Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti,

Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti, Diyarbakırda -Heyet, AK Parti, BDP ve CHP il teşkilatlarıyla görüştü -Sanatçı Erdoğan: -"İnsanın nefsine ağır gelen, hakkında hayırlıdır derler" -AK Parti İl Bakanı Altaç: -"Sürec


DİYARBAKIR (A.A) - Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti, Diyarbakırda AK Parti, BDP ve CHP il teşkilatlarını ziyaret etti.
     Yılmaz Ensaroğlu başkanlığındaki heyet, AK Parti İl Başkanı Aydın Altaç ile görüştü.
     Ensaroğlu, burada yaptığı konuşmada, AK Partinin iktidar partisi olduğunu belirterek, şöyle dedi:
     "Kürt sorununun doğrudan muhatabı, mağduru, tarafı durumdasınız ama aynı zamanda ülkeyi yöneten iktidar partisinin il örgütüsünüz. BDP sorunun bir tarafıysa siz her iki tarafı durumundasınız. Böyle bir zorluğunuz var. Toplumun ve tabanın talep ve beklentileri açısından belki de hükümetin gördüğü engelleri aşma konusunda size çok daha kritik bir rol düşüyor."
     Heyetin çalışmasını çok önemsediklerini vurgulayan Altaç, "Bu süreçte belki büyük bir kesim bir şekilde bu çalışmanın içerisine girmekten imtina etti. Sizler bunu gönüllü olarak kabul ettiniz. Şahsım, bölge ve bütün Türkiye adına teşekkür ediyorum" dedi.
     Sorunun AK Parti ile başlamadığını anımsatan Altaç, şunları kaydetti:
     "Hangi noktadayız, bunu belirlemek lazım. Biz iktidara geldiğimizden bu yana parti olarak sorunun ismini koyduk. İster terör, ister Kürt sorunu, ister Güneydoğu, ister insan hakları ve demokrasi sorunu. Bunu parti programına yazdık. İktidara geldikten sonra pansuman yapa yapa bu sorunun çözümü nasıl olur diye irade gösterdik ve bugüne geldik. Sürecin bu saatten sonra sabote ya da akamete uğramasına yönelik hiçbir irade ayakta kalamayacaktır. Sürecin olumlu gitmesi yönünde kararlı bir şekilde duruş sergileniyor. Sorunu kardeşlik duyguları içinde çözülmesi için irademizi ortaya koymalıyız."
    
     -CHPyi ziyaret-
    
     Ensaroğlu, CHP İl Başkanlığını ziyaretinde yaptığı konuşmada, Kürt sorunun çözümüne yönelik bir süreç yaşadığını, bu süreçle ilgili olarak toplumun farklı çevre ve kesimlerinden değişik yaklaşımların bulunduğunu, kimi çevrelerin bu sürece çok büyük bir önem ve anlam atfederken, kimilerinin de daha fazla kaygılı yaklaştığını kaydetti.
     Siyasi partilerin genel tutumlarını az çok herkesin bildiğini anımsatan Ensaroğlu, şöyle devam etti:
     "Doğrusu bölgeye gelen ekip olarak bölgede siyaset yapan bütün siyasi partilerin kendi parti merkezlerinin politikalarından ayrı olarak, bölgede yaşadıkları, sorunu çift taraflı doğrudan gözledikleri için buradan onların yaklaşımlarına, endişelerine, taleplerine ihtiyacımız var. CHP sorunun kalıcı çözümü açısından, toplumsallaşması ve farklı kesimleri tarafından benimsenmesi bakımından da bizim önemsediğimiz bir role sahip."
     CHP İl Başkanı Muzaffer Sayın da heyetin ziyaretinden çok mutlu olduklarını söyledi.
     Barış, demokrasi, insan hakları denilince ilk akla gelen parti olduklarını ancak haklarında yanlış bir algının bulunduğuna işaret eden Sayın, şöyle dedi:
     "Nedense kimler tarafından pompalanıyor çok anlamış değiliz- Yayınladığımız raporlar var. Zaman zaman medyanın çeşitli köşe yazarları olsun, çeşitli kurumlar tarafından CHP barışa karşı gibi gösterilmekte. Sanki birileri bu iş olmasın diye birilerini tahrik etmeye çalışıyor. Kesinlikle biz barış, kardeşlik ve demokrasiden yana bir partiyiz."
     Barış sürecinin nasıl işlediğini konusunda hiçbir bilgilerinin bulunmadığını, basından takip ettikleri dile getiren Sayın, Diyarbakırda AK Parti, BDP ve MHP ile her şeyi tartışıp, konuşmak istediklerini ifade etti.
     Terör örgütü üyelerinin sınır dışına çekilmesiyle ilgili olarak Sayın, "Birileri, ülkeyi terk edin diyor. Bunun yüzde 60ı evine gelmek istiyor, annesi, babası ve çocuklarıyla kaynaşmak istiyor. Terk edin diyor ülkeyi. Bu barış dili değil. Barışsa örneğin toplumun nefes alması için Hatip Dicle serbest bırakılmalı. Toplumun gazı alınmalı" şeklinde konuştu.
     Görüşmenin ardından Kezban Hatemi, gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkenin realitelerini en iyi bilen partilerden birinin CHP olduğunu, bu nedenle görüşmeyi çok önemsediğini vurguladı.
     Anayasa ve yeniden yapılanma konusunda CHPnin önemine dikkati çeken Hatemi, siyasetteki sert üsluplarından uzaklaşılması gerektiğini ifade etti.
     Heyet, CHPden sonra BDP İl Başkanlığını ziyaret etti. Ensaroğlu, amaçlarının daha çok bölge insanının çözüm ve barış sürecinde beklentilerini, taleplerini varsa endişelerini dinlemek ve anlamak olduğunu söyledi.
     BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt de böyle bir süreçte bir araya gelmenin sevindirici olduğunu, akil insanların çalışmalarını önemsediklerini anlattı.
    
     -"Ben Mükremin"-
    
     Ziyaretlerin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan sanatçı Yılmaz Erdoğan, çok önemli gelişmelerin olduğunu söyledi.
     MHP Genel Başkanı Devlet Bahçelinin kendisi hakkındaki demecinin sorulması üzerine Erdoğan, "Mükremin diyebilirler, orada bir sorun yok. Bizim kişisel polemiklerimizin bu sürecin önüne geçmesi hiçbir şekilde anlam taşımaz. Biz burada sakin bir dengeyi kovalıyoruz. Dolayısıyla bu tür söylentileri duymuyorum ben. İnsanın nefsine ağır gelen hakkında hayırlıdır derler" dedi.
     Heyetin bugünkü ziyaretlerinde sanatçı Erdoğan, yaptığı esprililerle ortamda bulunanların gülmesini sağladı. BDP İl Başkanlığı ziyaretinde, Ensaroğlu, heyet üyelerini tek tek tanıtırken, Erdoğan, "Ben Mükremin" dedi. AK Parti İl Başkanlığı ziyaret sırasında da İl Başkanı Aydın Altaçın makam odasındaki camların kırık olduğunu gören Erdoğan, nedenini sordu. Altaç, geçen yıl toplumsal olaylarda yapılan saldırı sonucu camların kırıldığını bildirmesi üzerine Erdoğan, "İbreti alem olsun diye mi değiştirmediniz- Camdaki delikler tam da kafamın üstünde geçiyor" diye konuştu.
     Erdoğan, CHP il teşkilatını ziyaret sırasında cep telefonların çalması üzerine, "Eğer cep telefonumuzu kapatmayacaksak, bari düzgün bir melodi seçelim. Neredeyse dans etmeye başlayacağız" dedi. Erdoğan, ziyaretler sırasında hayranlarıyla da bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.
     Bu arada MHP Diyarbakır İl Başkanlığı, heyetin görüşme talebini kabul etmedi.
    
     Muhabir: Nurten Aslan
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti, Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER