BAKAdan Sağlık turizmi kümelenmesi çalışması

BAKAdan Sağlık turizmi kümelenmesi çalışması -TÜROFED Başkanı Osman Ayık: -Sağlık turizmine yön verecek hizmetler ve projeler geliştirilmeli


ANTALYA (A.A) - Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Sağlık Turizmi Kümelenmesi çalışmaları kapsamında özel hastanelerin ardından sektör paydaşları olan, konaklama tesisleri, seyahat acenteleri ve kamu hastaneleri genel sekreterliği ile ortak çalışmaları yürütüyor.
     Antalya Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Ahmet Altıparmakın girişimleri ve Birleşmiş Milletlerin desteğiyle geçtiğimiz yıl aralık ayında başlatılan, Batı Akdeniz Sağlık Turizmi Kümelenmesi saha çalışmaları devam ediyor. Sağlık Turizmi Kümelenme çalışmaları kapsamında, Antalya Yatırım Destek Ofisi Uzmanları Sadettin Dikmen ve Esra Alagöz Kayadan oluşan BAKA ekibi, sektör temsilcilerinin sağlık turizmi hakkındaki görüş ve önerilerini belirledi.
     Sağlık turizminde önemli aktörler olan otellerin çoğunun üyesi olduğu Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, konaklama tesislerinin sağlayabileceği katkıları değerlendirdi. Konaklama sektörünün tecrübesi ve bilgi birikimiyle sağlık turizmine destek vermeye hazır olduğunu belirten TÜROFED Başkanı Ayık, Sağlık turizmi konusunda ilk adım hastaneler tarafından atılmalı. Sağlık turizmine yön verecek hizmetler ve projeler geliştirilmeli. Otelciler olarak bizler bilgi ve tecrübemizle konaklama hizmetlerini en üst düzeyde vermeye hazırız dedi.
     Seyahat Acenteleri Yöneticileri Derneği (SAYD) Başkan Yardımcısı Sefa Altınay da seyahat acentelerinin süreç içerisinde aktif olarak yer alması gerektiğini belirtti. Altınay, Seyahat acentelerimizin turizmde kazandığı tecrübe sağlık alanında da kullanılmalı. Sağlık turizmindeki operatif işlemleri seyahat acenteleri üstlenebilir. Sağlık turizminin gelişmesi için talep olmalı, ulaşım ve konaklama yeterli düzeyde olmalı ve hastanelerin altyapısı güçlü olmalı. Antalya bu üç unsuru da bünyesinde barındırıyor diye konuştu.
     TÜRSAB Antalya Bölgesel Yürütme Kurulu Akdeniz Bölge Müdürü Kirami Acar, TÜRSABın bünyesinde bir Sağlık Turizmi Konseyi kurulduğunu belirtti. Sağlık kuruluşlarının yurt dışından hasta getirirken seyahat acenteleri ile çalışması gerektiğini ifade eden Acar, seyahat acenteleri ve tur operatörlerinin özellikle yurt dışı tanıtım ve pazarlama hizmetlerinde profesyonel hizmet sağlayıcı olduklarına dikkat çekti.
     Sağlık turizmi kümelenme çalışmaları kapsamında görüşülen Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş ise, sağlık turizminde kamunun da özel sektör mantığıyla düşünüp atılımlar yapmasının faydalı olacağını söyledi. Taş, sağlık turizminin alternatif turizmde önemli bir yer tuttuğunu ifade ederek Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği olarak sağlık turizmiyle ilgili bazı çalışmalar yapmayı planladıklarını, Antalyanın yaşlı turizminde avantajlı olduğunu ve bu konuda BAKA ile işbirliği yapmak istediklerini belirtti.
     Antalya Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü Mehmet Çam da sağlık turizminin ulusal bir politika haline getirilip ulusal vizyon oluşturulmasının yararlı olacağını anlattı. Çam, sağlık turizminin yapılabilmesi için valilik bünyesinde hükümet yetkililerinden, turizm temsilcilerinden ve sağlık hizmet sunucularından bir organizasyon oluşturulmasının faydalı olacağını söyledi. Sağlık turizminde karşılaşılması muhtemel sorunları önceden engellemek için sağlık turizmi yapacak kişi ve kuruluşların sertifikasyona tabi tutulmasının son derece faydalı olacağına dikkat çeken Çam, sağlık turizminde en büyük etkenin güven ortamı oluşturmak olduğunu söyledi. Sağlık turizminde yerel yönetimlerce bağlayıcı kararlar alınmasının yararlı olacağını ifade eden Çam, belediyelerin sağlık turizminde önemli birer aktör olduklarını da bildirdi.
     Sağlık Turizmi Kümelenme çalışmaları kapsamında önümüzdeki aylarda yapılması planlanan çalıştayda, ihtiyaç analizi sonuçları sektörün paydaşlarıyla değerlendirilecek.
    
     -BAKAdan inanç turizmini geliştirme çalışmaları-
    
     BAKA, Amerika Birleşik Devletlerinde faaliyetini sürdüren inanç turizmi odaklı çalışan Turkuaz Toursun yetkililerine Isparta, Burdur ve Antalyanın değerlerinin tanıtımını yaptı. ABDli firma için belediyeler ile firmaların destekleriyle gerçekleştirilen ön tanıtım turu, Eğirdir, Yalvaç, Ağlasun ve Antalyayı içeren 3 günlük programla gerçekleştirildi.
     ABDli firma yetkilileri, Isparta YDO uzmanları Abdullah Madenci ve Ömer Akyol eşliğinde Eğirdirde Dündar Bey Medresesi, Yeşil Ada ve adada bulunan Ayastefanos Kilisesini ziyaret etti. Yalvaç Belediye Başkanı Tekin Bayramın Psidia Antiochia hakkında sunumu ve St. Paul ile ilgili tanıtım metaryalleri verdiği konuk tur operatörleri, Psidia Antiochia Antik Kenti kazı alanını gezerken St. Paulun Yalvaça yaptığı üç yolculuk ile ilgili bilgilendirildi.
     İkinci gün Antalya Müzesi, Kaleiçi, Aspendos Antik Tiyatrosu ile Perge Antik Kentini gezen ABDli tur operatörleri, tanıtım turunu Aspendos Antik Kenti ziyareti ve Ağlasunun Yeşilbaşköy beldesindeki tarihi değirmen incelemeleriyle tamamladı.
     Turkuaz Tours Genel Müdürü Allison Block, Amerikada Hristiyanların dinleri ile ilgili bu tür yerleri gezmek ve görmek istediğini, doğal güzellikleri, antik çağlardan kalan kalıntıları ve inanç turizmi için birçok önemli noktanın Batı Akdenizde bulunduğunu kaydetti.
    
     Muhabir: Mehmet Çakmak
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber BAKAdan Sağlık turizmi kümelenmesi çalışması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER