DÜde Kürt Dili ve Edebiyatı Anabilim

DÜde Kürt Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalının açılması -Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç: YÖKten onay gelmesinin ardından öğretim elemanlarımızı Fransaya göndereceğiz


DİYARBAKIR (A.A) - Dicle Üniversitesinde (DÜ) Kürt Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalının açılması için YÖK onayı bekleniyor.
     Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, düzenlediği basın toplantısında Doğu dilleri bölümü altında Kürt Dili ve Edebiyatı ile Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim dallarının açılması için senato kararı aldıklarını, daha sonra bu kararı YÖKe ilettiklerini söyledi.
     Bu kapsamda Fransada Kürdoloji Bölümü bulunan Sorbonne Üniversitesi ile işbirliği sürecine girdiklerini ifade eden Saraç, Türkiyede bu anabilim dallarının akademik olarak karşılığı yok. Dolayısıyla biz Fransada doktoralı öğretim elemanı yetiştirmek istiyoruz. Sorbenne Üniversitesi ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği sürecinde YÖKten onay gelmesinin ardından öğretim elemanlarımızı Fransaya göndereceğiz. Orada doktoralarını aldıktan sonra üniversitemizde bu anabilim dallarında kadrolu öğretim üyesi olarak hizmet verecekler dedi.
     Saraç, tıp ve eğitim fakültelerinin yönetim kurullarınca alınan ve senato tarafından onaylanan karar ile de Kürtçenin 2012-2013 akademik döneminde iki fakültede seçmeli ders olarak okutulmaya başlanacağını hatırlattı.
    
     -Çoğu konferansa bile gelmek istemiyor
    
     Prof. Dr. Saraç, bir gazetecinin üniversiteden çok sayıda öğretim üyesinin başka üniversitelere gittiği yönündeki sorusu üzerine, göreve geldikleri günden bu yana Türkiyede 20ye aşkın üniversitenin kurulduğunu, sayıları 170e ulaşan üniversiteler nedeniyle öğretim üyesi bulmakta birçok üniversitenin sıkıntı yaşadığını söyledi.
     Yeni açılan üniversitelerde geliştirme ödeneği çok yüksek diyen Saraç, kendi üniversitelerindeki bir profesörün aldığı ücreti yeni açılan bir üniversitede yardımcı doçentin aldığı yönünde kendilerine bilgi geldiğini belirtti. Bunun büyük bir imkan olduğuna dikkati çeken Saraç, şöyle konuştu:
     İkinci sıkıntı Diyarbakırın hep terörle anılır hale gelmesidir. Bu bölgeyi bilmeyen akademisyenlerden çoğu kentimize konferansa bile gelmek istemiyor. Kadromuza katmak istediğimiz hocalardan bazıları söz vermelerine rağmen sözlerinden caydılar. Çok kariyerli hocalarla anlaşıp ikna ediyoruz, fakat onlar da eşlerini ikna etmekte zorlanıyor. Çünkü burada sabah akşam çatışma yaşanıyor sanıyorlar. Üniversitemize konferansa gelirken helalleşerek gelen öğretim üyelerine şahit olduk. Kentimizin imajını düzeltebilirsek bu sorun ortadan kalkacaktır. Kentimizin ve bölgemizin gerçek etiketini sağlarsak buraya hoca akını olacaktır. Özel üniversiteler, bizden çok öğretim üyesi alıyor. Tıp fakültesinin bazı bölümleri, hukuk fakültesi ve güzel sanatlar bölümünde öğretim üyesi bulmak gerçekten zor hale geldi. Özel hastaneler tıp fakültesindeki öğretim üyeleri ile ciddi rakamlarla anlaşıyor. Bu durum bu fakültelerin içini boşalttı.
    
     -İletişim fakültesine öğretim üyesi bulunamıyor-
    
     Prof. Dr. Saraç, üniversitede iletişim fakültesinin kurulduğunu fakat akademik personel bulamadıkları için öğrenci kabul edemediklerini söyledi. Türkiyede iletişim fakültesi bulunan tüm üniversitelerle görüşmeler yaptıklarını ifade eden Saraç, YÖKün açılacak bölümler için en az 3 doktoralı öğretim üyesi şartını henüz gerçekleştiremediklerini belirtti.
     Saraç, üniversite sayısındaki artışa bağlı, 20ye yakın üniversitede iletişim fakültesi açıldığını kaydederek, bu üniversitelerin de öğretim üyesi bulamadıkları için öğrenci alamadığını bildirdi.
    
     -Öğrenci sayısı 24 bine yükseldi
    
     Saraç, 4 yıllık sürede fakülte sayısını 10dan 13e, enstitü ve yüksekokul sayılarını 3ten 4e, meslek yüksekokulu sayısını 5ten 9a, araştırma merkezi sayısını ise 8den 21e çıkardıklarını belirterek, bu sayede öğrenci sayısının 13 bin 500den 24 bine ulaştığını anlattı.
     ABDden Cezaire kadar çeşitli ülkelerdeki üniversiteler ile işbirliği için protokol imzaladıklarını kaydeden Saraç, şöyle devam etti:
     Hastanelerin alt yapısını yeniledik. Çocuk hastanesinde doğan çocuklara dahi kuvöz yoktu. Şimdi ise 100 yataklı çocuk hastanemizle hizmet veriyoruz. 1994 yılında temeli atılan ve bu yıl tamamlanan Kardiyoloji Hastanesine 10 milyon lira bütçe ile cihaz alımı yapıldı. Hastanemize artık Ortadoğudan bile hasta alıyoruz. Üçüncü basamak yoğun bakım yatak sayısı 8den 180e, toplam yoğun bakım yatak sayımız ise 267ye ulaştı. Anjiyo terapi cihazları için yaklaşık 31 milyon lira harcandı.
     (SMA-ÖZ-BHT)
<< Önceki Haber DÜde Kürt Dili ve Edebiyatı Anabilim Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER