Çözüm süreci

Çözüm süreci -Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grubu Başkanı Arıboğan: -"O silahların gürültüsünü keselim, ondan sonra da her konuyu tartışalım istiyoruz" -"Önümüzdeki dönemde bir anayasa tartışması gündeme gelecek. İnşallah


KOCAELİ (A.A) - Akil İnsanlar Heyeti Marmara Bölgesi Grubu Başkanı Deniz Ülke Arıboğan, "O silahların gürültüsünü keselim, ondan sonra da her konuyu tartışalım istiyoruz" dedi.
     Grup Başkanı Arıboğan ile beraberindeki Ahmet Gündoğdu, Hülya Koçyiğit ve Yücel Sayman, Kocaelideki temasları kapsamında baro, ticaret, sanayi ve tabip odaları ile AK Parti il başkanlığını ziyaret etti.
     Arıboğan, baro ziyaretinde, Türkiyede toplumla istişare geleneğinin ilk örneği olacaklarını belirterek, herhangi bir partiye veya duruşa hizmet etmeyen, tamamen olayın dışından birilerinin barış parantezi içerisinde bir araya gelerek toplumla görüşebilmesini önemli bulduklarını söyledi.
     Toplumun konuşmayı unuttuğunu ifade eden Arıboğan, girişimi toplumsal bir restorasyon süreci olarak da görmek gerektiğini vurguladı.
     Arıboğan, Akil İnsanlar Heyetinde 63 kişinin yer aldığını, bu kişileri bir araya getirmenin zor olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
     "Birbirleriyle siyasi sorunları olan insanlar var ama herkes barışın dilini konuşalım, ondan sonra bütün sorunlarımızı konuşarak görüşelim diyor. Yani silahların gürültüsünden kimin ne dediği duyulmuyor aslında. Sadece nutuklar çekiliyor ama hiçbir anlamı yok. O silahların gürültüsünü keselim, ondan sonra da her konuyu tartışalım istiyoruz. Onun için bir araya geldik ama başka konular tartışılırken muhtemelen başka pozisyonlarda olacağız."
     Kocaeli Barosu Başkanı Tamer Solakoğlu da Türkiyenin yaklaşık 30 yıldır terör sorununu yaşadığına değinerek, başlayan sürecin, kardeş kanı dökülmemesine vesile olmasını umduklarını belirtti.
     Solakoğlu, önemsedikleri sürecin biraz daha şeffaf olmasını, insanların aklında kalan bütün sorulara cevap verilmesi gerektiğini söyledi.
    
     -"Akil lafına gıcık oluyoruz"-
    
     Daha sonra Kocaeli Ticaret Odasına (KOTO) geçen grup adına konuşan Arıboğan, "İnşallah bundan sonra problemlerimizi silahlarla konuşmak yerine, söz söyleyerek tartışabiliriz. Önümüzdeki dönemde bir anayasa tartışması gündeme gelecek. İnşallah onun için de bir akiller heyeti hazırlanır diyorum" ifadesini kullandı.
     Arıboğan, "Akil" lafına çok "gıcık" olduklarına işaret ederek, Mecburuz artık, adı konmuş bunun. Biz kendimize Barış ve diyalog grubu diyoruz. Türk halkının çok akil olduğuna da inanıyoruz. Doğru bulma konusunda müthiş bir sağduyusu var" dedi.
     Denize bir taş atarak, oluşan dalganın büyüyüp yayılmasını ve siyaseti esir almak istediklerini vurgulayan Arıboğan, şöyle konuştu:
     "Yani iktidarıyla muhalefetiyle barışa mahkum olsunlar, bunu toplum olarak dayatalım, siyasetin önüne geçelim istiyoruz. Herkes bizim AK Partinin projesine hizmet ettiğimizi söylüyor. Aslına bakarsanız bu, bizim projemizdi. Şimdi siyasiler arkamıza düştüyse ne mutlu bize. Türkiyenin uluslararası düzeyde gücü için de çok önemli buluyoruz."
     Daha sonra grup üyeleriyle Kocaeli Sanayi Odasını (KSO) ziyaret eden Deniz Ülke Arıboğan, nevruz kutlamalarında sokağa dökülen 1 milyon kişinin, "özgürlük istiyoruz" diyerek de sokağa çıkabileceğine değinerek, "Türkiye, PKKyı denklemden çıkardığı andan itibaren Türk-Kürt ittifakı büyüyecek. Bu, bütün Ortadoğu ve dünya dengelerini etkileyecek olan bir şey" değerlendirmesinde bulundu.
    
     -"Dilerim barış olacak"-
    
     Grup üyesi Hülya Koçyiğit ise sinemada da zaman zaman ayrışmaların yaşandığına dikkati çekerek, herkesin toplum ve insanlık için üretim gerçekleştirdiğini belirtti.
     Toplum olarak "biz istiyoruz" denildiğinde her şeyin üzerinden gelinebileceğini vurgulayan Koçyiğit, "Dilerim barış olacak, daha doğrusu PKK silah bırakacak ve bu ülkenin sınırlarından çıkıp gidecek. İnşallah bunu çok yakın bir zamanda Allah bunu bize yaşatacak. Bu meselenin bitmesi gerekiyor. Ondan sonra birbirimizi dinleyeceğiz" dedi.
     KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise üretim yaparak ülkenin zenginleşmesi için çabaladıklarını belirterek, gençlerin ölmemesi için yapılan çalışmaların önemine işaret etti.
     AK Parti Kocaeli İl Başkanlığı ve Kocaeli Tabip Odasını da ziyaret eden grup üyelerinden Levent Korkut, Mustafa Armağan, Yücel Sayman ve Ali Bayramoğlu, Gençlik Merkezinde vatandaşlarla bir araya geldi.
     Burada söz alan katılımcılar, süreç hakkındaki düşüncelerini paylaştı.
     Grup Sekreteri Levent Korkut, vatandaşları dinlemeye geldiklerini ifade ederek, aldıkları notlar sonucunda hazırlayacakları raporu siyasilere ileteceklerini kaydetti.
    
     Muhabir: Şahin Oktay-Kadir Yıldız-Şengül Oymak/Murat Paksoy
     Yayıncı: Murat Taydaş

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER