Fatihin anıları, vefat ettiği Gebzede yaşatılacak

Fatihin anıları, vefat ettiği Gebzede yaşatılacak -Fatih Sultan Mehmetin hayatını kaybettiği Hünkar Çayırına doğduğu, gençliğinin geçtiği ve sarayda yaşadığı mekanların minyatürü yapılacak -Gebze Belediye Başkanı Köşker: -"4


KOCAELİ (A.A) - Şengül Oymak - Fatih Sultan Mehmetin Kocaelinin Gebze ilçesinde vefat ettiği Hünkar Çayırına doğduğu, gençliğinin geçtiği ve sarayda yaşadığı mekanların minyatürü yapılacak.
     Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hünkar Çayırında 2009dan bu yana anma etkinlikleri düzenlediklerini belirterek, Fatih Sultan Mehmetin ölümünün 532. yılı dolayısıyla, 1-3 Mayısta büyük bir program hazırladıklarını söyledi.
     Fatih Sultan Mehmetin tüm dünyaya mal olmuş, dünyanın bildiği büyük bir şahsiyet olduğunu, çok yönlü kişiliğiyle üzerinde hassasiyetle durularak genç kuşaklara tanıtılması gerektiğini ifade eden Köşker, eğitimi, yetişmesi, İstanbulu fethinde gösterdiği azim ve başarma duygusunun gençler için "eşsiz örnek" özelliği taşıdığını vurguladı.
     Tarihin akışını değiştirmiş, çağ kapatıp yeni bir çağ açmış büyük bir şahsiyetin Gebze ile bağı olduğuna dikkati çeken Köşker, "Vefat ettiği alanda, panoramik yapı oluşturacağız. Fatihin doğduğu, gençliğinin, çocukluğunun geçtiği ve sarayda zaman geçirdiği mekanların minyatürünü yapacağız. Minyatürlerle içinde gezilebilecek yapılar inşa edeceğiz" diye konuştu.
     Köşker, projeyi birkaç yılda hayata geçirmeyi planladıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:
     "İnsanlar buraya geldiği zaman çadırını, kullandığı çeşmeyi, mescidi, köprüyü görecek. Fatihin çocukluğunun geçtiği yerden başlayarak, bütün yaşadığı mekanları tanımış olacak. Tarihi yaşatmak istiyoruz. Her şehrin manevi değeri var. Ecdadımıza sahip çıkma noktasında bunu duyuracağız. Bir daha ki sene kalıcı mekanlar oluşturacağız. 40-50 milyon liralık ciddi ve büyük bir proje. İnsanları çekebilmek için güzel, ecdadımıza yakışır bir proje üretmeniz lazım. Mimarlarımız şu anda bunun için çalışıyor."
    
     -"Gebzeyi Fatih Sultan Mehmet ismiyle özdeşleştireceğiz"-
    
     Köşker, Gebzeye tarihi ve kültürel kimlik kazandırmayı, bölgenin Fatih Sultan Mehmet ile anılmasını hedeflediklerini anlatarak, İstanbulu ziyaret eden 12 milyon turistten en az bir milyonunu ilçeye çekmeyi düşündüklerini vurguladı.
     Projeyi, sanayisiyle dünyanın tanıdığı Gebzeye tarihi ve kültürel kimlik kazandırmak amacıyla hazırladıklarını belirten Köşker, şöyle konuştu:
     "Hünkar Çayırında vefat eden Fatih Sultan Mehmeti anmayı ve anlamayı amaçlayan, bütün dünyanın tanıdığı bu büyük şahsiyetin Gebzeyle ilişkisini tüm Türkiye ve dünyayla paylaşmak amacıyla ürettiğimiz bir proje. Düzenlediğimiz etkinliklerden sonra Fatihin Gebze ile bağlantısını İstanbul, Türkiye ve dünya öğrenecek."
     Köşker, Fatihin adına yakışır vefa örneği sergileyeceklerini ifade etti.
    
     -Vefa programı-
    
     Köşker, 1-3 Mayısta düzenlenecek anma programına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bazı bakanların katılmasını beklediklerini dile getirerek, etkinlikleri "www.hunkaravefasempozyumu.org" adlı internet sitesinden duyurduklarını söyledi.
     Köşker, 1-2 Mayısta Gebze Kent Meydanı Kültür Merkezinde düzenleyecekleri "1. Uluslararası Hünkara Vefa Sempozyumu"nda bilim adamlarının tebliğ sunacağını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Fatihin anıları, vefat ettiği Gebzede yaşatılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER