Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Sekreteri Benli: -"Bazı şehit ailelerinde o kadar sağ duyulu ifadelere rastlıyorsunuz ki ben kendi oğlum için 12 senedir yanıyorum ama artık bunun bitmesini isti


ORDU (A.A) - Gökhan Gücüklüoğlu - Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu Sekreteri Fatma Benli, çözüm süreciyle ilgili, "Bazı şehit ailelerinde o kadar sağ duyulu ifadelere rastlıyorsunuz ki ben kendi oğlum için 12 senedir yanıyorum ama artık bunun bitmesini istiyorum, çünkü iki oğlum daha asker diyen bir şehit babasının ulaştığı olgunluğa ulaşmak çok kolay değil" dedi.
     Benli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz Bölgesi Grubu olarak bölgedeki 18 ilin 16sını ziyaret ederek insanların görüş ve düşüncelerini aldıklarını söyledi.
     Ziyaretlerinde Karadeniz Bölgesinde yaşayan insanların sürece ilişkin neler düşündüklerini anlama fırsatı yakaladıklarını vurgulayan Benli, "Bunun yanı sıra biraz daha net bir akla ulaşmalarını sağladık diye düşünüyorum. Çünkü ilk aşamada Karadenizlilerle ilgili biraz fevri olmanın yarattığı bir düşünce tarzıyla, birden olumsuz şeyler söylenebiliniyor. Ama berrak bir akılla bakıldığı zaman olabilecek olumsuzlukları da görebiliyorlar, ondan sonra bunu akıl süzgecinden geçirebiliyorlar" ifadelerini kullandı.
     Benli, toplantıların en verimli tarafının, çok farklı düşüncelerdeki insanları aynı masa etrafında toplanması olduğunu anlatarak şunları söyledi:
     "Çünkü biz kural olarak gideceğimiz her ilde, önce o ildeki odalar, sendikalar ve sivil toplum örgütlerinden listeler aldık ve olabildiğince bütün halkın temsilini sağlamaya çalıştık. Bence bu bile tek başına o kişilerin görüşlerini almak çok değerliydi. Bu anlamda çok güzel toplantılar yaptık. O toplantılarda çok güzel görüşler ortaya konuldu ki ben 10 ya da 50 kişilik protestoların bu kadar abartıldığına inanamadım bile. Çünkü önemli olan o halkın içinde olan insanların düşüncelerini ifade etmeleri idi. Bu anlamda ben Karadeniz gezimizi çok olumlu buluyorum."
    
     -"Şehit yakınlarının ulaştığı olgunluğa hepimizin ulaşması gerekiyor"-
    
     Yaptıkları toplantılara şehit ailelerini davet etmediklerini ve kendilerinin onların ayaklarına gittiklerini dile getiren Benli, "Basına kapalı evlerine giderek onların düşüncelerini aldık. Beni en çok etkileyen onlar" dedi.
     Benli, şöyle devam etti:
     "İşin doğrusu biz toplantılara şehit aileleri derneklerini çağırmıyoruz. Çünkü onları basın karşısında destekliyor musunuz, desteklemiyor musunuz- diye ikilemde bırakmak bize doğru gelmiyor. Biz onların ayaklarına gidiyoruz ve 15-16 ilde şehit aileleriyle buluştuk. Basına kapalı evlerine giderek onların düşüncelerini aldık. Beni en çok etkileyen onlar. Çünkü gerçekten acıları çok fazla. Ama bazen bazı şehit ailelerinde o kadar sağ duyulu ifadelere rastlıyorsunuz ki ben kendi oğlum için 12 senedir yanıyorum ama artık bunun bitmesini istiyorum, çünkü iki oğlum daha asker diyen bir şehit babasının ulaştığı olgunluğa ulaşmak çok kolay değil. Ya da ben eşimi kaybettim, iki çocuğumu kocam olmaksızın büyüttüm ama bundan sonra aynı sıkıntının olmasını istemiyorum diyen bir şehit eşinin ulaştığı olgunluğa hepimizin ulaşması gerekiyor."
    
     -"Güzel günler yaşamamıza hiçbir engel yok"-
    
     Benli, toplantılarda Türkiyede başörtüsü yasağında oluşturulan korku imparatorluğunun, çözüm sürecinde de yaratılmaya çalışıldığını gözlemlediklerine işaret ederek, "Biliyorsunuz bir başörtüsü yasağını yaşarken 12 sene boyunca insanlar ciddi ciddi üniversitelerde başörtüsü serbest kalırsa işte Türkiye İran olur, Malezya olur, başı örtülü öğrenciler başı açık öğrenciler üzerinde olumsuz etki yapar diyorlardı. Bir korku imparatorluğu vardı ve biz bununla 12 sene kaybettik. Aynı olayı bu çözüm süreci ile ilgili gözlemlemek mümkün. İnsanlar (dış güçler ne diyorlar, işte bunun karşılığında ne veriliyor, ne olacak, ne bitecek) oluşturulan o korku imparatorluğuyla olayı gerçek şekliyle göremiyorlar ve sadece sloganlarla karşı çıkabiliyorlar. Ama biraz daha oturup konuştuğumuzda biraz daha gerçekler ortaya çıkıyor. Yani madene de inseniz, Zonguldakta 700 metre aşağı indik ya da Bolunun köylerine gittik 500 metre yukarıya da çıksanız insanların o ortak akla ulaştıklarını gözlemek mümkün" diye konuştu.
     Benli, süreçten ümitli olduğunu belirterek, "Eğer hep beraber bu ülkede yaşıyorsak çok daha iyiyi bulmak zorundayız. Bunu yapabilecek kapasiteye sahibiz. Bunun için sadece beraber olmamız gerekiyor. Sadece karşıdan, uzaktan bakıp da söylemler yerine gerçekten somut olarak ben ne yapabilirim işin bir tarafından diyerek bakmamız gerekiyor. Bunu baktığımız takdirde çok daha güzel günler yaşamamıza hiçbir engel yok" ifadesini kullandı.
    
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER