Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik,

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Şanlıurfada -Bakan Çelik: İl bazında yeşil kartlı olup çalışabilecek, meslek sahibi olabilecek insanlara biz iş teklifinde bulunuyoruz


ŞANLIURFA (A.A) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yeşil kartlı olup çalışabilecek, meslek sahibi olabilecek insanlara iş teklifinde bulunduklarını bildirdi.
     Bakan Çelik, Şanlıurfa Yerel Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Platformunca (ŞUYERGEP) Dedeman Otelde yapılan ve sekretaryasını Karacadağ Kalkınma Ajansının yaptığı 12. Planlama ve Koordinasyon toplantısına katıldı.
     Burada bir konuşma yapan Çelik, Şanlıurfanın geçen hafta büyükşehir belediyesi statüsünü kazandığını hatırlatarak, bu durumun kente hayırlı olmasını diledi.
     AK Parti iktidarı döneminde ekonomik alanda yapılan çalışmalar sayesinde, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitchin Türkiyenin yatırım yapılabilir bir ülke konumuna geldiğini ifade eden Çelik, Son dönemde Türkiyenin yatırım yapılabilir ülke durumuna taşınması çok önemlidir. Çünkü bir taraf ateş çemberi, bir taraf sefalet, bir taraf ise refah düzeyi yüksek olmasına rağmen yaşadığı ekonomik krizlerden dolayı geleceği göremeyen bir dünyanın ortasında Türkiye, bu başarılara imzayı atmaktadır dedi.
    
     -Rekabet gücü teknolojiyle artar
    
     Teknolojiyi kullanan ülke olmaktan, teknolojiyi üreten ülke olma noktasına doğru hızlı adımlar atmak gerektiğini vurgulayan Çelik, rekabet gücünün teknolojiyle arttırılabileceğini belirtti. Rekabetin, nitelikli elemanla arttırabileceğine işaret eden Bakan Çelik, Rekabetimizi ancak markayla tescillendirebiliriz. Türkiye 30 bin, 40 bin, 50 bin dolar kişi başına milli geliri olan ülkeler düzeyinde olmasa da o ülkeler düzeyine ulaşma konusunda hedeflerini ortaya koymuş olan bir ülkedir. Dolayısıyla üçüncü dünya ülkeleri mantığıyla da endüstriyel ilişkilerimize bakamayız şeklinde konuştu.
     Konuşmasında, Türkiye sanayisinin genel yapısından da bahseden Bakan Çelik, 1 milyon 504 bin işletmenin 1 milyon 440 bininin 30un altında işçi çalıştırdığını dile getirdi.
     İller ve bölgeler arasında rekabet olduğu gibi ülkeler arasında da rekabetin olduğunu ifade eden Çelik, mutlak süratle kamunun bu rekabeti güçlendirici bir yapıda olması gerektiğini, bunun da teşviklerle gerçekleştirildiğini aktardı.
     Konuşmasında işsizlik rakamlarına da değinen Faruk Çelik, Türkiyenin ekonomide, kalkınmada elde ettiği başarıların işsizlik rakamlarına olumlu yansıdığını söyledi.
    
     -Yeşil Kartlılar
    
     Kamuoyunda Yeşil Kartlı olarak ifade edilen, primleri kamu tarafından yatırılan kişilerle ilgili çalışmalarının olduğunu ifade eden Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     İl bazında yeşil kartlı olup çalışabilecek, meslek sahibi olabilecek insanlara biz iş teklifinde bulunuyoruz. Hani işsiz işçi bulamıyoruz diyorsunuz ya biz bunlara çok seri olarak bir işi teklif edebiliriz. İl bazında bunu müdürlüklere çağırabilirsiniz ve bu teklifleri hızlı bir şekilde yaparsınız. Eğer kendilerine tebliğ edilen, önlerine konan işlere gitmezlerse yeşil kartı iptal ediyoruz. Bu uygulamaya geçmiş bulunuyoruz ve şu anda 15 bin kişi yeşil kartlı iken şimdi çalışıyor. Yeşil karttan çıktı işi var, gücü var, maaşı var ve o kapsamdan prim ödeyen, prim yatıran kapsamına geçmiş bulunuyor. Yine yeşil kartlılardan 12 bin 700 kişi şu anda mesleki eğitim kurslarında kendilerine iş garantili kurslarda yetiştirilip işe yetiştirme konusunda kursiyer olarak çalıştırılıyorlar. Yani şu 5-6 aylık çalışma içerisinde yaklaşık 30 bin yeşil kartlı çalışıyor noktasına taşınması konusunda bir gayretimiz var. Bunu Şanlıurfada da hızlandırmamız gerekiyor. Sosyal devlet çok önemli, tabi ki sosyal devlet ekonomik kriz dönemlerinde de piyasanın hareketliliği açısından önem arz ediyor. Bizim krizden çıkışımızın nedenlerinden bir tanesi de bu. Sosyal devlet imkanları vatandaşların ayağına götürmeniz tabi ki yaygın bir şekilde hem vatandaşın mutluluğu hem piyasa hareketliliği açısından önem arz etmektedir. Fakat sosyal devletin mutlaka bir sınırı, ölçüsü vardır. Hak edenin sosyal devletin imkanlarından yararlanması, yararlandırılması konusu öne çıkmaktadır. Bundan dolayı hak etmeyen, çalışabilecek pozisyonda olan, engeli olmayan vatandaşların mutlaka mesleki eğitim kurslarına, mutlaka istihdama kazandırılmaları konusunda yanınızda olduğumuzu da belirtmek istiyorum.
    
     -Enerji sorunu
    
     Ülkenin olduğu gibi illerin de kronik sorunu olduğunu bu kapsamda Şanlıurfanında kronik sorununun elektrik olduğunu belirten Çelik, bu durumu Bakanlar Kurulunda da dile getirdiğini, bununla ilgili sorunların çözümü için çalışmaların sürdüğünü söyledi.
     Vali Celalettin Güvenç de Karacadağ Kalkınma Ajansının 2013 yılı Mali Destek Programının açıklandığını, bu çerçevede 19 milyon TL hibe desteği verileceğini belirterek, müracaatların bağımsız bir heyet tarafından değerlendirilerek karar verileceğini ifade etti.
     Toplantı sonunda Karacadağ Kalkınma Ajansı hibelerinden destek alanlara Bakan Çelik tarafından plaket verildi.
     Toplantıya AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri Mehmet Akyürek, Abdülkerim Gök, Seyit Eyyüpoğlu, Mahmut Kaçar, Yahya Akman, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İlhan Karakoyunlu, İl Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu, ŞUTSO Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin ve davetliler katıldı.
    
     Muhabir: Eşber Ayaydın / Mehmet Güldaş
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER