Erzurumda Kadınlar İçin İş Fırsatları semineri

Erzurumda Kadınlar İçin İş Fırsatları semineri -Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Asan: Araştırmalara göre kadınların aldığı para genel yargının aksine süsüne ve kıyafetine değil, çocuğunun eğitimine gidiyor -Dü


ERZURUM (A.A) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, Araştırmalara göre kadınların aldığı para genel yargının aksine süsüne ve kıyafetine değil, çocuğunun eğitimine gidiyor dedi.
     Asan, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Dünya Bankası ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca Erzurum Lisesi Kültür Sitesi Konferans Salonunda düzenlenen Adım Adım Anadolu Kadınlar İçin İş Fırsatları Erzurum Buluşması adlı seminerin açılışında yaptığı konuşmada, toplumun kadın ve erkeklerden oluştuğunu, bunun bir bölümünü geliştirip diğer bölümünün fırsatlardan mahrum bırakılmasıyla o toplumun gelişmesinden söz edilemeyeceğini belirtti.
     Bu inançla Anadoluyu adım adım dolaşarak kadınlarla bir araya geldiklerini ifade eden Asan, Onlara kadınlar için ülkemizin ürettiği fırsatlarla ilgili bilgiler sunuyoruz. Biz bu serüvene Gaziantepte başladık, daha sonra Trabzona gittik. Üçüncü il olarak Erzurumdayız. 28 Kasımda Şanlıurfaya gideceğiz. Daha sonra her ay bir şehir olmak üzere Anadoluyu karış karış gezmek istiyoruz dedi.
     Asan, bu toplantılarda kadınların istihdama katılımının önemini anlattıklarına dikkati çekerek, Türkiyenin ekonomik olarak gelişen bir ülke olduğunu, bu gelişmenin sağlam gerçekleşmesi için de kadınların mutlaka istihdama katılması gerektiğini vurguladı.
     Toplumun güçlenmesi için kadının da işinin ve parasının olması gerektiğini dile getiren Asan, Araştırmalara göre kadınların aldığı para genel yargının aksine süsüne ve kıyafetine değil, çocuğunun eğitimine gidiyor. Kadınların iş hayatına katılımını sağlamak amacıyla çeşitli kurslar düzenleniyor. Ama kadınlar öğrenemem diye korkuyor. Bir insanın yaşı ne kadar büyürse o kadar çabuk öğrenir. Biz büyüdükçe korkuyoruz ve kendimizi çekiyoruz. Korkmazsak, istekli olursak çok daha hızlı öğreniriz diye konuştu.
     Asan, kadınların iş hayatına katılımını sağlamak için hükümetin de çeşitli girişimlerde bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     Kanunlarda hiçbir pürüzümüz kalmadı. Ama uygulamaya gelindiğinde bazı problemlerle karşılaşıyoruz. Eğitimde ilköğretimde tamamen eşitliği sağlamış bulunuyoruz. Ortaöğretimde sıkıntı var çünkü hala kafamızda Bu kızdır evlenecek evinde oturacak ilköğretimi bitirdi tamam yeter düşüncesi var. Hükümet olarak zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarmamızın temel nedeni budur.
    
     -Diğer konuşmacılar-
    
     Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk de Erzurumun Türk ve İslam dünyasında çok önemli bir kent olduğunu ifade ederek, Erzurum Nene Hatunları, Kara Fatmaları yetiştiren bir şehir. Kadınına çok değer veren ve kadını da her alana katkı sağlayan bir şehir. Anayasada kadınlar için pozitif ayrımcılık öngörülüyor. Sosyo-kültürel alanda yapılacak çok şey var dedi.
     Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktör Yardımcısı Florian Fichtl de Adım Adım Anadolu Platformunun amacının toplumsal cinsiyet eşitliği, kalkınma konularını toplumun tüm kesimlerini dahil edecek şekilde Türkiyenin her köşesinde konuşabilmek ve tartışabilmek olduğunu belirtti.
     Fichtl, kadınların da erkeklerle toplumda ve yaşamda aynı fırsatlara, söze sahip olmasının önem taşıdığına dikkati çekerek, Eşit düşünme zamanıdır. Kadınların daha fazla sayıda ve daha nitelikli işlere erişiminin arttırılması aynı zamanda akılcı ekonomik politikaların bir parçası olmakta, Türkiyenin bütününde yoksulluğun azaltılması ve güvenin sağlanmasında temel bir önem taşımaktadır dedi.
     TÜSİAD Kadın-Erkek Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı Nur Ger ise Ülke olarak potansiyelimizin yarısından yani kadınlarımızdan faydalanamıyorsak uçacak bir kapasiteye sahipken seke seke yürümek durumunda kalıyoruz. Bu da bizi gelişmiş ülkelerin gerisinde bırakıyor diye konuştu.
     Konuşmaların ardından Mersin Arslanlı Köyü Çiftçi Kadınlar Tiyatro Grubu tarafından İki Öküz Parası adlı oyun sahnelendi.
     Seminerin sonunda Erzurumlu kadınların eğitim ve girişimcilik alanlarında yaptıkları anlatıldı.
    
     Muhabir: Zehra Melek Çat
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Erzurumda Kadınlar İçin İş Fırsatları semineri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER