ATSO Eylül ayı meclis toplantısı

ATSO Eylül ayı meclis toplantısı -İstifa eden Hesapları İnceleme Komisyonu için yapılan seçimde 7 kişi belirlendi -ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Budak: -ATSOnun itibarı hepimizden, kişisel her türlü amaç ve hedeften önemlidir.


ANTALYA (A.A) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odasının eylül ayı meclis toplantısında istifa eden Hesapları İnceleme Komisyonuna üye seçimi yapıldı.
     Meclis toplantı salonunda yapılan toplantı terör olaylarında hayatını kaybeden şehitler için saygı duruşu ile başladı.
     ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, toplantıda yaptığı konuşmada, terör olaylarında kaybedilen şehitler için söylenecek söz kalmadığını belirtti.
     Terörün Türkiye ve diğer İslam ülkelerinin başının belası haline getirildiğini kaydeden Budak, Bugün dünyada sadece İslam ülkelerinde bu kadar karışıklık ve şiddet yaşanıyor. İslam dünyası küresel hakim güçlerin boyunduruğu altında ve hepsi karışıklık içinde. Adamlar kışkırtıp, şiddeti teşvik ediyor, İslam dünyası da bu oyuna gelip, şiddete başvuruyor dedi.
     Türkiyeye 1990 yılı sonrası için Ortadoğuda yeni rol biçildiğini, Türkiyenin 20 yıldır böyle bir dönüşüm içinde olduğunu savunan Budak, böyle dönemlerin dünyanın düzenine göre 30-40 yıl sürdüğünü, ne olup bittiğinin ise yıllar sonra anlaşılabildiğini ifade etti.
     Böyle dönemlerde ülkede milli birliğin sağlanması gerektiğini vurgulayan Budak, Milli birlik olmazsa karşı durmanız da mümkün olmaz. Milli birlik olmadıkça hiçbir hükümet dışarıdan gelen baskılara karşı koyamaz. Milli birlik olmadıkça dış destekli terör belası da tam olarak bitirilemez. O nedenle bugün artık iç çekişmenin, siyasi hesapların zamanı değildir. Bugün birlik ve beraberlik zamanıdır dedi.
     Kendisinin de bir asker babası olduğunu ve her an diken üstünde olduklarını dile getiren Budak, şehit ailelerin acısını daha iyi anladığını ifade etti.
    
     -Hesapları İnceleme Komisyon üyelerinin istifası-
    
     Budak, toplantıda geçen ay Hesapları İnceleme Komisyon üyelerinin istifası ile Kaleiçinde mülk alımı ile ilgili tartışmalara da değindi. Meclisin her konuda duyarlı davrandığını, Kaleiçinden mülk alınması konusunun da oy birliği ile desteklendiğini anlatan Budak, Önce 750 bin lira teklifini söyledik ve pazarlık için yetki aldık. Sonraki ayda pazarlık sonucunu bildirdik. 720 bin liradan satın alınmasına oy birliği ile karar verdik diye konuştu.
     Burada dikkat edilmesi gereken hususun Kaleiçinin Antalya ve kent ticaretinin gelişmesi için ne kadar önemli olduğunun anlaşılması olduğunu kaydeden Budak, asıl tartışılması gereken konunun Kaleiçini yaşanabilir hale dönüştürmek, turistlerin buraya uğramasını sağlayacak cazibe merkezi yaratmak olması gerektiğini bildirdi.
     Bu konuda farklı düşüncelerin olabileceğini dile getiren Budak, ancak Odanın bir açığını arayalım ve yıpratalım şeklindeki düşüncelere sıcak bakmadıklarını vurguladı. Kuruma zarar vermenin ağır bir kusur ve vebal olduğuna işaret eden Budak, şunları söyledi:
     ATSOnun itibarı hepimizden, kişisel her türlü amaç ve hedeften önemlidir. Herhangi bir nedenle, bilerek ve isteyerek bu kurumun itibarına gölge düşürmek doğru değildir. Neyi paylaşamıyoruz- Biz birbirimizin açığını arayıp, basına vermeye mi çalışacağız- Bu özel sektöre, 130 yıllık ATSOya yakışır mı- Hep birlikte Ankarada Antalyanın projelerini takip etmemiz gerekirken, burada birbirimizi yıpratma peşinde koşmayı bırakalım.
     ATSOnun bir siyasi parti merkezi olmadığını vurgulayan Budak, üyelerin de tahrik ve yönlendirmelere kapılmamasını istedi. Türkiyenin ve milletin daha çok sevgiye, daha çok güvene ve daha çok kardeşliğe ihtiyacı olduğunu belirten Budak, Dostluk ve kardeşlikle bu anlaşmazlıkları aşacağız, her zaman daha fazla doğruluk, dürüstlük ve daha iyi hizmet için birlikte gayret edeceğiz dedi.
    
     -Ekonominin durumu-
    
     ATSO Başkanı Budak, ekonomide bir durgunluğun yaşandığını ve bu durgunluğun hükümet ile Merkez Bankası tarafından da kabul edildiğini öne süren Budak, asıl sorunun inşaat ve ticaret sektörlerinde yaşandığını bildirdi. Ticarette büyüme oranının geçen yıla göre yüzde 1.2, inşaattaki büyümenin de yüzde 0.4 oranında gerçekleştiğini ifade eden Budak, Neredeyse artık yok. Ticaret ve inşaat sektörlerinde sert düşüş, piyasada yaşanan sıkıntının artmasına yol açıyor. Hatta büyüme olan sektörlerde de sıkıntı yaşanmakta diye konuştu.
     Budak, Antalyada tarım sektöründe de üreticilerin ve toptancıların ciddi sıkıntılar yaşadığını kaydetti.
     Geçen yıl hükümetin mali politikasında bir gevşekliğin hakim olduğunu ve bu gevşeklikten doğan sıkıntıların vergilerle giderilmeye çalışıldığını ifade eden Budak, bu vergilerin de enflasyonun yarım veya bir puan arasında artmasına neden olacağını savundu.
     Ekonomideki durgunluğun iyileştirilmesi için yapısal önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Budak, bir yandan ihracatın düştüğünü, diğer taraftan da halkın bir kısmının tüketici kredisi ve kredi kartı ile geçindiğini belirtti. Sanayicinin rekabet edemediğini ve yatırım yapamadığını ifade eden Budak, Türkiye ekonomisinin arzu ettiği sağlam büyüme ve kalkınma rayına girmesi için kararlı ve hızlı davranılması gerektiğini bildirdi.
    
     -Antalyanın durumu-
    
     Antalyada tarım sektöründe bir toparlanma olduğunu, sanayi ihracatını da deri ile kimya sektörünün kurtardığını ifade eden Budak, Antalyada maden ve mermer ihracatının da arttığını kaydetti.
     Antalyanın vergi gelirinde Türkiye genelinden daha iyi durumda olduğunu savunan Budak, şunları söyledi:
     Emlak sektöründe geçen yılın tümünde 77 bin tapu satışı varken, bu yıl ağustos ayı itibarıyla 48 bin satış kaydedilmiştir. Dolayısıyla geçen yılın gerisindedir. Ancak konut fiyatlarında son aylarda başlayan artış devam etmektedir. Turizmde düşüş eksi 3de kalmıştır. Dolayısıyla durgunluğun etkileri görülmekle birlikte ihracat ve vergi performansı Türkiye genelinden biraz daha iyi görünmektedir. Tabi bunun da çok tatmin etmediğini biliyoruz. Bu çerçevede Antalyanın yatırım ihtiyacı, turizmin ticareti daha fazla destekleyecek biçimde çeşitlenmesi ihtiyacı devam etmektedir.
     Antalyanın en önemli sorunun ulaşım olduğuna dikkati çeken Budak, Batı Çevre Yolunun da ulaşım sorunun aşılmasında etkili olacağını belirtti.
    
     -Oda çalışmaları-
    
     Oda olarak yaptıkları çalışmalardan da bahseden Budak, Antalya Bilgi Sistemi projesinin tamamlandığını, yatırımcılar açısından önemli bir envanter sunduklarını bildirdi.
     Antalya Tarım Konseyinin hayata geçirildiğini ifade eden Budak, tarım alanında kamu, özel sektörlerin işbirliği içinde olacaklarını kaydetti. Turizmde alternatif ürünlerin pazarlanmasına yönelik projeleri de Tanıtım AŞ kanalıyla yürüttüklerini anlatan Budak, sağlık turizmi için de platform oluşturduklarına değindi.
     Eski hizmet binasının yıkımına turizm sezonunun bitmesinin ardından başlayacaklarını dile getiren Budak, Kaleiçi ATSO Evinin de projesine başlanıldığını kaydetti. Kaleiçi evinin sembolik bir proje olduğunu, çok büyük bir yatırım olarak değerlendirmediklerini ifade eden Budak, oda üyelerine ve Antalyalılara daha büyük bir şehir kulübü yapmayı düşündüklerini bildirdi.
    
     -Begonvil kampanyası önerisi-
    
     Budak, 2016 yılında Antalyada yapılacak Dünya Botanik EXPOsu için de begonvil kampanyası başlatılmasını önerdi. Begonvil fiyatının aşağı çekilmesini ve Antalyanın çiçeklendirilmesini isteyen Budak, Marketlerimiz begonvili karsız veya çok düşük karla verip onlar da katkı yapsın. Her yerde tek fiyatla satalım. Böyle bir kampanyaya öncülük yaparsanız çok güzel bir çalışma olur dedi.
     ATSO Meclis Toplantısında Hesapları İnceleme Komisyonu Üye seçimi yapıldı. Seçim sonunda 7 kişilik komisyonda, Nihat Özen, Hasan Taş, Mustafa Yayla, Adnan Ege, Murat Gülaydın, İbrahim Koru, Hüseyin Sarı yer aldı.
    
     Muhabir: Hatice Özdemir
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber ATSO Eylül ayı meclis toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER