Çadır kentler bayrama hazır

Çadır kentler bayrama hazır -Hatay Valisi Lekesiz: -Çadır kentte kalan Suriyelilere kişi başına 250 gram et fişi vereceğiz. Bir çadırda 8, 9, 10 kişilik aile kalıyorsa, bunların her birine fiş verilmek suretiyle bayram süresince


HATAY (A.A) - İsmihan Özgüven - Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, bayramlarda kimsenin boynunu bükük kalmaması ve gönlünün hüzünle dolmaması gerektiğini belirterek, İlimizde geçici olarak çadır kentlerde misafir edilen Suriyelilerin de bayram coşkusunu olabildiğince hissedebilmeleri için geçmiş yılda ve Ramazanda olduğu gibi bir dizi tedbirler aldık. Bu kapsamda çadır kentte kalan Suriyelilere kişi başına 250 gram et fişi vereceğiz dedi.
     Anadolu Ajansı Hatay Bürosunu ziyaret eden Lekesiz, burada yaptığı açıklamada, ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiyeye sığınan Suriyelilerle ilgili Kurban Bayramında yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi.
     Hatayda yaklaşık 1,5 yıldır, Suriyede yaşanan kargaşalardan dolayı insani gerekçelerle geçici olarak misafir edilen Suriyeliler bulunduğunu ifade eden Lekesiz, şöyle devam etti:
     Bayramlar, tüm İslam dünyası için önemli günler. Dayanışmanın, kaynaşmanın, yardımlaşma duygularının zirveye çıktığı, ihtiyaç sahiplerinin mağduriyet yaşayanların hatırlandığını, bayram sevincinin onlara da hissettirildiği ve hissettirilmesi gereken özel günler. Dolayısıyla bayramlarda kimsenin boynunun bükük kalmaması ve gönlünün hüzünle dolu olmaması lazım. Bunun için de bayram sevincini ve coşkusunu insanlara yaşatmak gerekir. Bu anlamda ilimizde geçici olarak çadır kentlerde misafir edilen Suriyelilerin de bayram coşkusunu olabildiğince hissedebilmeleri için geçmiş yılda ve Ramazanda olduğu gibi bir dizi tedbirler aldık. Bu kapsamda çadır kentte kalan Suriyelilere kişi başına 250 gram et fişi vereceğiz. Bir çadırda 8, 9, 10 kişilik aile kalıyorsa, bunların her birine fiş verilmek suretiyle bayram süresince gidip anlaşma yaptığımız yerlerden nasıl istiyorsa o türden et ihtiyacını giderecek. Çoluk çocuğuyla boynunun bükük kalmaması için böyle bir tedbir geliştirdik. Geçen yıl da uygulamıştık misafirlerimiz de bundan son derece memnun kalmıştı.
    
     -Damak zevklerine uygun tatlı-
    
     Çadır kentlerde misafir edilen Suriyelilerin bir taraftan gurbette olmanın, bir taraftan da bayramı dışarıda yaşamanın hüznünü hissetmemeleri için özellikle eş ve çocukları başta olmak üzere bayramlık giysiler alınmasıyla ilgili çalışmaların da bulunduğunu vurgulayan Lekesiz, Daha önceki bayramlarda da böyle uygulama yapmıştık. Suriyelilerin bayram coşkularını hissetmeleri için giysiler alınacak diye konuştu.
     Lekesiz, çadır kentlerde kalan Suriyelilerin çocuklarının tahsiline, eğitim öğretimine ilişkin tedbirlerin de devam ettiğini kaydetti.
     Suriyelerin kentte 4üncü bayramını geçireceğini hatırlatan Lekesiz, Suriyelilerin kendilerinden bir heyet kurulduğunu ve damak zevklerine uyan tatlı türü ne ise onu yaptırmaya çalıştıklarını belirtti.
     Lekesiz, bu kapsamda daha önceki bayramlarda olduğu gibi Kurban Bayramında da misafirlere zor günler yaşadıkları duygusunu olabildiğince unutturabilmek için yapılan çalışmalardan birinin de bayram baklavası ikramı olduğunu söyledi.
     Suriyelilerin bir an evvel ülkelerindeki barış ortamının temin ve tesis edilerek yuvalarına dönmesi temennisinde bulunan Lekesiz, Misafirlerimizle bir kış süreci yaşadık ve tecrübeliyiz. Temennimiz, arzumuz komşumuzda bir an evvel barış ortamının temin ve tesis edilmesi ve misafirlerin de yuvalarına yurtlarına dönmesi. Kışı bizim ülkemizde geçireceklerse buna ilişkin tedbirler geçen yıl yaşanılan kış aylarındaki sorunlar da göz önüne alınarak iyileştirildi ve tedbirlerin hepsi alındı dedi.
    
     -Suriyeden atılan havan topları -
    
     Hatayın bir sınır ili olduğunu, bu durumun avantaj ve dezavantajları beraberinde getirdiğini ifade eden Vali Lekesiz, avantajların vize muafiyetiyle en üst düzeyde yaşandığını hatırlattı. Komşu ülkede yaşanan bu tür olumsuzluktan sınır ili olunması nedeniyle etkilenen yerlerin başında Hatayın geldiğini vurgulayan Lekesiz, şunları söyledi:
     Bunlardan bir tanesi de komşumuzdaki karşılıklı çatışmalardan dolayı, bize gelen havan topları veya top mermilerinin Türkiye topraklarına, Hataya düşmesi. Bunlar bir şekilde basına kamuoyuna yansırken Hataya bir top mermisi daha düştü, bir havan topu daha düştü, Hataya adeta havan topu yağıyor gibi başlıklarla veriliyor. Haberlerin bu tarzda veriliş şekli dış dünyada adeta il merkezimize, ilçelerimize köylerimize, yerleşim yerlerine top mermisi veya havan topu yağıyormuş gibi bir algıya yol açıyor. Otel rezervasyonları ve ilimizde yapılması gereken çalışmalarla ilgili bir çok iptallere yol açabiliyor. Şu ana kadar düşen top mermileri veya havan toplarından bir tanesi dahi yerleşim yerlerine düşmemiştir. Bunlar il merkezi başta olmak üzere şehrin, ilçe merkezlerinin, yerleşim alanlarının çok uzağında tamamen kırsal alanda, sınırdan kimisi 50, kimisi 300, kimisi de 500 metre içeriye düşen toplar ve mermilerdir. Şu ana kadar da çok şükür hiçbir can ve mal kaybına yol açmamıştır.
    
     -AA çok güzel işlere imza atıyor-
    
     Vali Lekesiz, son dönemde Anadolu Ajansının da çok güzel çalışmalara imza attığını kaydetti.
     Anadolu Ajansının dünyanın sayılı ajanslarından biri olma yolunda ortaya koyduğu 100. yıl hedefini önemsediğini ifade eden Lekesiz, bir işi başarabilmek için kişinin veya kurumların hedefinin olmasının önemine dikkati çekti.
    
     Yayıncı: İsa Sansar / A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Çadır kentler bayrama hazır Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER