Diyarbakır OSB doğalgaza kavuşuyor

Diyarbakır OSB doğalgaza kavuşuyor -Yatırımcıların 4 yıldır süren doğalgaz talebi, bakanlar Eker ve Yılmaz sayesinde sona eriyor -Vali Toprak: Doğalgazı OSBye ulaştıracak hattın yapımına başlandı -DOSİAD Başkanı Özkılıç:


DİYARBAKIR (A.A) - Özgür Ayaydın - Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesindeki (OSB) fabrikalara doğalgaz ulaştıracak hattın yapımına başlandı.
     Diyarbakır-Elazığ karayolunun 23üncü kilometresinde yer alan ve 130u aşkın fabrikanın yer aldığı Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesine doğalgaz ulaştırılması çalışmaları, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmazın girişimleri sayesinde sonuçlandı. OSBye doğalgaz verilmesi için gerekli hattın ve indirme istasyonunun kurulması için ihtiyaç duyulan 4 milyon lira Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmazın verdiği talimat sonucu Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı Kapsamında karşılandı. İl Özel İdaresine aktarılan parayla ihale süreci tamamlanırken, ihaleyi kazanan firma boru hattının döşemesi için ilk kazmayı vurdu.
     Vali Mustafa Toprak, AA muhabirine Diyarbakırda istihdam alanlarının çoğaltılmasına yönelik çalışmaların olumlu sonuçlarını verdiğini belirterek, Diyarbakırdan yapılan ihracatta da çok büyük artış olduğunu söyledi.
     OSBde doluluk oranının yüzde 85e ulaştığını, yeni bir alan yapılması için de çalışmaların devam ettiğini ifade eden Toprak, şöyle dedi:
     350 hektarlık bir alan üzerinde çalışmalar devam ediyor. 1 ay içerisinde altyapı çalışmalarına başlamayı umut ediyoruz. Özellikle OSBdeki yatırımcılarımızın üretimlerini düşük maliyetlerde gerçekleştirebilmeleri açısından doğalgaz konusu önemli bir sorundu. Bu sorunu da bakanlarımızın sayesinde çözdük. İhalesi yapıldı ve doğalgazı OSBye ulaştıracak hattın yapımına başlandı. 120 gün sonra inşallah Diyarbakır OSBdeki yatırımcılarımız doğalgazı kullanabilecek.
    
     -Üretim maliyeti yüzde 25 azalacak
    
     OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Beşir Yılmaz ise, yaklaşık 4 yıl önce Diyarbakırda doğalgaz kullanımına başlandığını ancak OSBye ulaştırılmadığını belirterek, bu nedenle yatırımcıların mağdur edildiğini söyledi. Bu mağduriyetin giderilmesi için çalışma yürütüldüğünü ancak bir türlü sorunun çözülemediğini ifade eden Yılmaz, kısa süre önce sıkıntının giderilmesi için yapılan bir toplantıda sorunu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaza illetiklerini kaydetti.
     Bu bakanların devreye girmesinin ardından çalışmaların hızlandığını dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu:
     Türkiyenin tüm illerinde, doğalgazın ulaştığı illerde ilk olarak organize sanayi bölgelerine gaz verilir. Ancak Diyarbakırda böyle olmadı. İlgili kurum ve firmalarla yaptığımız görüşmelerde sonuca ulaşamadık. Bunun üzerine bakanlarımızdan yardım talebinde bulunduk. En büyük sıkıntı OSBye doğalgaz verilmesi için gerekli hattın ve indirme istasyonunun kurulması için gerekli olan 4 milyon liraydı. Bu para Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmazın verdiği talimat sonucu Cazibe Merkezlerini Destekleme Programından tedarik edilerek İl Özel İdaresine aktarıldı. Aktarımın ardından yapılan ihale sonucu süreç başlatılarak, ihaleyi alan firmaya yer teslimi yapıldı. 4 ay içerisinde doğalgaz hattı ve indirme istasyonu kurulmuş olacak. Bu sayede OSBye dogalgaz ulaştırılmış olacak. 120 gün sonra fabrikalarımızda doğalgaz kullanımına başlanmış olacak. Bu sayede firmaların üretim maliyeti yüzde 25 azalacak.
    
     -Diyarbakıra yatırımı artıracak
    
     Diyarbakır Organize Sanayi İş Adamları Derneği (DOSİAD) Başkanı Aziz Özkılıç da doğalgaz kullanamadıkları için üretim maliyetlerinin yükseldiğini, bunun sonucunda da diğer kentlerdeki firmalarla rekabet edemediklerini söyledi. Bu mağduriyetlerinin giderilmesi için son 4 yıldır çok uğraştıklarını, bakanlar Eker ve Yılmazın devreye girmesi sonucu sorunun çözüme kavuştuğunu vurgulayan Özkılıç, şöyle dedi:
     Üretimde doğalgaz kullanımı büyük önem taşıyor. Çünkü bazı firmalarımız üretimde başka bölgelerden getirilen dökme gazları kullanıyor. Bu da maliyetin artmasına neden oluyordu. Bu yetmezmiş gibi üretim yapmak isteyen bazı girişimciler de OSBde doğalgaz kullanımına başlanmadığı için yatırım projelerini ya erteliyor ya da başka illere kaydırıyordu. 4 ay sonra bu sıkıntımız giderilmiş olacak. Bu sayede doğalgaz kullanımı Diyarbakıra yatırım cazip hale getirecek. Zaten son teşvik yasası ile Diyarbakıra büyük avantaj sağlanmıştı. Bu yasanın açıklanmasıyla 170i aşkın girişimci bizden yer talebinde bulunmuştu. Doğalgaz kullanımına başlanması talebi daha da artıracak. Bizim için büyük önem taşıyan sorunun giderilmesi için katkı sunan başta bakanlar Eker ve Yılmaz ile diğer yetkililere teşekkür ediyoruz.
    
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Diyarbakır OSB doğalgaza kavuşuyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER