Balkan Savaşlarının 100. yıl dönümü

Balkan Savaşlarının 100. yıl dönümü -Türk Kızılayı Edirne Şube Başkanı Kıray: -Mısır Kızılayı, Balkan Savaşlarında Edirneye hastane oluşturacak kapasitede personel ve malzeme yardımında bulunmuştur


EDİRNE (A.A) - Türk Kızılayı Edirne Şube Başkanı Metin Kıray, Balkan Savaşlarında Mısır Kızılayının Edirneye hastane oluşturacak kapasitede personel ve malzeme yardımında bulunduğunu söyledi.
     Kıray, AA muhabirine Türk Kızılayına Balkan Savaşlarında İslam ülkelerinden büyük destek verildiğinin kaynaklarda yer aldığını, en büyük desteğin de Mısır Kızılayından geldiğini anlattı.
     Türk Kızılayının Balkan Savaşlarında büyük görevler üstlendiğine dikkati çeken Kıray, Türk Kızılayı, Edirnenin merkezinde olduğu Balkan Savaşlarında büyük görevler üstlendi. Savaşlarda Balkan devletlerinin öncelikli hedefleri arasında Edirneyi almak yer alıyordu. Edirne, büyük dirençlerden sonra ele geçirildi. Türk Kızılayı esas görevini Balkan Savaşlarında yerine getirdi diye konuştu.
     Balkan Savaşlarında Edirnede kurulu bulunan Hilal-i Ahmer Hastanesinin yaralıların tedavisinde büyük rol oynadığını hatırlatan Kıray, şöyle devam etti:
     Bu hastanede, hasta ve yaralıların tedavileri devam ederken, farklı İslam ülkelerinden, özellikle Mısır Kızılayından Türk Kızılayına destek gelmiştir. Mısır Kızılayı, Balkan Savaşlarında Edirneye hastane oluşturacak kapasitede personel ve malzeme yardımında bulunmuştur. Mısırdan 1913 yılında gönderilen doktor, hemşire ve hasta bakıcılara, Sultan 2. Abdülhamid Han döneminde Müşir Arif Paşa tarafından yaptırılan ve savaş öncesi Müstahkem Mevki Karargahı olarak kullanılan Talatpaşa Caddesindeki bina tahsis edilmiştir. Bu bina günümüzde 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı binası olarak kullanılmaktadır.
     Balkan Savaşlarında İslam coğrafyasındaki ülkelerden gelen desteklerin önemini vurgulayan Kıray, yardımlaşmaların büyük bir dayanışma örneği olduğunu kaydetti.
    
     -Kuşatma 5 ay sürdü-
    
     Balkan Savaşları, Karadağın 7 Ekim 1912de Osmanlı Devletine savaş ilan etmesiyle başladı. Ardından Yunanistan, Sırbistan ve Bulgaristan da Osmanlı Devletine savaş açtı. Savaşlar, Doğu Trakyanın da dahil olduğu Balkan Yarımadasının büyük bölümünde gelişti.
     Savaşların önemli bölümü Edirnede yaşandı ve tarihe de Edirne müdafaası olarak tarihe geçti. Edirne müdafaasının önemli komutanı olan Mehmet Şükrü Paşa, yapılan kuşatmaya, kıtlık, açlık, hastalık ve pek çok olumsuzluğa rağmen kenti 5 ay 5 gün boyunca savunarak, askerlerinin başarısıyla tarihe adını altın harflerle yazdırdı.
    
     Muhabir: Gökhan Balcı
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Balkan Savaşlarının 100. yıl dönümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER