Düzce depreminin 13. yıl dönümü

Düzce depreminin 13. yıl dönümü -Düzce Valisi Yılmaz: Vatandaşlarımızın daha sıhhatli ve emniyetli şartlar altında ikamet etmeleri, ileride can ve mal kayıpları yaşamamaları tek isteğimizdir -Belediye Başkanı Bayram: D


DÜZCE (A.A) - Ömer Ürer - Bolunun hızla büyüyen bir ilçesi konumundaki Düzce, 12 kasım 1999da yaşadığı depremin ardından il statüsüne kavuşmasıyla kötü anıları silip ekonomik ve kültürel anlamda gelişme göstererek acılarıyla büyüyen bir kent oldu.
     Düzce Valisi Adnan Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1999 yılında meydana gelen iki depremin ardından 16 bin 491 konutun kamu eliyle yapıldığını bildirdi.
     Depremde enkaz haline gelen Düzcede ağır hasarlı binaların enkazlarının kaldırılma işlemlerinin depremin hemen ardından yapıldığını belirten Yılmaz, valilikçe belediyeler ve İl Özel İdaresine yazılan yazılarda riskli binaları tespit edilip bu konuda yasal işlemlerin başlatılmasının istendiğini kaydetti.
     Yılmaz, 2012 yılının haziran ayına kadar halen boşaltılamayan 265 prefabrike konutta ikamet eden 237 ailenin tahliye edildiğini dile getirerek, kentte şu anda prefabrike konutlarda kalan afetzedenin bulunmadığını söyledi.
     Prefabriklerden çıkartılan vatandaşlardan hiçbir sosyal güvencesi olmayanlara Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından kira yardımı yapıldığını ifade eden Yılmaz, Vatandaşlarımızın daha sıhhatli ve emniyetli şartlar altında ikamet etmeleri, ileride can ve mal kayıpları yaşamamaları tek isteğimizdir. Bunun için halkımız, Afet Riskli Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun sağladığı haklardan azami ölçüde faydalanmalıdır şeklinde konuştu.
    
     -Yeni yapılarda 3 katın üzerinde izin yok
    
     Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram da depremin ardından 13 yıl geçmesine rağmen acıların hala taze olduğunu anlatarak, aynı acıların tekrar yaşanmaması için çalıştıklarını bildirdi.
     Düzcenin il olmasından kaynaklanan yeni yatırımlarla depremin getirdiği problemleri aşma konusunda oldukça yol aldığına vurgu yapan Bayram, bu gelişimin daha da hızlanarak devam edeceğini kaydetti.
     Düzcenin sadece depreme endeksli bir şekilde gelişme yaşamadığını, bunun yanı sıra ülke bazındaki gelişmeden de payını aldığını belirten Bayram, Düzcedeki gelişimi sağlamak ve depremin izlerini silmek adına imarla ilgili çok sayıda çalışma yaptıklarını vurguladı.
     Bayram, yeni yapılarda 3 katın üzerinde kat izni vermediklerini, yeni yerleşim alanları oluşturduklarını ve alt yapı ile bu alanları yaşanabilir hale getirdiklerini dile getirerek, Düzcenin 2 depremi peş peşe yaşayarak deprem konusunda bilinçlenmiş bir kent olduğunu söyledi.
    
     -Baskılara rağmen kat artışına izin vermiyoruz-
    
     Deprem esnasında ve deprem sonrasında can ve mal kayıplarını azaltmak için çalışma yaptıklarını anlatan Bayram, şöyle konuştu:
     Deprem bir coğrafi gerçektir. Ancak başka bir depremde inşallah bu kadar ölümle ve bu kadar maddi kayıpla karşılaşmayız. Biz de bu doğrultuda hareket etmeye çalışıyoruz. Depremi Düzcede yaşayan insanlar açısından değerlendirdiğimiz zaman bu deprem gerçeğinin bizim kaçınılmaz bir gerçeğimiz olduğunu öğrenmiş olduk.
     Bayram, bir takım çevrelerin baskılarına, ısrarlarına rağmen kat artışlarına izin vermediklerini ifade ederek, coğrafyanın el verdiği oranda insanların daha rahat şekilde yaşamasına olanak verecek şekilde konutlar yapıldığını bildirdi.
     İmar anlamında bir gelişim ortaya koyduklarını, yeni yollar ve yeşil alanlar yaptıklarına dikkati çeken Bayram, daha yaşanabilir alanlar oluşturmak için çalıştıklarını vurguladı.
     Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Mustafa Kayıkçı ise depremin ardından yerle bir olan kentte, esnafın büyük kayıplar yaşadığını söyledi.
     Depremden sonra esnafın önce barakalarda, sonra prefabrike konutlarda işlerini devam ettirdiğine dikkati çeken Kayıkçı, devletin herkese kredi anlamında yardımda bulunduğunu anlattı.
     Kayıkçı, Düzcenin 13 yılda büyük mesafe kat ettiğini belirterek, eksikliklerin her zaman var olduğunu fakat kentin artık özenle hak ettiği yeri aldığını kaydetti.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Düzce depreminin 13. yıl dönümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER