GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu:

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu: -171 ülkeye ihracat yapıyoruz, hedefimiz 2023 yılında gümrüğü olan her noktaya el birliğiyle ulaşmak


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, 171 ülkeye ihracat yapıyoruz, hedefimiz 2023 yılında gümrüğü olan her noktaya el birliğiyle ulaşmak dedi.
     Konukoğlu, Gaziantepi Geliştirme Vakfı (GAGEV) tarafından düzenlenen Gaziantep Sanayisi başlıklı toplantıdaki konuşmasında, sanayi ve ticaret geçmişi çok eskilere dayanan Gaziantepte, sanayiye yönelik devletin tek bir yatırımı olmadığını ifade etti.
     Gaziantepte sanayi denilince organize sanayi bölgesinin akla gelmesine rağmen, aslında sanayinin şehrin dört bir tarafına yayıldığını dile getiren Konukoğlu, Gaziantepte aktif 5 bin 89 firma bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     Gaziantepte 28 milyon metrekare alanda 160 bin kişiye istihdam sağlanıyor. İmalat sektöründe tekstil ürünleri yüzde 38 oranında payla ilk sırada bulunuyor. Bunu kimya, gıda ve metal sanayi izliyor. Tekstilin payının küçülerek, özellikle metal sanayinin yüzde 25lere ulaşması en büyük temennimiz. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. 171 ülkeye ihracat yapıyoruz, hedefimiz 2023 yılında gümrüğü olan her noktaya el birliğiyle ulaşmak.
     Konukoğlu, Gaziantepin 171 ülkeye ihracat yaptığını vurgulayarak, bu yıl eylül ayı ihracatında Ankarayı geçerek 5. sıraya yükseldiklerini hatırlattı.
     Gaziantepin ocak-eylül 2012 döneminde 4 milyar 275 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini aktaran Konukoğlu, Ankaranın yerini yıl bazında da almak istiyoruz. Ankara ile aramızda 560 milyon dolarlık ihracat farkı kaldı. İnşallah onu da en kısa zamanda kapatırız, bu yıl olmazsa seneye 5inciliği yakalarız dedi.
    
     -AB ülkelerinden vazgeçilmemeli
    
     Konukoğlu, ihracatta yakalanan başarıdan dolayı Gaziantepteki sanayicilerle gurur duyduklarını ifade etti.
     Gaziantepten en fazla ihracat yapılan ülkelerin başında Irak, Suudi Arabistan ve ABDnin geldiğini aktaran Konukoğlu, İhracatta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri dışında bir tek İranda düşüş var. AB ülkelerindeki düşüş de bu ülkelerdeki ekonomik sorunlardan kaynaklanıyor diye konuştu.
     AB ülkelerine yapılan ihracattaki düşüşe rağmen, ihracatçılara bu ülkelerden vazgeçilmemesi uyarısında bulunan Konukoğlu, Onları bu zamanda malsız bırakmazsak, taleplerini zamanında yerine getirirsek, ekonomileri düzeldiğinde bizden mal alırlar dedi.
     İhracatın şampiyonunun makine halısı olduğunu, bu ürünü bitkisel sıvı yağlar, kimyevi maddeler, buğday unu ve polipropilen ipliğin izlediğini kaydeden Konukoğlu, ihracatta imalat sektörünün payının yüzde 96 olduğunu, bunun da Gaziantepin bir sanayi şehri olduğunun açık göstergesi olduğunu dile getirdi.
    
     -İskenderun Limanı ve Otoyol Projesi
    
     Projelerini kurumlarla birlikte gerçekleştirdiklerini ifade eden Konukoğlu, ortak aklın dışında hiçbir çalışmaları olmadığını dile getirdi. İskenderun Limanı ve Otoyol Projesi kapsamında açılacak tünelin Gaziantepe bağlanması halinde, kentin limana ulaşımının daha da kısalacağını belirten Konukoğlu, bu projeyle Gaziantepin İskenderun Limanına uzaklığının 107 kilometreye düşeceğini aktardı.
     Gaziantepi denize götürmeye çalıştıklarını ifade eden Konukoğlu, Bu yol gerçekleşirse, bu yolun hemen yanı başında Kilisle birlikte kuracağımız ortak sanayi bölgesi gerçeğe dönüşebilecek bir proje haline gelecektir. Hassa ile Dörtyol arasındaki tünelin ihalesi verildi. Tabii ki bu, süreç işi. Bizim elimizde olsa, bugün açarız değerlendirmesinde bulundu.
     Gaziantep sanayisinin 2023 yılında, 30 milyar dolar ihracat, 350 bin kişiye istihdam sağlamayı, dünyanın bütün ülkelerine ihracat yapmayı, katma değeri yüksek teknolojik ürünlerin üretim üssü olmayı, en az 20 yeni ulusal ve uluslar arası marka yaratmayı, üniversite-sanayi işbirliğinde model olmayı hedeflediğini kaydeden Konukoğlu, Bu hedeflere kilitlendik. Dünya ekonomisi çalkalanıyor, Türkiyede durgunluk var deniliyor ama Gaziantep hala yoluna devam ediyor diye konuştu.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek / Sevil Çelik
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER