Bakanlar Bağış ve Yılmaz Siirtte

Bakanlar Bağış ve Yılmaz Siirtte -AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış: -Şu anda Türkiyenin kanayan bir yarası var, bu yarayı durdurabilirsek, bu ülke çok daha güzelleşecek -Türkiyenin 81 ilinde okullarımızda çocuklarımıza İn


SİİRT (A.A) - Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Şu anda Türkiyenin kanayan bir yarası var, bu yarayı durdurabilirsek, bu ülke çok daha güzelleşecek dedi.
     Bakan Bağış, beraberinde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile AK Parti Siirt 4. Olağan Kongresine katıldı.
     Bağış, burada yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Siirtte okuduğu şiir nedeniyle aldığı hapis cezası ve ardından yaşanan gelişmelere değinerek, Siirtin yiğidi düştüğü yerden kaldırarak, Türkiyenin makus talihini değiştirdiğini söyledi.
     Türkiyede bir şeylerin değişmeye başladığını kaydeden Bakan Bağış, Biz hizmetlerimizde ayrım yapmıyoruz. Ama birileri bu ülkede kardeşi kardeşe düşürmeye çalışıyor. Birileri, etnik milletçilik yapıyor. Asırlardır bir arada yaşıyoruz. Siirtte Kürdü, Arabı, Türkü hiçbir ayrım yapmadan bir arada yaşıyor. Binlerce yıldır birlikte yaşıyoruz, Allah nasip etse binlerce yıl birlikte yaşamaya devam edeceğiz. Yeter ki kardeşi kardeşe düşürmek isteyen zihniyete karşı dik duralım diye konuştu.
     CHPyi eleştiren Bakan Bağış, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Kimileri daha ortada fol yok, yumurta yok, koltuk derdine düştüler. Türkiyede milletin vicdanında yargılanıp, müebbet muhalefete mahkum olanların ne duruma düştüğünü görüyorsunuz. CHPde kimin kimden korktuğunu bilemem. Ama birilerinin bir tedbir almaya başladığı ortada. CHPnin isminin Cumhuriyetçi Hizip Partisi olması bence daha doğru olur. Gün geçmiyor ki orada bir hizip çıksın, birbirlerinin altını oymak için yeni bir tuzak kursunlar. Şu duayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Allah bu CHP zihniyetini bizden eksik etmesin. Bizi de millete hizmet etmekten ayrı koymasın. Biz sayın Baykal ile işimiz kolay diyorduk, Allah yardım etti, daha iyisini verdi. Bu giderse bundan da iyisi gelir, hiç merak etmeyin.
    
     -Ekonomimiz 230 milyar dolardan, 778 milyar dolara ulaştı-
    
     Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da AK Partinin çok kısa bir zamanda ülkeyi çok önemli bir yere getirdiğini anlattı.
     Kişi başına milli gelirin 3 bin 500 dolardan, 10 bin 500 dolara yükseldiğini belirten Bakan Yılmaz, şöyle dedi:
     Ekonomimiz 230 milyar dolardan bugün 778 milyar dolara ulaştı. Herkesi kucaklayan ve kapsayan bir büyüme sağlandı. Eskiden günlük geliri 1 doların altında geçinen insanımız vardı. Bunu sıfırladı. Günlük geliri 2.15in altında olanları yüzde 3-4lerden aşağı yukarı sıfırlara getirdi. Günlük geliri 4.5 doların altında olanları yüzde 30ların üzerinden bugün yüzde 3.6lara kadar düşürdük. Sadece büyümedik, yoksulluğu ve fukaralığı da azalttık. Bugün halka memnuniyetini soran bir çalışma yapıyoruz. Sağlıkta memnuniyetimiz yüzde 40lardan yüzde 76ya çıktı. Asayiş yüzde 78, ulaştırma yüzde 70in üzerinde. Bir tek alan kaldı, halkımızın yeterince memnun kalmadığı. O da adalet hizmetleridir. Burada maalesef arzu ettiğimiz yerde değiliz. İnşallah hukuk reformları ve demokrasi alanında attığımız adımlarla orada da vatandaşımızın memnuniyetini artıracağız.
     AK Partinin iktidara geldiğinde bütün Güneydoğu Anadolu Bölgesinin ihracatının yaklaşık 700 milyon dolar olduğunu hatırlatan Bakan Yılmaz, bugün 7 milyar dolara yaklaştığını, ihracatının 10 kat arttığını vurguladı.
    
     -Çatılı köyünde okul açılışı-
    
     Kongreden ayrılan Bakanlar Bağış ve Yılmaz, Aydınlar ilçesine bağlı Çatılı köyünde işadamı Ethem Sancak tarafından yaptırılan 4 derslikli ilköğretim okulu ve lojmanın açılış törenine katıldı.
     Törende konuşan Sancak, doğduğu köye bir okul yaptırdığı için mutlu olduğunu belirtti.
     Köyde kendi okuduğu okulu gezerken bir öğretmenin kendisine, Bu okul size yakışıyor mu- dediğini anlatan Sancak, Bunun üzerine o öğretmenlere söz vererek, burada okul yapma kararı aldım. Öğretmenlerden, öğrencilere, Arapça, Kürtçe ve Türkçe öğretmelerini istedim dedi.
     Bakan Bağış da işadamı Sancakın konuşmasının, herkesin üzerinde uzun uzun düşünmesi gereken bir açılımı hatırlattığını söyledi.
     Bakan Bağış, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Kendi okuduğu okulu ona gezdiren öğretmenlerin Bu okul size yakışıyor mu demesiyle hemen yeni bir okul yaptırdığını ve onlara çocukların hem ana dillerinde hem çarşı dillerinde hem de resmi dillerinde rahat iletişim kurabilme şartını getirdiğini bizimle paylaştı. Hepimiz sabah uyandığımızda yüzümüzü yıkıyoruz, saçlarımızı tarıyor, tıraş oluyoruz. Haftada bir saç tıraşı da oluyoruz. İnsanların önüne çıktığımızda güzel gözükelim, temiz olalım diye. Ama sabah kalktığımızda kolunuzda ya da bacağınızda kanayan bir yara görürseniz, o gün tıraş olmayı unutabilirsiniz, dişinizi fırçalamayı ihmal edebilirsiniz. Şu anda Türkiyenin kanayan bir yarası var. Bu kanayan yarayı durdurabilirsek, bu ülke çok daha güzelleşecek. O zaman bu ülkenin zenginliği olan farklı dillerimizde çok daha rahat iletişim kurabileceğiz. O zaman bu ülkeyi gerçekten bir medeniyet beşiği yapan farklı kültürleri çok daha derinlemesine yaşayabileceğiz, anlatabileceğiz.
    
     -Kanayan yaramız var-
    
     Türkiyenin 81 ilinde okullarımızda çocuklarımıza İngilizce, Fransızca öğretiyoruz. Neden Arapçayı, Kürtçeyi ve Farsçayı da öğretmeyelim diyen Bağış, Sonuçta bu coğrafyada iş yapmak isteyenler için yeterli bir dil. Ama kanayan bir yaramız var. Bu yaranın biran evvel kapanması, tedavi olması için kendi devletine hainlik yapanların, artık kendileriyle yüzleşmeleri lazım dedi.
     Devletin hiçbir ayrım yapmadan Türkiyenin her yerine okul, yol, hastane yaptığını ve fabrika açtığını belirten Bakan Bağış, Onların bütün dertleriyle dertleniyorsa onların artık bu devletin güçlü olmasının kendilerini de güçlendireceğini anlamaları gerekir. Yoksa okullarda Shakespeare öğretilirken, Fakiye Teyra neden öğretilmesin. Niye Yunus Emreyi öğrendiğiniz gibi Mevlananın bazı eserlerini Farsça öğrenmeyelim. Niye Tillodaki medreselerden mezun olan çocuklar, dünyanın dört bir yanında iş bulurken, kendi ülkesinde ayrımcılık muamelesiyle karşı karşıya gelsin diye konuştu.
     Bütün bu yanlışları ortadan kaldırabilmek için önce kanayan yaranın tedavi edilmesi gerektiğini ifade eden Bakan Bağış, şöyle dedi:
     Bunda hiç kimsenin bir diğerine bana ne deme lüksü yok. Her birimiz bir diğeri kadar sorumlu olmak zorundayız. Hepimiz güvencede olmadıkça, aslında hiçbirimiz güvencede değiliz. Bu bilinçle hareket etmeliyiz. ABde bu süreçte bunları anlatmaya çalışıyoruz. Çünkü Brükselin güvenliği Batmandan, Parisin güvenliği Siirtten, Romanın güvenliği de Diyarbakırdan başlar. Eğer biz Türkiyede birbirimizi olduğu gibi kabul edip, birbirimizi kucaklamaya yönelirsek, dünya barışına da çok daha büyük katkıda bulunabiliriz.
    
     -Burada kardeşlik ruhu var-
    
     Bakan Yılmaz da açılışını yaptıkları okulun son derece anlamlı bir yatırım olduğunu, diğer işadamlarını da özendirmesi gerektiğini söyledi.
     Fırsat eşitliği anlamında eğitimin son derece önemli olduğunu sözlerine ekleyen Bakan Yılmaz, şöyle konuştu:
     Bazı insanlar bazı imkanlara erişemezse, diğerleri erişebilirse, o ülkede huzur da olmaz, gerçek potansiyelini ortaya koyamaz. Fırsat eşitliği anlamında eğitim son derece önemli. Hükümet olarak buna son derece önem veriyoruz. Bu bölgelerimiz köklü tarihi olan yörelerimizdir. Burada bir kardeşlik ruhu var. Türkü, Kürdü, Arabı, değişik etnik ve inanç gruplarıyla bu bölge yüzyıllarca dünyaya örneklik teşkil edecek bir arada yaşama kültürü geliştirmiştir. Bize düşen bu sağlam kültürü, altyapıyı modern zamanların hukukuyla, insan haklarıyla, evrensel değerleriyle birleştirmek ve geleceğe Türkiyeyi çok daha demokrat ve büyük bir ülke haline getirmektir. Hiçbir slogan ve ideoloji bir insanın hayatından daha değerli olamaz. Temel amacımız, insan odaklı bir şekilde insanın her türlü imkana sahip olduğu, kendisini geliştirdiği bir ortamı hazırlamaktır. Kardeş kavgasına hiçbir şekilde müsaade etmemektir. Farklılıklarımızı zenginlik olarak görmek ama bir taraftan da sadece farklılığı vurgularsanız birlik olmaz. Ortaklığı da farklılığı da vurgulayacağız.
     Açılışın ardından Bakan Bağış ve Yılmaz, öğrencilerle sohbet etti.
     Törene, Vali Musa Çolak, AK Parti İstanbul Milletvekili Nureddin Nebati, AK Parti Siirt Milletvekilleri Afif Demirkıran ve Osman Ören ile Belediye Başkanı Selim Sadak ve işadamı Nihat Özdemir katıldı.
     (YAK-MER-NUR-DEL)
<< Önceki Haber Bakanlar Bağış ve Yılmaz Siirtte Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER