BTSO heyetinin Güneydoğu Anadolu ziyareti

BTSO heyetinin Güneydoğu Anadolu ziyareti -110 kişilik Bursa heyeti, Gaziantepte iş adamlarıyla bir araya geldi -GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan: Türkiyede hem altyapı hem de komşu ülkelerle ticareti geliştirme açısın


GAZİANTEP (A.A) - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) meclisi üyelerinden oluşan 110 kişilik heyet, Güneydoğu Anadolu ziyareti kapsamında Gaziantepte iş adamlarıyla bir araya geldi.
     Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, ziyarette yaptığı konuşmada, sadece Gaziantepin refahının yükseltilmesi değil, bölge kalkınmasına katkıda bulunmayı ve tüm bölgeyi dünyaya açmayı, kendilerine misyon edindiklerini belirtti.
     Gaziantepin geçmiş medeniyetlerden aldığı tüm özellikleri daha iyi koordine ederek, ticarette bu noktaya geldiğini anımsatan Aslan, şunları söyledi:
     Gaziantepin zoru yenmek gibi bir özelliği var. En belirgin özelliği en zor şartlarda yılmamak, karamsarlığa düşmemektir. Bunun en çarpıcı özelliği de Kurtuluş Savaşıdır. İlk baş kaldıran şehir Gazianteptir. Türkiyede hem altyapı hem de komşu ülkelerle ticareti geliştirme açısından, Gaziantepin misyonunu üstlenmiş bir başka il yok. Gaziantep bu misyonu, ülkenin geleceği için üstlenmiştir. Her şey ülkemiz ve bölgemiz için hatta komşu ülkelerle birlikte gelişmek ve bölgemiz barışını sağlamak için. Ana vizyonumuz budur. Türkiyeye model olmaya çalışıyoruz.
     Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu da 1923 yılında Gaziantepte eli silah tutabilecek yaşta insan kalmadığını ve o günlerden bugünlere gelindiğini hatırlattı.
     Gaziantepin yıllık 5 milyar dolar ihracat yapan şehir haline gelmesinde emeği geçenleri saygıyla andığını belirten Konukoğlu, şöyle devam etti:
     Onların o çalışması sayesinde biz bu rakamları gururla söylüyoruz. Biz bugünden değil milattan önceden geliyoruz. Kentin 10 değişik bölgesinde sanayi bölgelerimiz var. 5 bin 89 çalışan iş yeri ve 160 bin çalışanımız var. Organize sanayi bölgemiz, tek başına Türkiyenin en büyük organize sanayi bölgesi. 171 ülkeye 5 milyar dolar ihracat yaptık. Irak en büyük pazarımız. Geçmişten ders almasını bilen bir şehiriz. Geleceği planlarken geçmişten ders çıkarıyoruz. Daha önce ihracatımızın yüzde 90ı Ortadoğu ülkelerineydi. 90lı yıllardaki Irak Savaşı ve ülkemizdeki krizler, mutlaka yurt dışına açılmamız gerektiği yönünde bize yol gösterdi. Ürün ve pazar çeşitliğine gittik. Her yıl 3-5 ülkeyi portföyümüze katıyoruz. Japonya çok zor bir ülke olmasına rağmen son 3 yıldır bu ülkeye de ihracat yapıyoruz.
    
     -Romantik değil gerçekçi bir bakışla neler yapabileceğimizi paylaşmalıyız-
    
     BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker ise Gaziantepi gösterdiği başarıdan dolayı kutladı. Bursanın sanayinin başkenti olduğunu, Gaziantepin ise Anadolu Kaplanlarının başkenti olduğunu ifade eden Parseker, şunları kaydetti:
     Türkiyenin 500 büyük sanayi şirketi arasına geçen yıl 19 şirketini sokan Gaziantep, bir KOBİ kenti olmaktan hızla çıkıp dev sanayi şirketleri kenti haline dönüşüyor. O halde pazarları farklı, üretim yapıları ve teknolojileri nispeten farklı iki kentin girişimcileri olarak daha iyiyi nasıl birlikte arayacağımızı konuşmamız lazım. Türkiye, 2023 yılında dünyanın en büyük ekonomisinden biri olacaksa şüphesiz bu gelişimde Bursa ve Gaziantep gibi kentler büyük rol üstenecek. İki kere ikiyi birlikte nasıl yedi sekiz yapabileceğimizi konuşmalıyız. Arap Baharının tozu dumanı yatıştığında bu pazarlarda birlikte nasıl iş yapabileceğimizi tartışmalıyız. Geleneksel tekstilden inovatif tekstile birlikte nasıl geçebileceğimizi araştırmalıyız. Bakın yeni teşvik yasası özellikle stratejik yatırımlar için önemli avantajlar sağlıyor. Romantik değil gerçekçi bir bakışla neler yapabileceğimizi paylaşmalıyız.
     Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Ömer Çelik de Gaziantepin tarıma dayalı sanayisi hakkında katılımcılara bilgi verdi.
     Toplantıya GTO Meclis Başkanı Zeki Yağcı, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Cahit Nakıboğlu ile iki kentten sanayici ve iş adamları katıldı.
     Toplantı sonunda karşılıklı plaket ve hediye verildi.
     BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker başkanlığındaki heyet, Gaziantepin yanı sıra Şanlıurfa ve Mardinde de temaslarda bulunarak, ikili iş görüşmeleriyle bölgeler arası işbirliği olanaklarını değerlendirecek.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek / Ahmet Caner Baysal
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber BTSO heyetinin Güneydoğu Anadolu ziyareti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER