını daha güvenli hale getirmek için çaba gösteriyor diye konuştu.
     Geri kabul anlaşmasının Türkiyenin vize sürecini de etkileyeceğini ifade eden Thompson, Türkiyenin vize süreci buna bağlı. Onun için geri kabul anlaşmasının bir an önce imzalanması ve uygulamaya konulması büyük önem taşıyor dedi.
    
     -Yunanistanın Ankara Büyükelçisi-
    
     Yunanistan Ankara Büyükelçisi Kyriakos Loukakis de Yunanistan ve Türkiye arasındaki ekonomik ve sosyal ilişkilerin artarak devam ettiğini söyledi.
     Türkiyenin AB sürecine destek verdiklerini anlatan Loukakis, şunları kaydetti:
     2002den 2012ye kadar Yunanistanda toplam bir milyondan fazla göçmen yakalandı. Burada biz Pakistan, Afganistan, Kuzey Afrika ve Asya ülkelerinden gelen yasa dışı göçmenlerden bahsediyoruz. Bunların büyük bir kısmının da Türkiyeden geldiğini görüyoruz. Bu anlamda yasa dışı göç hareketinin sonlandırılması için çok çaba sarf edildi. Türkiye ve Yunanistan arasında yakın bir işbirliği oluştu. İşbirliği sonucunda da somut ve sonuçlar almaya başladık.
     Özellikle geçtiğimiz ağustos ayında iki ülke arasında hudut neredeyse geçilemez hale getirildi diyen Loukakis şöyle devam etti:
     Şimdi onların deniz hududunu kullandığını görüyoruz. Türkiye ve Yunanistan arasında yasa dışı göçle mücadele konusunda daha fazla işbirliğine ihtiyaç duyduğumuz bir anlamda yasa dışı göçmenlerin Türkiye tarafından geri kabul edilmesi oluşturuluyor. İki ülke arasında yasa dışı göçle ilgili işbirliğinden memnunuz. Aynı şekilde gelecekte geri kabul konusunda da ilerleme kaydedilir. İyi niyet olduğunu biliyoruz. Umarım bu konuda sonuçlara yansır.
     Bulgaristanın Ankara Büyükelçisi Krasimir Tulechki ise iki ülke arasında sınır yönetimi konusunda uyum ve işbirliğinini olduğunu söyledi.
     30 yıl önce sınır yönetimine ilişkin gizli olduğu sayılan bilgilerin gün içerisinde Türkiyedeki makamlarla paylaşıldığını belirten Tulechki, Hudut, göç ve birçok konuda Türkiye ile iletişim halindeyiz. İşbirliğimiz sadece hudut kapsamlı değil ulaştırma ve alt yapıyı ilgilendiren çalışmalarımızda var. 2014 yılı sonu itibarıyla iki ülke arasındaki hızlı tren yolu da tamamlanmış olacak. Bu hızlı tren Türkiyeyi Batı Avrupaya bağlıyor olacak diye konuştu.
    
     Muhabir: Cihan Demirci / Salih Baran
     Yayıncı: Berin Alpaslan Gökçe
<< Önceki Haber AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Ripert: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER