CHP Genel Başkan Yardımcısı Matkap Rizede:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Matkap Rizede: CHP için Türkiyenin ekonomik ve sosyal gelişmişliği önemli ama CHP en çok Türkiyenin birlik, beraberlik ve bütünlüğünü düşünen bir parti


RİZE (A.A) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, CHP için Türkiyenin ekonomik ve sosyal gelişmişliği önemli ama CHP en çok Türkiyenin birlik, beraberlik ve bütünlüğünü düşünen bir parti dedi.
     Matkap, 53 Gazeteciler Derneğinde düzenlediği basın toplantısında, Karadeniz Bölgesinde altı ili gezdiklerini, yarın Artvin programı ile gezinin tamamlanacağını belirtti.
     Karadeniz gezisinin amacının görevi gereği sivil toplum örgütleri ile görüşmek, örgütlerle görüş alışverişinde bulunarak gelecek dönemdeki yerel seçimlere hazırlanmak olduğunu ifade eden Matkap, Ancak Türkiyenin yakıcı gündemi ile ilgili sorularla karşılaşıyoruz. Herkes bu konuyu merak ediyor. İllerin ekonomik konular ile ilgili beklentiler var diye konuştu.
     Matkap, toplumsal barış süreci konusunun gündemde olduğunu, CHPnin bu konudaki tavrının çok net olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:
     Biz toplumsal barışın bir an önce gerçekleşmesinden yana bir partiyiz. Bu konuda duruşumuz bütün kamuoyu tarafından biliniyor. Bu konuda alın teri döken, raporlar hazırlayan bir partiyiz. Bu konu ile ilgili eylem yapan, bedel ödeyen bir partiyiz. CHP için Türkiyenin ekonomik ve sosyal gelişmişliği önemli ama CHP en çok Türkiyenin birlik, beraberlik ve bütünlüğünü düşünen bir parti. Çünkü siyasetçilerin en temel görevlerinden biri, 90 yıldır sürdürmekte olduğumuz birlik, beraberlik ve bütünlüğümüzün devamı. CHPnin bu konuda ciddi duyarlılıkları söz konusu. CHP zaman zaman görüş, zaman zaman rapor açıkladı. CHP toplumsal barışın sağlanması konusunda temel olarak demokrasi eksiğinin giderilmesini önemsiyor. Eğer Türkiyede demokrasi eksiğimiz giderilir, demokrasimiz derinleşirse, ayrıca çoğulculuk anlayışımız içselleştirilirse, güçlendirilirse bu sorunun aşılacağına inanıyoruz.
     Adımlar atılırken Türkiye Cumhuriyetinin temel değerlerinin zarar görmesine izin vermeyeceklerini dile getiren Matkap, Ulus devlet niteliğimizden, milliyetçilik anlayışımızdan herhangi bir ödün vermeyiz. Var olan idari yapılanmamıza ilişkin bazı değerlendirmeler, değişiklik önerileri var. İleride bizi parçalanmaya götürecek kimi öneriler var, eyalet veya benzeri öneriler. CHP kesinlikle bu önerilerin de yanında durmayacaktır. Bunlar ani gelişiyor. Orta Doğu coğrafyasının değişmesine dönük planların, programların bir parçası gibi görünüyor bu durumlar. CHP, gerek bizim sınırlarla, gerek komşu ülkelerimizin sınırlarıyla oynanmasına asla izin vermez dedi.
     Anayasa Komisyonu çalışmalarına her partinin gerekli hassasiyeti gösterdiğini, bu konuda CHPnin kırmızı çizgileri olduğunu belirten Matkap, Anayasa düzenlemelerinde mevcut Anayasadaki ilk 4 madde kırmızı çizgisidir. İlk 4 maddeye dokunulmayacaktır. Bir diğer kırmızı çizgimiz, Anayasada, başlangıç kısmında Atatürkün kurucu ve önder rolü yazılı, buna dokundurtmayız. Bir farklı kavram, Türk milleti kavramına da dokundurtmayız. CHPnin, gündemin bu önemli iki konusundaki duruşu çok net, bellidir diye konuştu.
    
     -Çözüm sürecinde Akil İnsanlar Heyeti-
    
     Matkap, bir gazetecinin, çözüm süreci kapsamında oluşturulan Akil İnsanlar Heyetine ilişkin görüşlerini sorması üzerine, şunları söyledi:
     Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu kurulması önerisi gelmiş. Çok anlamsız, Türkiye Büyük Millet Meclisi iç tüzüğünü zorlayan bir öneri. Araştırma komisyonları, herhangi bir sorunu araştırmak üzere kurulur, alınması gereken tedbirler konusunda çalışır. Var olan sorunla ilgili teşhis yapılır. Teşhis konduktan sonra alınması gereken tedbirleri hazırlar. Hükümet teşhisi koymuş, tedbirleri almış, yol alıyor. Bu neye benzer- By-pass ameliyatı olduktan sonra, kalp ameliyatı olduktan sonra anjiyo yapmayı önermeye benzer. Bu nedenle iki partinin buna üye vermemesi kadar doğal bir şey yok.
     Toplantıya, CHP milletvekilleri Volkan Canalioğu, Melda Onur, İhsan Kalkavan, Uğur Bayraktutan ve Selahattin Karaahmetoğlu da katıldı.
    
     Muhabir: Muhittin Sandıkçı / Asena Akçay
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber CHP Genel Başkan Yardımcısı Matkap Rizede: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER