BDP Genel Başkan Yardımcısı Kışanak:

BDP Genel Başkan Yardımcısı Kışanak: Sayın Bülent Arınçın bugün empati yapma ihtiyacı duyması önemli. Biz de empati yapıyoruz -Empatinin, Kürt sorununu çözme de önemli bir yol olacağını düşünüyorum (Fotoğraflı-Gör


MARDİN (A.A) - BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Sayın Bülent Arınçın bugün empati yapma ihtiyacı duyması önemli dedi.
     Partisinin İl Başkanlığında basın toplantısı düzenleyen Kışanak, KCK operasyonlarının 4 yıldır sürdüğünü ve son bir haftada 70 kişinin tutuklandığını belirterek, tutuklamaların, Kürtlerin siyaset yapma hakkını elinden almaya yönelik olduğunu ileri sürdü.
     Kürt sorununun çözümü noktasında 3 önemli kırılma noktasının bulunduğunu savunan Kışanak, şöyle konuştu:
     Bunlardan birisi Diyarbakır Cezaevi idi. Gerçekten Diyarbakır Cezaevinde yaşanan vahşet ve insanlık dışı uygulamalar, Kürt sorunu açısından toplumsal hafızamızda onarılması zor ağır bir derin yara açtı. İkinci bir kırılma noktası, 90lı yıllarda köylerin yakılıp yıkılıp faili meçhul cinayetlerin sokaklarda işlendiği günlerdi. Onarılması zor, tamir edilmesi zor ağır yaralar açtı. Bugün hala iki toplumsal travmayla yüzleşmiş değil yeterince. Üçüncü kırılma noktası da tam da Kürt sorununu çözmeye yaklaştığımızı düşündüğümüz, bu konuda toplumun umutlarının arttığı bu son 10 yıllık sürecin ikinci yarısında yaşananlar oldu. KCK adı altında yürütülen bu soykırım operasyonlarında, yaklaşık 10 bin kişinin cezaevlerinde olması çok büyük bir toplumsal sorundur. Çok büyük bir travmatik süreçtir.
    
     -Bülent Arınçın açıklamaları-
    
     Bir gazetecinin Bülent Arınçın açıklamalarına ilişkin neler söyleyeceksiniz- sorusu üzerine Kışanak, şunları ifade etti:
     Bülent Beyin açıklamaları, sonuçta kendisinin değerlendirmesi gereken açıklamalardır. Fakat kamuoyunda yansıması nasıl olacaktır. Bunu anlamak lazım. Sayın Arınç, böyle bir empati yapma ihtiyacı duyuyorsa, bunun önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Kürt sorunu, biraz da herkesin yaşadığı sorunu kendisi ile sınırladığı bir mecrada ilerlediği için kimse kimseyi anlamadığı için çözmek de biraz kolay olmuyor. Bu nedenle Sayın Bülent Arınçın bugün empati yapma ihtiyacı duyması önemli. Ama keşke beddua etmeden empati yapmayı aklına getirseydi. Belki benim açımdan empati yapmak daha kolaydır. Ancak şunu bilmek gerekir ki şu anda adını bilmediğimiz, hikayesini bilmediğimiz binlerce insan aynı travmatik süreçleri yaşadılar. Önemli olan bu adını sanını bilmediğiniz hikayesini bilmediğimiz insanların dertleriyle dertlenmek, onları anlamaya çalışmak veya onlarla empati yapmaktır. Diyarbakır Cezaevindeki yaşananlarla yüzleşmek ve buna dair bir empati duygusu içinde olmak önemli. Ancak 90lı yıllar için de empati yapmak önemli. Bir gece yarısı köyün jandarmayla basılıp, evinden ayakkabısını bile giymeye fırsat bulmadan canını kurtarmaya çalışan 5 milyon insan, evini barkını terk etmek zorunda kaldı. Bunlarla empati yapmak lazım.
     Empatinin Kürt sorununu çözmede önemli bir yol olacağını düşünüyorum. Tek tek hikayeler çarpıcı olabilir. Bu tek tek hikayelerin ötesinde bilmediğimiz binlerce hikaye var diyen Kışanak, Biz de empati yapıyoruz. Gerçekten de yokluk yoksulluk içerisinde damacana ile su satan, tek çocuğunu askere gönderip sonra onun cenazesini karşılayan baba ile de empati yapıyoruz, yapılması gerekir. Ancak dediğim gibi biraz daha bütünlüklü, tamamına dair bakmak gerekiyor şeklinde konuştu.
     Gültan Kışanak, Açlık grevleri sonrasında bir yumuşama iklimi hissedildi. Daha sonra karşılıklı sert mesajlar gündeme geldi. Tekrar hükümet ile bir temas olabilir mi- sorusunu ise şöyle yanıtladı:
     Şu aşamada bizim partimize yönelik böyle bir görüşme önerisi yoktur gelmemiştir partimize. Partimizin tabii ki günlük gelişmeleri görüşmek üzere bakanlar ile farklı siyasi partiler ile bizim talebimiz üzerine görüşmeler vardır. Ancak Kürt sorununun çözümü konusunda gelin oturup konuşalım diyen bir yaklaşım yok. Kürt sorununda kaybettiğimiz çözüm gerçekleşmeden geçen her gün bu sorunu daha da ağırlaştıran bedelini daha da ağırlaştıran bir yaklaşım oluyor. Bunun vebali herkesin boynundadır.
    
     Muhabir: İbrahim Sincar / Şengül Oymak
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber BDP Genel Başkan Yardımcısı Kışanak: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER