Düğünde hediye için POS cihazı kullanılması

Düğünde hediye için POS cihazı kullanılması -Trabzon Vergi Dairesi Başkan Vekili Yumbul: Yapılan denetim sonucu düğün günü POS makinesinden 50 liralık işlem yapıldığı ve fatura düzenlenmediği tespit edilmiş, bu tespit sonucunda ilg


TRABZON (A.A) - Trabzon Vergi Dairesi Başkan Vekili Zeki Yumbul, Trabzondaki bir düğünde hediye için POS cihazı kullanıldığı iddiaları üzerine yapılan denetim sonucu, düğün günü POS makinesinden 50 liralık işlem yapıldığı ve fatura düzenlenmediği tespit edildiğini, bu tespit sonucunda ilgili işletmeye 180 lira özel usulsüzlük cezası düzenlendiğini bildirdi.
     Yumbul, yaptığı yazılı açıklamada, iki gündür gerek yerel, gerekse ulusal gündemde yer alan, 31 yaşındaki Murat Köloğlunun düğününde, çalıştığı şirketin POS makinesini kullanarak kredi kartıyla da hediye kabul etmesiyle ilgili açıklama ihtiyacı meydana geldiğini belirtti.
     POS cihazlarının kredi kartlarından para çekilip ödeme yapılacak hesaba aktarma yapmaya yarayan, satış noktası olarak da tanımlanabilecek makineler olduğunu kaydeden Yumbul, şöyle devam etti:
     Bankalar firmalarla özel bir sözleşme yaparak POS makinelerini kullandırmaktadır. İki taraf arasında imzalanan sözleşmelerde POS makinesi kullanırken firmaların yükümlülükleri belirtilmektedir. Bankalar ve kredi kartı okuma makinesi veren diğer kurumlar, vergi kimlik numarası bazında, verdikleri cihazların üye iş yerlerini ve bu iş yerlerinin aylık kredi kartı ile yaptıkları satışları, günlük satış tutarları bazında, aylık dönemler halinde, ilgili dönemi takip eden ay başkanlığımıza göndermektedir. Bankalardan alınan bu bilgilere göre, bankaların kredi kartı ile satış cihazı verdiği üye iş yerlerinin, bu cihazları kullanarak yaptıkları satış tutarları ile mükelleflerin beyanları karşılaştırılarak bilgiler arasında uyumsuzluk tespit edilen mükellefler hakkında denetimler yapılmaktadır. Bu bağlamda mükellefler POS makinelerinin kullanımları ile ilgili birçok sorun yaşayabilmekte ve fiş, fatura gibi belgeleri vermediğinden bahisle özel usulsüzlük, katma değer vergisi, gelir ya da kurumlar vergisi açılarından vergi cezaları ile karşı karşıya kalabilmektedirler.
     Bankalararası Kart Merkezi AŞ tarafından belirlenen ve bankaları bağlayıcı bulunan ortak hükümlerde, kredi kartlarının üye iş yerlerindeki POS/imprinter cihazlarının sadece alışveriş amaçlı kullanılabileceğini ifade eden Yumbul, şunları kaydetti:
     Üye iş yeri ortak ve çalışanlarının nakit kredi sağlamak amacıyla kredi kartlarını üye iş yerlerindeki POS/imprinter cihazlarında kullanmaları, kurallara aykırı bir uygulama olduğundan yasaklanmıştır. Başkanlığımız, basında çıkan haberleri ihbar kabul etmiştir. Bünyemizde bulunan Vergi Denetim ve Koordinasyon Müdürlüğüne bağlı bir ekibin, söz konusu işletmede yaptığı denetim sonucu düğün günü olan 27 Ekimde POS makinesinden 50 liralık işlem yapıldığı ve fatura düzenlenmediği tespit edilmiş. Bu tespit sonucunda ilgili işletmeye Vergi Usul Kanununun 353. maddesinin 1 nolu bendine göre 180 lira özel usulsüzlük cezası düzenlenmiştir.
    
     Muhabir: Asena Akçay
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Düğünde hediye için POS cihazı kullanılması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER