Ekonomi Bakanı Çağlayan, Kocaelide

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Kocaelide -Bakan Çağlayan: (1) Geçen sene ülkemiz 16 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye yatırımı aldı. Bu yılın 9 ayında ülkemize gelen doğrudan yabancı sermaye yatırımları 10.1 milyar dolar -İ


KOCAELİ (A.A) - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Geçen sene ülkemiz 16 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye yatırımı aldı. Bu yılın 9 ayında ülkemize gelen doğrudan yabancı sermaye yatırımları 10,1 milyar dolar dedi.
     Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneğinde (TAYSAD) düzenlenen Türk Otomotiv Yan Sanayicileri Günü etkinliğine katılan Çağlayan, burada yaptığı konuşmada, böyle bir toplantının Türkiyede ilk defa gerçekleştirildiğini belirterek, bunun diğer firmalara da örnek olması dileğinde bulundu.
     TAYSADa yabancı olmadığını ve evi kadar gittiği yerlerden biri olduğunu dile getiren Çağlayan, bakanlık yaptığı 3 ayrı dönemde defalarca otomotiv sanayicileriyle bir araya geldiğini vurguladı.
     Geçmişte bana bir gaz vermişlerdi, otomotivde ara gazı vardır, Otomotiv Bakanı demişlerdi, şimdi hala aynı kanaatteler mi bilmiyorum diyen Çağlayan, eski bir sanayici ve mühendis olarak, Ekonomi Bakanı olarak, Türkiyenin yatırımlarından, ihracatından, ithalatından, reel ekonominin tüm unsurlarından sorumlu olan bir bakan olarak, bu sektöre hizmet etmeyi kendisine görev kabul ettiğini kaydetti.
     Çağlayan, birkaç gün önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile 9 bakanın Mısırda önemli toplantılar gerçekleştirdiğini hatırlatarak, 350nin üzerinde Türk iş adamıyla Mısırda birlik, beraberlik, ekonomide beraber yükselme ve Türkiyenin başarısının Mısırda da uygulanması konusunda ziyaret gerçekleştirdiklerini anlattı.
    
     -Fransaya ertelediğimiz ziyareti gerçekleştirdik-
    
     Türkiyeye döner dönmez Fransaya hareket ettiklerine vurgu yapan Çağlayan, Fransa ile bir süredir, maalesef geçmiş dönemdeki siyasetçilerin kendi işleriyle uğraşmak yerine tarihçilerin yapacağı işlerle uğraşmasından dolayı ve son derece hassas olduğumuz konularla ilgili gerçeği yansıtmayan, iç popülizme dayalı hareketlerinden dolayı ertelediğimiz ziyaretimizi gerçekleştirdik. Fransız hükümeti, yeni hükümet ve Fransa iş dünyası, aynen bizim gibi, asla gerçeklerle bağdaşmayan ve tarihçiler tarafından konuşulması gereken konu üzerinde hiçbir şekilde eski hükümetin koyduğu çizgilerle paralel değiller şeklinde konuştu.
     Bakan Çağlayan, Fransada Gelin biz işimize bakalım, tarihi, tarihçilere bırakalım dediğini hatırlatarak, şunları söyledi:
     Fransız vatandaşları, bu işi kendine popülist bir malzeme olarak kullanan Sarkozyi tatile çıkarttı, balık tutmaya gönderdi. Fransız halkı aradan geçen bu süre içinde bilhassa benim muhatabım olan bakanlar, bizim bu gidişimizi fevkalade önemsediler. Birlikte yaptığımız ekonomik ve ticari ortaklık toplantıları, 18 sektörde 40 firmanın en üst düzeyde yöneticileriyle yaptığım toplantılarda Türkiye ile ilişkileri daha fazla artırma, daha fazla yatırım yapma çalışması içinde olduklarını ifade ettiler.
     Mercedes Benzin 45 yıldır Türkiyede olduğunu ve bunun iki kazananı bulunduğunu vurgulayan Çağlayan, Daimler, bu işten son derece kazançlı, yaptıkları toplam yatırımın neredeyse tamamını 1 yılda ihraç ediyorlar dedi.
    
     -8 yıldaki yabancı yatırımı, 120 milyar dolar
    
     Bakan Çağlayan, Türkiyeye son 8 yılda, geçmiş 80 yılda gelen toplam yabancı doğrudan yatırımın 8 katından fazlasının geldiğini anlatarak, 1923ten 2003e kadar ülkeye gelen toplam doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının sadece 14,5 milyar dolar olduğunu kaydetti.
     Türkiyenin 2003 yılında siyasi, ekonomik istikrara kavuşması, hükümetin serbest piyasa politikası uygulamaları, yaptıkları makro ve mikro reformlarla Türkiyeyi önemli bir yatırım ortamı haline getirdiklerini belirten Çağlayan, geçen 8 yılda, 80 yılda alınan doğrudan yabancı yatırımının 8 kat arttırarak 120 milyar dolara çıkarıldığını bildirdi.
     Çağlayan, Türkiyenin geçen sene 16 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye yatırımı aldığını ifade ederek, şöyle konuştu:
     Bu yılın 9 ayında ülkemize gelen doğrudan yabancı sermaye yatırımları 10.1 milyar dolar. İlk 9 ayda ülkemize gelen toplam yabancı sermaye yatırımlarının yüzde 78i Avrupa kaynaklı. 8 yılda gelen toplam 120 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının da yüzde 70i Avrupa kaynaklı. Yabancı sermayenin başımızın üstünde yeri var. Biz asla yabancı kelimesini kullanmıyoruz. Uluslararası deyimiyle böyle ifade edildiği için kullanıyorum. Ülkemize yatırım yapanları asla yabancı görmüyor, bu ülkenin yerli yatırımcısı hangi imkana sahipse o imkana sahip olan yatırımcılar olarak görüyoruz. Bu ülkede yatırım yapan gerek yerli sanayi, gerek yabancı sanayicileri başımızın üzerinde tutuyoruz. Türkiye, artık yabancıların doğrudan sermaye yatırımları yaptığı ve ihracatta büyüyen bir ülke oldu.
    
     -Yabancı sermayenin tercih sebebi
    
     Yabancı sermayenin Türkiyeye gelmesinin önemli olduğunu vurgulayan Çağlayan, bundan çok daha fazla pay almak için önemli çalışmalar yaptıklarını, özellikle başkanlığını yaptığı Yatırım Ortamı İyileştirme Koordinasyon Kurulunun Türkiyenin yatırım yapılabilirliği kalitesini çok daha fazla artırma gayreti içinde olduklarını bildirdi.
     Bakan Çağlayan konuşmasına şöyle sürdürdü:
     Türkiyeye yatırım yapanlar, bizim kaşımıza, gözümüze, boyumuza, posumuza bakarak ülkemize gelmiyorlar. Ülkemize gelen yabancı yatırımcılar, bu ülkenin fırsatlarına, siyasi istikrarına, Türkiyeye duyulan güvene ve hepsinden önemlisi 29 yaş ortalamasına sahip işgücü arzına geliyorlar. Türkiyeye gelenler, sadece Türkiyeye bakarak geliyorlarsa bu eksik bir bakış açısıdır. Türkiyeye gelenlerin dört saatlik uçuş mesafesinde 56 ülkenin bulunduğu coğrafyaya baktıklarına inanıyorum. Bu 56 ülkede, toplam dünya nüfusunun dörtte biri yaşıyor, 1,5 milyar insan... Bu 56 ülkenin bulunduğu coğrafyada, toplam dünya milli gelirinin üçte biri oluşturuluyor, yaklaşık 23-24 trilyon dolar.
     (Sürecek)
    
     Muhabir: Tahir Turan Eroğlu
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Ekonomi Bakanı Çağlayan, Kocaelide Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER