Çözüm Süreci

Çözüm Süreci -Doğu illerinden gelerek Bayburta yerleşenler ile yıllardır bir arada yaşadıkları Bayburtlu vatandaşlar Çözüm Sürecini destekliyor -Ağrılı Aslan: Hepimiz kardeşliğin peşindeyiz. İnşallah çözüm süreci de bunu ge


GÜMÜŞHANE (A.A) - Abdulkadir Nişancı - İbrahim Özdemir - Doğu illerinden gelerek Bayburta yerleşenler ile yıllardır bir arada yaşadıkları Bayburtlu vatandaşlar, Çözüm Sürecini destekliyor.
     Ağrıdan ailesiyle Bayburta göç ederek Kalcik köyüne yerleşen 43 yaşındaki İsa Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kürt olduğunu ve 10 yaşından beri Bayburtta yaşadığını söyledi.
     İnsanlar arasında hiçbir zaman ayrım yapmadığını ifade eden Yıldız, Ben şuradan yola çıkarım, Adem babamız, Havva anamız. Yani Kürttür, Türktür, Lazdır, Çerkezdir, bunlar sorun değil. Ben yıllardır burada bu kişilerin içerisindeyim, hiçbir sıkıntı yaşamadım. Sen Kürtsün, içimizden çık, git demediler hiçbir zaman. Sen Kürt olduğun için sana bunu vermeyiz, şu işi vermeyiz demediler diye konuştu.
     Bayburtta evlendiğini, çocuklarının olduğunu anlatan Yıldız, Onlara da kız vermişiz, onlardan da kız almışız. Düğünlerimizde, kederlerimizde, sünnet törenlerimizde hep birlikte oluyoruz. Onlar nasılsa biz de aynıyız, onlar hangi topluma giriyorsa biz de o topluma giriyoruz dedi.
    
     -Hepimiz biriz aslında, önemli olan bunu fark etmek-
    
     Volkan Aslan (23) ise ailesinin 22 yıl önce Ağrıdan Bayburta geldiğini dile getirerek, Çobanlık yapmak için Ağrıdan buralara geldik. Bayburtun değişik köylerinde çobanlık yaptık ve ev alarak Demirözüne yerleştik. 9 yıldır Demirözünde yaşıyoruz diye konuştu.
     Çözüm Süreci çalışmalarının olumlu olduğunu dile getiren Aslan, şöyle konuştu:
     Çalışma bizler için de gerçekten çok iyi oluyor. Süreç bizce gerçekten çok iyi gidiyor. Hepimiz kardeşliğin peşindeyiz. İnşallah çözüm süreci de bunu gerçekleştirir. Devletin gerçekten böyle çalışması çok güzel. Diğer partilerin de bu süreci desteklemesi bizler için çok iyi olur. Benim ağabeyim Türklerden evli, ablamı da Türk ile evlendirdik. Allaha şükür hiçbir sıkıntımız yok bizim. Burada olduğumuz sürede bizleri kardeşten öte saydılar.
     Aslan, Bayburtta hiçbir sıkıntıyla karşılaşmadıklarını vurgulayarak, Kız da aldık, kız da verdik. Ben bir yıl önce evlendim ve düğünümü buradaki komşularımızla yaptık. Hepimiz biriz aslında, önemli olan bunu fark etmek. Bizler burada bunun farkındayız, karşımızdaki insanların da bunun farkında olduğunu görüyoruz dedi.
    
     -Hiçbir ayrım yapmadık-
    
     Ağrıdan gelerek Demirözüne yerleşen Aslan ailesinin damadı Hacı Arif Göder ise doğma büyüme Bayburtlu olduğunu belirterek, Düğünümü 2005 yılında yaptım. Hiçbir sıkıntımız olmadı. Bu insanlarla Demirözünde kardeşçe yaşıyoruz. Kayınpederim öz babam, kayınvalidem öz annem gibi. İki çocuğumuzla mutlu, mesut yaşıyoruz. Doğu illerinden buraya gelen kardeşlerimize Demirözü halkı olarak hiçbir ayrım yapmadık diye konuştu.
     Yıllardır akan kanın durmasını istediklerini ifade eden Göder, Kan akmasın, bu işin Türkü-Kürdü yok, insan insandır. Biz böyle olmasını, insanların ölmemesini istiyoruz. Düşünün ki bir aile çocuğunu gözünden sakınıyor, besliyor, büyütüyor, bir kurşuna kurban ediyor. Olmasın böyle şeyler, biz her zaman bundan tarafız. Herkes kardeşçe yaşasın. Yaşamak varken hayatı kendimize zindan etmemizin hiçbir anlamı yok. Kürt-Türk her zaman kardeş dedi.
    
     -Türkiye en batısından en doğusuna kadar birdir, bütündür-
    
     Gümüşhane Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali İsmail Daldaban, Türkiyenin doğusundan batısına kadar 76 milyon vatan evladının, ülkenin ve milletin bütünlüğünü istediğini belirtti.
     Türkiyede Türk, Kürt, Alevi, Sünni ayrımı olmadığını vurgulayan Daldaban, şunları söyledi:
     Zor ve sıkıntılı bir dönem. Bu ülkenin birliği, bütünlüğü, huzuru sağlandığı müddetçe her türlü çözüme esnaf ve sanatkar, 2 milyon esnafın bağlı olduğu TESK de dahil, desteklemeyecek hiçbir kimse yoktur. Önemli olan yeni Habur olaylarının yaşanmaması, Türk milletinin göz bebeği Türk Silahlı Kuvvetlerinin, milletin rencide edilmemesidir. Türkiye en batısından en doğusuna kadar birdir, bütündür. Devlet bir, vatan bir. Devletin resmi dili Türkçedir. Bu ülkenin adı Türkiye Cumhuriyetidir. Bölücü terör örgütü bu ülkeyi terk ettikten sonra ülkede birlik, beraberlik ve bütünlük sağlanır. Bu ülkede Kürt sorunu diye bir sorun yoktur.
    
     -Çözüm süreci ve müzakere anlayışını destekliyoruz-
    
     Gümüşhane-Bayburt Baro Bölge Başkanı İsmail Taştan, baro olarak Türkiyenin doğu ve güneydoğu bölgeleriyle ilgili söyledikleri ve savundukları fikirlerin bugün AK Parti eliyle uygulandığını gördüklerini belirtti.
     Çözüm süreci ve müzakere anlayışını benimsediklerini ve desteklediklerini ifade eden Taştan, Mevcut bölgelerde 30 yıldan bu yana süren terör var. 30 yıldır süren bu terörde binlerce askerimiz, polisimiz, memurumuz şehit oldu. İstemeden de olsa teröre bulaşan birtakım insanların, teröristlerin ölümü söz konusudur. Neticede biz, her iki taraftan da insanların ölmesini istemiyoruz. Her iki taraftan insanların kardeşçe, barış ve huzur içerisinde yaşamalarını istiyoruz dedi.
     Çözüm süreci ve müzakereleri sürdürerek, terör örgütünü destekleyen devletlerin gayretinin boşa çıkarılması gerektiğini kaydeden Taştan, Bu iş silahla çözülmez, masada güzel bir şekilde çözülür. Biz bu anlamda hükümetin müzakere sürecinden geri adım atmamasını, birtakım devletlerin oyununa gelmemesini, bu devletlerin oyununu bozmasını istiyoruz. Herkes müzakereden yanadır ve kimse çocuğunun ölmesini istememektedir dedi.
    
     Yayıncı: Murat Kaban

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER