Ankarada biçerdöver hizmetleri yeniden düzenlendi

Ankarada biçerdöver hizmetleri yeniden düzenlendi -Genelgeye göre, Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce biçerdöver kontrollerinde beklenen etkinliğin sağlanabilmesi için il koordinatörü ve yeterli sayıda kontrolör görevlendi


ANKARA (A.A) - Başkentte biçerdöver hizmetlerinin yeniden düzenlenmesiyle ilgili genelge yayımlandı.
     Ankara Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, yayımladığı genelgede, Ankara ili mülki hudutları dahilinde biçerdöverlerle yapılan hasatta meydana gelebilecek dane ve sap kayıpları ile dane hasarlarının en alt seviyeye indirilmesi için biçerdöver kontrol hizmetlerinin organize edilmesi ve kontrollerinde esas ve usullere uyulması talimatı verdi.
     Genelgeye göre, Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce biçerdöver kontrollerinde beklenen etkinliğin sağlanabilmesi için il koordinatörü ve yeterli sayıda kontrolör görevlendirilecek. Biçerdöver Operatör Belgesi veya G sınıfı (biçerdöver) Sürücü Belgesi olmayan sürücülere biçerdöverle biçim yaptırılmayacak.
     Hasat olgunluğuna gelmemiş ve çiğ düşmüş ürünlerin hasadına izin verilmezken, biçerdöverlerle yapılacak hububat hasadında da yüzde 2 dane kaybını geçmeyecek şekilde biçerdöver ayarları yapılacak.
     Biçerdöverler hasat edilecek her tarlanın ekin durumuna göre yeniden ayarlanacak, sap ayırıcılar ve yatık ürünlerin hasadında başak kaldırıcılar mutlaka kullanılacak. Biçerdöverlerin ilerleme hızı ve dolap devri gerektirmedikçe kesinlikle yükseltilmeyecek, biçim yüksekliği sap kayıpları ve anız yangınlarına meydan vermemek için tarlanın durumuna göre minimum seviyede ayarlanacak.
     Anız yangınlarını ortadan kaldırmak için, 2013 yılı hasat döneminde biçerdöverlerde sap kıyma düzeni (haşpay) veya biçerdöver saman makinesi düzeninin kullanımı zorunlu hale getirilecek.
     Hububat hasadına başlayan biçerdöverlerde yangın söndürme cihazları ve ilk yardım çantası bulundurulması gerektiğine dikkati çekilen genelgede, hasat esnası dahil meydana gelebilecek yangın ve kazalara karşı gereken emniyet tedbirlerinin önceden alınması uyarısında bulunuldu.
     Ayrıca genelgede, biçerdöver kira ücretlerinin belirlenmesinde esasın, karşılıklı anlaşma olacağı vurgulanarak, ürün sahibi veya ürün sahiplerini temsilen muhtarlık, belediye başkanlıkları, ziraat odası başkanlıkları veya çiftçi mallarını koruma başkanlıklarınca, hizmet vericiler olan biçerdöver sahibi veya sahipleri ile hukuki geçerliliği olan sözleşme yapılacağı, biçerdöver kira ücretlerinin yapılacak sözleşmede belirtileceği ifade edildi.
     Çiftçilerin, hasadı bitmiş tarlalarda kalan sap ve anızı yakmayacağı bildirilen genelgede, bu kararlara aykırı davranan biçerdöver sahipleri ve biçerdöver kullanıcısı operatörlere cezai işlem uygulanacağı belirtildi.
    
     Muhabir: Şenay Ünal
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Ankarada biçerdöver hizmetleri yeniden düzenlendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER