Fekiye Teyran Kültür Festivali

Fekiye Teyran Kültür Festivali -Vali Karaloğlu: -Fekiye Teyranı senelerce görmezden geldiniz, yok saydınız. Yok oldu mu- Milletin gönlünde olanı yok edebilir misiniz- Bu mümkün değil -Birileri Fekiye Teyranı kendi küçük dü


VAN (A.A) - Van Valisi Münir Karaloğlu, Fekiye Teyranı senelerce görmezden geldiniz, yok saydınız. Yok oldu mu- Milletin gönlünde olanı yok edebilir misiniz- Bu mümkün değil dedi.
     Van Valiliği ile Bahçesaray Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı işbirliğiyle bu yıl 3üncüsü düzenlenen Fakiye Teyran Kültür Festivali, Bahçesaray ilçesinde başladı.
     Festivalin açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen ve sözlerine Fekiye Teyrana ait Kürtçe yazılmış bir şiiri okuyarak başlayan Vali Karaloğlu, katılımcıları da Kürtçe selamladı.
     Fekiye Teyranın, büyük Kürt bilgesi, düşünürü ve filozofu olduğunu belirten Karaloğlu, şöyle konuştu:
     Denir ki, küreyi arzda kuşların diline vakıf olan iki kişi, iki şahsiyet vardır. Bunlardan bir tanesi Hz. Süleyman, diğeri de Fekiye Teyrandır. İşte biz bugün bu büyük insanı, bu büyük bilgeyi tanımak üzere burada toplandık. Onun dünyasında yolculuk yapmak, onun felsefesini kavramak, onun yaradana ve yaradılana olan sevgisi ve aşkını anlamak için buradayız.
     Fekiye Teyranı, Vana vali olarak atandıktan sonra tanıdığını ve bu zamana kadar tanımamasını kendinde eksiklik olarak gördüğünü anlatan Karaloğlu, şunları kaydetti:
     Bu sadece benim eksiğim değil, bu Türkiyedeki eğitim sisteminin de eksiği. Eğer biz Yunus Emreyi çocuklarımıza öğretirken Fekiye Teyranı, Mevlana hazretlerini öğretirken Ahmed-i Haniyi ve Mela Ceziriyi anlatabilseydik, öğretebilseydik bugün yaşadığımız sorunların hiçbirini yaşamayacaktık. Bugün toplumda oluşan ön yargıları kaldırmaya çalışıyoruz. Eğer geçmişte bunu başarabilseydik, bugün ön yargılarımız oluşmayacaktı. Ama iyi yolda ilerliyoruz. Bakın Türkiye Cumhuriyetinin Başbakanı defalarca Türkiyede ret ve inkar politikasının bittiğini söyledi. Biz buna inanıyoruz. Fekiye Teyranı senelerce görmezden geldiniz, yok saydınız. Yok oldu mu- Milletin gönlünde olanı yok edebilir misiniz- Bu mümkün değil. Fekiye Teyran bugün Türkü, Kürdü, doğulusu, batılısı, kadını ve erkeğiyle hep beraber onu anlamak için buradaysa bu yeni Türkiyenin ve Türkiyeliliğin göstergesidir. Bunu güçlendirmemiz lazım.
    
     -Fekiye Teyran, insanlığın ortak değeridir-
    
     Karaloğlu, bu yıl 3üncüsünü düzenledikleri festivale her geçen yıl daha fazla katılım olduğunu bildirerek, bu tür festivallerin birlik, beraberlik ve kardeşliğe vesile olmasını temenni etti.
     2009 yılında, Fekiye Teyranın türbesi ve camisinin bakımsız olduğuna dikkati çeken Karaloğlu, türbe ve caminin yapılan tadilat ile onarımdan geçirildiğini dile getirdi.
     Karaloğlu, Fekiye Teyranın, insanlığın ortak değeri olduğunu vurgulayarak, Ona sahip çıkmak için Kürt ya da Türk olmaya gerek yok, insan olmak yeterlidir. Birileri Fakiye Teyranı kendi küçük dünyalarına hapsetmek, kendi ırkçı düşüncelerine payende etmek istiyorlar. Bu sevdalarından vazgeçsinler, bunu başaramazlar diye konuştu.
    
     -AK Parti Milletvekili Orhan-
    
     AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan da konuşmasına, katılımcıları Kürtçe selamlayarak başladı.
     Büyük Kürt düşünürü Fekiye Teyranın, ilk kez 2009da yapılan çalışmalarla Türkiyeye, dünyaya ve Kürtlere tanıtıldığına dikkati çeken Orhan, şunları söyledi:
     Fekiye Teyran, sevginin, güzelliğin, şiirin, edebiyatın dili. Burada gördüğünüz kuş, size belki renkli sıradan bir kuş gibi görünüyor. Ama eminim ki Fekiye Teyran bunu görmüş olsaydı, çok önemli manalar ve şiirler yazardı. Kuş, özgürlüğü, üzerindeki renkler kültürleri, kültürel zenginliği, dili, sevgiyi, güzelliği temsil ediyor. Fekiye Teyran, siyasete alet edilemeyecek kadar büyük bir şair, rekabete konu olamayacak kadar önemli kültürel birikime, sevgiye, saygıya ve felsefeye sahiptir.
     Tabii bir asır boyunca bu değerlerimiz gölgede kaldı. Bugün kendilerini memleketinde ifade edemeyen ve dünyanın dört bir yanında bu kültürü yaşatan insanlar, bugün onun kaynağında bir araya geliyor. Bu mutluluk verici bur durum.
     Konuşmaların ardından Vali Karaloğlu, AK Parti Van milletvekilleri Orhan, Mustafa Bilici, Burhan Kayatürk, AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Osman Nuri Güler, AK Parti eski milletvekilleri Dengir Mir Mehmet Fırat, Kayhan Türkmenoğlu, Mehmet Emin Ekmen ve diğer katılımcılar, Fekiye Teyranın simgesi olan güvercinleri gökyüzüne uçurdu.
     Daha sonra Belediye Parkındaki stantları gezen davetliler, Fekiye Teyranın türbesini ziyaret edecek. İki gün sürecek festivalin bugünkü bölümü, çeşitli açılışlar, yürüyüş, rafting ve mevlit programı ile sona erecek.
    
     Muhabir: Sıtkı Yıldız - Ali İhsan Öztürk
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Fekiye Teyran Kültür Festivali Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER