Çözüm süreci

Çözüm süreci -Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker: -"75 milyon insanın umut türküleri söyleyip, geleceği birlikte inşa etme sürecini başlattık" -TÜMSİAD Genel Başkanı Sert: -"Bu süreci desteklemek hepimizin görevi"


DİYARBAKIR (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, çözüm süreciyle ilgili "75 milyon insanın umut türküleri söyleyip, geleceği birlikte inşa etme sürecini başlattık" dedi.
     Vali Mustafa Toprak ile TÜYAP Diyarbakır Fuar Merkezinde düzenlenen Ortadoğu İnşaat ve Belediye İhtiyaçları Fuarının açılışını yapan Bakan Eker, daha sonra Green Park Otelde çözüm sürecine destek vermek üzere Diyarbakıra gelen Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Hasan Sert ile bir araya geldi.
     Eker, buradaki konuşmasında Türkiyenin binlerce yıldır farklı inanç ve kültürlerin bir arada barış içerisinde yaşadığı mirasa sahip olduğunu söyledi.
     Son 30 yılda eksik demokrasi ve yönetim sisteminin ortaya çıkardığı sıkıntıların yaşandığını bildiren Eker, buna bağlı olarak çok büyük acıların yaşandığını ve ekonomik kaybın oluştuğunu kaydetti.
     Hükümet olarak Türkiyenin bu önemli meselesini çözme, akan kanı durdurma ve gözyaşını dindirme çabasında olduklarını vurgulayan Eker, şöyle konuştu:
     "75 milyon insanın umut türküleri söyleyip, geleceği birlikte inşa etme sürecini başlattık. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının meşru demokratik taleplerini konuşacağı ve vatandaşların kucaklaşacağı bir ortamı oluşturduk. Sayın başbakanımız bu konuda emsalsiz bir liderlik ortaya koydu. Bu süreç içerisinde iş adamlarımızın, sanayicilerimizin bölgeye gelip yatırım yapmasını öneriyoruz. Çünkü bu bölgede çok büyük ekonomik potansiyel var. Diyarbakır iş yapma açısından çok avantajlı. Bugün fuarda iş adamlarıyla yaptığımız sohbette buraya ciddi bir ilgi olduğunu gördük. Burada yatırım yapmak iş açısından çok akıllıca. Burada problem Türkiyenin ayağına pranga olan terör meselesiydi, bununla bağlantılı güvenlik sorunuydu. Çözüm süreciyle Türkiyenin bu prangadan kurtulmuş olması buraya olan ilginin artmasına neden oldu."
    
     -"Diyarbakırın imajı maalesef hak ettiğinden çok farklı"
    
     Diyarbakırda 2 peygamberin kabriyle çok sayıda sahabenin bulunduğunu hatırlatan Bakan Eker, bunun yanı sıra kentin çok önemli tarihi eserlere sahip olduğunu anlattı.
     İslam ordularının fethinden sonra Diyarbakırda 500ü aşkın sahabenin yaşamını sürdürdüğünü dile getiren Eker, şöyle devam etti:
     "Diyarbakır, surları, SİT alanları, arkeolojik eserleri, cami, kilise, havra ve diğer eserleriyle 30 medeniyetin beşiğidir. Sokaklarında, surlarında her birine ait izleri görmek mümkündür. Bunların hiçbiri ne biliniyor, ne görülüyor. Diyarbakır deyince görüntüler molotof, taş, yükselen dumanlar ve kara haberler. 75 milyon kişinin el ele kuracağı bir geleceğin arefesindeyiz. Onun çalışmasını yapıyoruz. Bunun sivil toplum kuruluşlarınca, iş adamlarınca ne kadar çok dile getirilirse toplum üzerinde o kadar etkili olacağını, dalga dalga yayılacağını biliyoruz. Diyarbakırın uzaktan görüntüsüyle içinde hissettiğiniz ve gördükleriniz çok farklıdır. İçinde dostluk, misafirperverlik ve kardeşlik görürsünüz. Ama televizyon ekranları aracılığıyla Diyarbakırın imajı maalesef hak ettiğinden çok farklı. Bu nedenle daha çok gelip, yakından takip etmek gerekiyor."
    
     -"Diyarbakırda huzur olursa Türkiyede huzur olur"
    
     TÜMSİAD Genel Başkanı Sert ise Türkiyede son dönemde başlatılan çözüm süreci sayesinde barış, heyecan ve sevgi rüzgarının estiğine şahitlik ettiklerini söyledi.
     Bu sevgi sürecinin bütün ülkeye yayılmasını temenni ettiklerini ifade eden Sert, şöyle konuştu:
     "Bu süreci desteklemek hepimizin görevi. Bu süreçte bir risk alınacaksa bu riski herkesin almasını istiyoruz. Bu sürece bir fedakarlık yapılacaksa herkesin bu fedakarlığı yapmasını istiyoruz. Bu süreçte bir destek verilecekse hiç kimsenin hesap yapmadan, bir menfaat gözetmeden destek vermesi gerektiğine inanıyoruz. Diyarbakırda huzur olursa Türkiyede huzur olur. Dolayısıyla biz böyle bir süreçte zor elde ettiğimiz başarıları, kazanımları küçük kaprislerle feda etmememiz gerektiğine inanıyoruz. Bu noktada TÜMSİAD olarak bu anlamlı desteği Diyarbakırdan vermeyi uygun gördük. Başarılı iş adamlarımızın buraya gelmesi lazım. Buradaki işsizliğe çözüm üretecek çareleri sadece hükümetten beklememeliyiz. İş dünyasının buraya yatırım yapmasını istiyoruz. Yakın dönemde daha büyük bir grupla gelip, bu sürece ve Diyarbakıra destek verdiğimizi ispat edeceğiz. Bu ülke hepimize yeter. Birlik ve beraberlik çok önemli."
    
     Muhabir: Özgür Ayaydın - Cihan Eser
     Yayıncı: Tevfik Işık

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER