Develer özürlüler okulu yararına güreşecek

Develer özürlüler okulu yararına güreşecek -Kumlucada gelecek yıl yapılacak deve güreşinden elde edilecek gelir özürlüler okulu yapılmasında kullanılacak


ANTALYA (A.A) - Kumlucada organize edilen yemekte bir araya gelen deveciler, 2014 yılında ilçede yapılacak deve güreşi gününü belirledi.
     Kumluca Deveciler Derneği tarafından organize edilen yemeğe Kaymakam Salih Işık, Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Kumluca Deveciler Derneği Başkanı Ahmet Karakuş ve Kumlucalı deveciler katıldı.
     Işık, bir Yörük kültürü olan deve güreşlerinin Kumluca ve yöresinde halk tarafından benimsenen önemli etkinlikler arasında yer aldığını söyledi.
     Deve güreşlerinin dört ana konuda ele alınması gerektiğini ifade eden Işık, bunların bir kültürün yaşatılması, güreşler sayesine halkın birlik ve beraberlik sağlayarak eğlenmesi, yapılan güreşlerden elde edilen gelirlerle topluma yararlı bir hizmet yapılması ve bu hizmet için kamuoyunda duyarlılık uyandırması olduğunu kaydetti.
     Bugüne kadar ilçede yapılan deve güreşleriyle hastane, okul, cami, emniyet binası gibi birçok hizmetin yapıldığını anlatan Işık, "Güreşler halkımız tarafından o kadar özümsenmiş ve seviliyor ki bir yıl sonraki güreşler için gün belirleniyor. Derneğimiz ve deve sahipleriyle gelecek yıl güreşlerin 26 Ocakta yapılmasını belirledik. Güreşlerden elde edilecek geliri inşallah özürlüler okulu yaptırmak için kullanacağız" dedi.
    
     -Deve güreşleri kültürümüzün bir parçasıdır-
    
     Çetinkaya da deve güreşi ve deve beslemenin bir Yörük kültürü olduğunu, bunun Kumlucada yaşatılması için çalıştıklarını söyledi. Son yıllarda deve güreşlerine ilginin arttığına işaret eden Çetinkaya, bunu genç deve sahibi ve deve sayısının artmasından gözlemleyebildiklerini kaydetti.
     Deve sahiplerinin sadece deve güreştirmek değil, ilçede düzenlenen Tarım ve Seracılık Festivaline de katkı sağladıklarını anlatan Çetinkaya, etkinliklere destek veren devecilere kültürün yaşatılmasına yaptıkları katkılardan dolayı da teşekkür etti.
     Ahmet Karakuş ise ilçede yapılan hizmetlere katkı yapmaktan ve kültürlerini yaşatmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi. Bundan sonraki yıllarda Kumlucanın adının deve güreşlerinde daha fazla duyulacağını belirten Karakuş, özellikle bu yıl ilçede yeni deve sahipleri ve develerin güreşlere başlayacağını dile getirdi.
     Karakuş, konuştu:
     "Deveciler olarak hayvanlarımıza eziyet etmek, onlara zarar vermek gibi bir durumumuz söz konusu olamaz. Biz sadece bir Yörüklük kültürü olan deve beslemek, deve güreştirmeyi yaşatmak, gelecek nesillerimize aktarmak istiyoruz. Bunu yaparken de, bu işi bir vesile kılıp, ilçeye de faydalı hizmetler yapılmasını sağlıyoruz. Bu yıl ilçemize yaklaşık 20 civarında yeni güreş devesi girdi, bu da gelecek yıldan itibaren ilçemizin deve güreşi konusunda önemli yeri olacağını gösteriyor."
    
     Muhabir: Mehmet Çakmak
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Develer özürlüler okulu yararına güreşecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER