AK Partinin Başkanlık Sistemi Toplantısı

AK Partinin Başkanlık Sistemi Toplantısı -Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Parlak: -Bu mesele AK Parti meselesi değil, Türkiyenin, geleceğimizin meselesidir. Geçmişte yaşadığımız olumsuzlukları bir daha görmek iste


ANTALYA (A.A) - AK Parti Genel Merkezi tarafından Türkiye genelindeki 17 ilde aynı anda düzenlenen Başkanlık Sistemi toplantısı, Antalyada da yapıldı.
     Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Yönetim Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bekir Parlak, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda, başkanlık sistemi hakkında bilgi verdi.
     Türkiyenin tarihinde yönetimden kaynaklanan çeşitli zorluklar yaşadığını, darbeler atlattığını, istikrarsız, koalisyon hükümetler gördüğünü dile getiren Parlak, ancak son yıllarda kutup yıldızı haline geldiğini belirtti. Türkiyenin geleceğine yön vermesi gerektiğini, bunun için yönetimin yeniden irdelenmesi gerektiğini vurgulayan Parlak, bu doğrultuda başkanlık sisteminin konuşulmaya başlandığını kaydetti.
     Parlak, 1982 Anayasası yazılırken büyük hatalar yapıldığını ileri sürerek, Yönetim sisteminde ya cumhurbaşkanını ya da başbakanı yüceltirsiniz, yetkilerini artırırsınız. Ama bizde hem cumhurbaşkanı hem de başbakan yüceltiliyor, dünyada hiçbir ülkede bunun bir örneği yok. Çarpık bir yönetim anlayışı dedi.
    
     -Artık sorunları tamir etme vakti-
    
     Türkiyede son yıllarda önemli çalışmalar yapıldığını, en önemlisi bir istikrarın sağlandığını vurgulayan Parlak, Türkiyenin iyi yolda ilerlediğini, yeni yönetim sisteminin belirlenmesiyle Türkiyenin geleceğinin daha iyi olacağını bildirdi.
     Türkiyenin 70, 80 ve 90lı yıllarda istikrarsız, koalisyon hükümetleri içinde kıvrandığını, demokrasisinin ağır yaralar aldığını anlatan Parlak, Artık sorunları tamir etme, milleti devletin efendisi yapma, devletine hizmet eden millet değil, milletine hizmet eden devlet anlayışına geçmenin vakti geldi geçiyor bile diye konuştu.
     Türkiyenin sivil demokratik ve güçlü bir anayasa hazırlığı içinde olduğunu dile getiren Parlak, bu anayasa ile Türkiyenin deseninin oluşturulacağını, güzel bir tablonun ortaya çıkacağını belirtti.
     Türkiyede 2003 yılından bu yana önemli reformlar yapıldığını kaydeden Parlak, Yeni reformlarla Türkiyenin önünde yepyeni bir ufuk ve yol haritası çizildi, bu harita milletin eliyle, milletin gönlünde çizildi. Eğer bugün başkanlık sistemini konuşuyorsak gerçekten gerektiği için konuşuyoruz. Türkiye artık yeni yürütme sistemini belirlemenin eşiğine gelmiştir diye konuştu.
     Parlamenter sistemin Türkiyeye neler kazandırıp, kaybettirdiğinin iyi sorgulanması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Parlak, parlamenter sistemin Türkiyenin genetiğine uymadığını bildirdi.
     Başkanlık sisteminin başarılı olup olmamasını o ülkenin tarihi, ekonomik ve sosyal yapısı, halkın durumunun belirleyeceğini söyleyen Parlak, Başkanlık sisteminin Turgut Özalın döneminden itibaren konuşulduğunu söyledi.
    
     -Başkanlık sistemi-
    
     Türkiyenin bugünkü yönetiminde başbakanın cumhurbaşkanından üstün yetkilere, cumhurbaşkanının da başbakandan üstün yetkilere sahip olduğunu ifade eden Parlak, bu durumun Türkiyede istikrarsız hükümetlerin oluşmasına, ekonomik bunalımlara ve çok yönlü handikaplara neden olduğunu söyledi. Bu handikapların aşılması için yönetim sisteminin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine işaret eden Parlak, Bu mesele AK Parti meselesi değil, Türkiyenin, geleceğimizin meselesidir. Geçmişte yaşadığımız olumsuzlukları bir daha görmek istemiyorsak, istikrar istiyorsak güçlü yürütmeyi sağlamamız gerekir dedi.
     Başkanlık sisteminin bir hükümet sistemi olduğunu, devlet rejimi olmadığını vurgulayan Parlak, bu sistemde kuvvetlerin birbirlerine hükmetmediğini, bağımsız olarak görevlerini yerine getirdiğini kaydetti. Başkanlık sisteminde kuvvetler ayrımının ortadan kalkacağı yönünde endişeler olduğunu ifade eden Parlak, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını dile getirdi.
     Başkanlık sistemine göre halk tarafından seçilen başkanın görev süresinin 5 yıl olacağını, 2 kez üst üste seçilebileceğini anlatan Parlak, başkanın gücünü halktan almasının yönetim gücünün hızlı ve kararlı olmasını sağlayacağını bildirdi. Başkanlık sisteminin etkin, güçlü ve istikrarlı bir yönetim anlayışını sergilediğini kaydeden Parlak, başkanlık sisteminin demokrasi ile çelişmeyeceğini, federal sistemin başkanlık sisteminde yerinin olmadığını vurguladı.
     Türkiyenin yönetim sistemi ile ilgili bir an önce harekete geçmesi gerektiğini kaydeden Parlak, şunları söyledi:
     Edilgen yurttaştan etken yurttaş haline geçmeliyiz. Türkiyenin kaybedecek zamanı yok, geleceğimiz kendi ellerimizde. Geçmişimizle ve bugünümüzle kavga etmeye devam edersek geleceğimizi de kaybederiz. Türkiyenin geleceği sahipsiz değildir. Yol haritamızdaki amacımız daha güçlü daha özgür bir ülke, aracımız bunu sağlayacak siyasal ve yönetim sistemini kurmak. Katılımcı yönetimi yapmalıyız, ilkeli siyaset, aktif yurttaş, örgütlü toplum, insan merkezli devlet, güçlü yürütme, vatandaş odaklı bürokrasi ve açık demokrasi anlayışını benimsemeliyiz.
     Toplantıya AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Menderes Türel ve Mevlüt Çavuşoğlu ile AK Parti Antalya Milletvekilleri Vecdi Gönül, Hüseyin Samani, Sadık Badak, Gökçen Özdoğan Enç, AK Parti İl Başkanı Mustafa Köse, belediye başkanları ile teşkilat üyeleri katıldı.
    
     Muhabir: Hatice Özdemir
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber AK Partinin Başkanlık Sistemi Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER