ÇAYKURdan organik tarım eğitimi

ÇAYKURdan organik tarım eğitimi -Genel Müdür Sütlüoğlu: "Bölgedeki su kaynakları kimyasal gübreden dolayı kirli çıkıyor. Bu, sağlığımız açısından çok ciddi bir tehdittir" -"Türk çay tarımı ile dünyanın en büyük organik havzasını


RİZE (A.A) - ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, bölgedeki su kaynaklarının kimyasal gübreden dolayı kirli çıktığını belirterek, "Bu, sağlığımız açısından çok ciddi bir tehdittir" dedi.
     Sütlüoğlu, ÇAYKUR Genel Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenlenen organik tarım eğitiminde yaptığı konuşmada, dünya çay tarımında organik üretime en uygun bölgenin Doğu Karadeniz olduğunu ifade etti.
     Türk çayında haşere olmadığı için ilaçlama yapılmadığına dikkati çeken Sütlüoğlu, "Toprağa sadece kimyasal gübre attığımız için çayımız organik değil. Kimyasal gübre uygulamasını da yanlış yapıyoruz. Toprağı kazmadan, gereğinden fazla gübre attığımız için toprağın üzeri beton gibi oldu. Üretici dönümde 40 kilogram kimyasal gübre yetecekken toprak nedeniyle çay verimli olmayınca gübrenin miktarını 50, 70, 100 kilograma kadar artırıyor. Toprak 30 yıllık yanlış kullanım nedeniyle gübreyi alamıyor" diye konuştu.
     Yanlış uygulamadan dolayı toprağın emmediği kimyasal gübrenin akarsulara karıştığını dile getiren Sütlüoğlu, şunları söyledi:
     "Yağmur yağdıkça gübre suyla akıyor, dereye ve denize karışıyor. Yer altı sularını kirletiyor. 600-700 metre rakımdaki pınar suları bile kirli çıkıyor. Bölgedeki su kaynakları kimyasal gübreden dolayı kirli çıkıyor. Bu, sağlığımız açısından çok ciddi bir tehdittir. Bu nedenle organik uygulamanın önce bölge insanının sağlığı açısından önemi var. Bu bölgede yaşıyor ve bu suları içiyoruz. Balıklar çok azaldı, doğal dengemiz tamamen altüst oldu. Meyve çeşitlerimiz azaldı. Organik tarım uygulamasıyla bölgemizi yeniden eski doğal, sağlıklı haline getireceğiz. Organik tarım uygulamasıyla ağzımızın tadı geri gelecek. Bunu yapmamız çok zor değil. Sadece kimyasal gübreden vazgeçeceğiz. Kimyasal gübre yerine üç yıl kademeli geçişle organiğe geçişi tamamlayacağız."
     Organik tarıma geçişte kullanılacak organik gübreyle ilgili çalışmaları tamamladıklarını kaydeden Sütlüoğlu, "Önümüzdeki süreçte pilot uygulamalar yapacağız. Desteklemenin içine gübreyi de katarak, ÇAYKUR olarak biz temin edeceğiz. Uygulamayı vatandaşla birlikte yapacağız. Çünkü vatandaş organik tarıma geçtiği zaman hiç gübre kullanmıyor. Hiç gübre kullanmadığı zaman verim düşüyor. Kimyasal gübre vermeyelim ama organik gübre vermemiz lazım. Toprağı ve bitkiyi bir şekilde beslememiz lazım. Vatandaş hiç gübre vermiyor sonra verim yüzde 30 düştü diyor" dedi.
    
     -"Organik Tarım Projesi bir hayat projesidir"-
    
     Sütlüoğlu, verimin düşmesinin beslenmeyle ilgisi olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
     "Bitkide oluşması gereken bir takım değerler, toprağın yapısı nedeniyle oluşmuyor. Hiç gübre kullanılmasa dahi organik çay diğerine göre çok daha kaliteli, çok daha lezzetli, dem kabiliyeti çok daha yüksek. Organik tarım uygulamasını doğru yapsak o zaman tadına doyum olmayacak. O nedenle Organik Tarım Projesi bir hayat projesidir. Ürün değişikliğinde geçice gelir kaybı olabilir. Doğru zamanda, doğru uygulama yapılırsa organik tarımda verim kaybı en fazla yüzde 15-20 aralığında gerçekleşiyor. Organik tarıma geçiş sürecinde geçici ürün kaybı yaşanabilir. Bu mutlu doğumun sancılarıdır."
     Organik çayda rakipsiz olduklarını vurgulayan Sütlüoğlu, "Dünyada hiçbir ülkenin bizim kadar organik çay üretme kabiliyeti ve kapasitesi yoktur. Organik çayı çok kısıtlı üreten ülkeler organik pestisit kullanarak yapabilmektedir. Türkiye ise hiç pestisit kullanmıyor. Türkiye rakipsiz ve insanların bilinci artık gelişiyor. İnsanlar fazla para veriyor ve sağlıklı ürünler, organik ürünler alıyor. Organik ürün pazarı gelişiyor. Türk çayı dünyada konuşulmaya başlandı. Türk çay tarımı ile dünyanın en büyük organik havzasını oluşturacağız" diye konuştu.
     Sütlüoğlu, ÇAYKUR olarak organik tarıma geçiş sürecinde sıkıntıları gönüllü olarak üstlendiklerini, kararlı bir şekilde çalışmalara devam edeceklerini ifade ederek, üç yıl sonra en az 90 bin dekar alanda tam organik çay üretimi gerçekleştireceklerini söyledi.
     Konuşmaların ardından ziraat mühendislerine yönelik organik tarım eğitimi verildi.
    
     Muhabir: Muhittin Sandıkçı / Asena Akçay
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber ÇAYKURdan organik tarım eğitimi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER