Açık artırmayla satılan tarihi cami restore

Açık artırmayla satılan tarihi cami restore edilecek -Ardahan Müftülüğü, Posof ilçesinde 1711 yılında yapılan, 1939da açık artırmada 15 liraya satılan ve tahıl ambarı olarak kullanılan tarihi camiyi ibadete kazandırmak için çalışma başla


ARDAHAN (A.A) - Günay Nuh - Posof ilçesinde 302 yıl önce yapılan daha sonra açık artırmayla satılan ve yıllardır tahıl ambarı olarak kullanılan tarihi caminin ibadete açılabilmesi için çalışma başlatıldı.
     Ardahan Müftülüğü, 1711 yılında yapılan ve 1939da da açık artırmayla 15 liraya satılarak ibadete kapatılan Müderris İbrahim Efendi Camisinin Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğüne devredilmesi için caminin miras sahipleriyle görüşmeye başladı.
     Ardahan Müftüsü Galip Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, caminin çürümeye terk edildiğini ifade ederek, caminin aslına uygun hale getirilmesi için çalışma başlattıklarını kaydetti.
     Bu sebeple özel mülkiyetten çıkarılması için 9 veraset ile irtibata geçtiklerini anlatan Akın, caminin 1939da 15 lira bedelle İzzet Yüceye satıldığını söyledi.
     Müderris İbrahim Efendi Camisinin 526 metrekare alana sahip olduğunu ve yıllardır ambar ve samanlık olarak kullanıldığını anlatan Akın, "1939da açık artırmayla o dönemin 15 lirası ile bu cami, Kars Vakıflar Memurluğu tarafından İzzet Yüceye satılıyor. Yıllardır da bu cami çürümeye terk edilmiş. Daha düne kadar caminin içi ambar ve samanlık olarak kullanıldı. Cami şu an çürümeye terk edilmiş bir vaziyette. Biz bu değeri kurtarmak için çalışma başlattık" dedi.
     Bunun bir vebal olduğunu, bu vebalden özellikle İzzet Yüceyi kurtarmak istediklerini anlatan Akın, şöyle devam etti:
     "Biz bu vebalden ilgili kimseleri kurtarmak ve camiyi aslına uygun hale getirmek istiyoruz. Bu nedenle çalışma başlattık. Verasetçilerden 6sının vekaletini aldık. Geriye kalan Gülsüm Tarakçıoğlu, Güngör Güngör ve Akın Yüceye de ulaştık. İnşallah bu 3 verasetçinin vekaletini de aldığımızda caminin aslına uygun hale gelmesi için amacımıza ulaşmış olacağız. Bu bir vabaldir, bu vebalden ilgilileri kurtarmak istiyoruz."
     Caminin şu an sahipsizlikten çürümeye terk edildiğini ifade eden Akın, Ardahana atandığı günden bu yana camiyi kurtarmak için çalışma başlattığını belirtti.
     Hukuki işlemlerin bitirilmesiyle caminin aslına uygun hale geleceğini ifade eden Akın, Ardahana önemli bir tarihi miras kazandıracaklarını sözlerine ekledi.
     Caminin bulunduğu Halil Efendi Mahallesinde oturan 72 yaşındaki Necati Kayha da, caminin uzun yıllar boyunca tahıl ambarı olarak kullanıldığını, ayrıca askerlere ait sevkıyat malzemelerinin konulduğunu, o dönemler daha çocukken bunları hatırladığını dile getirdi.
    
     -Müderris İbrahim Efendi Camisi-
    
     Bölgede en eski tarihi camilerden biri olarak kayıtlarda yer alan Müderris İbrahim Efendi Camisi, Kübik alt yapı üzerine dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiş. Camide doğuda 2, batıda 3 ve kıble tarafında da 2 olmak üzere toplam 7 mazgal pencere bulunuyor.
    
     Yayıncı: Yücel Velioğlu
<< Önceki Haber Açık artırmayla satılan tarihi cami restore Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER