Ahlat Marka Kent olma yolunda

Ahlat Marka Kent olma yolunda -Gaziantep Zirve Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Marka Kentler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Çelik: -Ahlat dünya çapında bilinen bir marka. Ama şu anda üzerini tozla örtülmüş şekilde görüyoruz


BİTLİS (A.A) - Marka Kentler Derneği, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının (DAKA) turizm alanında hazırlayacağı projeyle, Ahlatı Marka Kent yapmayı amaçlıyor.
     Ahlattaki tarihi ve turistik mekanları inceleyen Gaziantep Zirve Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Marka Kentler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Metin Çelik, DAKAnın Van, Bitlis, Muş ve Hakkaride Marka Kent çalışması başlattığını söyledi.
     Çelik, Ahlatın, bölgede tarihi eserleri ve değerleriyle önemli bir yere sahip olduğunu ve ilçeyi hak ettiği konuma kavuşturmayı amaçladıklarını belirtti.
     Ahlat dünya çapında bilinen bir marka. Ama şu anda üzerini tozla örtülmüş bir şekilde görüyoruz diyen Çelik, şöyle konuştu:
     Ahlatı dünya çapında daha önemli bir yere getirmek için, çalışmalarımız olacak. Şu ana kadar dernek olarak 16 ilde marka kentler çalışması yaptık. DAKA, Marka Kent Stratejik Kalkınma Planı kapsamında, Van, Bitlis, Muş ve Hakkarinin, turizmde marka kent olabilmesi için çalışma başlattı. Ekip olarak bunu yönetiyoruz. 4 ilimizin ve ilçelerinin dünya çapına öne çıkacak olan olan marka değerlerini tespit ediyoruz. Tarih ve arkeoloji turizmi lokomotif gibi görünüyor. Bunların haricinde doğa turizmini de çok ciddi şekilde çeşitlendiriyoruz.
    
     -Bölgede 40 turizm çeşide tespit edildi-
    
     Bölgenin kuş gözlemciliği ve botanik turizmi açısından da çok elverişli olduğunu belirten Çelik, şimdiye kadar bölgenin ön plana çıkması için 40a yakın turizm çeşidini tespit ettiklerini kaydetti.
     Bu projede Ahlata ayrı bir önem verdiklerini ifade eden Çelik, ilçede bin yıl önce 300 bin kişinin yaşadığını ve ilçenin Kubbetül İslam diye anıldığını kaydetti.
     Çelik, Bunu turistlere sadece kırmızı bir tabelayla anlatmak mümkün değil. Ahlattaki kümbetlerin üst katları zamanında mescit olarak kullanılmış. Buralara o dönemi hatırlatan animasyonlar bırakılabilir. Turistlerin burayı gerçek manada hissedebilmesi lazım. Harabeşehirin değerini katlayacak olan programlar düzenleyeceğiz. Harabeşehirdeki mağara evlerde insanların nasıl yaşadığını anlatacağız. Oraya etnografya müzelerindeki gibi maket insanlar bırakacağız diye konuştu.
     Ahlatta, turizmin gelişmesi için konaklama sorununun çözülmesi gerektiğini bildiren Çelik, ilçede ev pansiyonculuğunun başlaması ve butik otellerin yapılması gerektiğini de kaydetti.
     Çelik, şunları ifade etti:
     Turistlerin ev ortamında kalması, yörenin yemeklerini yemesi gerekiyor. Eski kültürel eğlencelerin ve orta oyunlarının tekrar hayat bulması lazım. Ahlatı geçici çözümlerle değil de kalıcı çözümlerle turizme kazandırmamız gerekiyor. Bunları hareketlendirmek için tüm çabamızla çalışacağız. Ön yüzeysel çalışmalarımız devam ediyor. Kültür, tarih ve arkeoloji turizmi için ayrı ayrı paket programlar çıkartacağız. Bu çalışma 7 ay sürecek.
     Tarihi ve turistik mekanları gezen Çelike, Ahlatı Geliştirme Güzelleştirme ve Tanıtma Derneği (AHGED) Başkanı tarihçi İsmail Yurttaş, Ahlat İlçesi Kültürel Değerlerini ve Tarihi Eserlerini Koruma Derneği (AHTEK) Başkanı Muhsin Hacıyusufoğlu ve baston ustası Refa Gökbulak eşlik etti.
    
     Muhabir: Selcan Bayar / Şener Toktaş
     Yayıncı: Berin Arslan Çetin
<< Önceki Haber Ahlat Marka Kent olma yolunda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER