Hozattaki fişleme iddiaları

Hozattaki fişleme iddiaları -TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan, Tuncelinin Hozat İlçesindeki fişleme iddialarının araştırılmasına ilişkin alt komisyon üyeleri, Tuncelideki çalışmalarını tamamladı -Alt Komi


TUNCELİ (A.A) - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan, Tuncelinin Hozat İlçesindeki fişleme iddialarının araştırılmasına ilişkin alt komisyon üyeleri, Tuncelideki çalışmalarını tamamladı.
     Komisyon üyeleri, Tuncelide bir otelde, İl Emniyet Müdürü Hayati Yılmaz, Tunceli Baro Başkanı Avukat Hasan Özcan ve bazı vatandaşları dinledi.
     Alt Komisyon Başkanı ve AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, görüşmenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, dün Hozat ilçesinde incelemeler yaptıklarını, yetkililerden bilgi aldıklarını ve fişlendiği söylenen vatandaşlarla görüştüklerini söyledi.
     Cumhuriyet Başsavcımızla, Cumhuriyet Savcımızla fişleme boyutuyla devam eden davayı ve emniyet amirimizin intiharıyla ilgili davayı görüştük, onlardan da bilgiler aldık diyen Metiner, Ankaraya döndükten sonra her iki dosyayı da resmi yazıyla isteyeceklerini belirtti.
    
     -Namık Dursun dinlenecek-
    
     Hozatla ilgili tüm bilgilerin tek elde kendi komisyonlarında toplanması gerektiğini ifade eden Metiner, şöyle konuştu:
     Bugün de İl Emniyet Müdürümüzden gerekli bilgileri aldık. Baro başkanımızla görüştük, ona da teşekkür ediyoruz, bize önemli açıklamalarda bulundular. Bundan sonraki süreç Ankarada devam edecek. Vatandaşlarımızın 2004-2006 sürecinde çok yoğun bir şekilde şikayet konusu ettikleri birtakım isimler var. Bunlardan biri de o tarihlerde İl Jandarma Alay Komutanı olarak görev yapan Namık Dursun. Onu komisyon olarak dinlemeye çağıracağız. Onun dışında emniyetin ve jandarmanın bilgisayarlarına Cumhuriyet Başsavcılığımız marifetiyle el konulmuştu, yedekleri, imajları alınmıştı. Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Dairesine gönderilmişti. Oradan henüz bir rapor gelmedi. O raporun bir an önce gelmesini sağlamak durumundayız. Ayrıca Malatya Adli Tıptan Emniyet Amirimizin intiharıyla ilgili otopsi raporu Hozata intikal etmemiş. Ankaraya döndükten sonra Adli Tıp Kurumu Başkanımızla görüşerek, raporun bir an önce ulaştırılmasını sağlamaya çalışacağız. Aynı şekilde Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Dairesi yetkilileriyle de görüşerek bir an önce bu imajların raporlama işinin tamamlamasını sağlamaya çalışacağız. İstiyoruz ki bir an önce neticelensin. Bu çerçevede hem bürokratik iş ve işlemleri hızlandıracak hem de bu arada sözü edilen Albayı çağırıp dinleyeceğiz. Belki başka dinlemelerimiz de olabilir.
     Mehmet Metiner, süreci bir an önce tamamlamak istediklerini, Hozat halkının beklentilerinin bu yönde olduğunu belirtti. Hozat halkının komisyona çok büyük umut bağladığını, güven duyduğunu aktaran Metiner, Hozat halkına duydukları bu güvenden dolayı komisyon üyeleri adına çok teşekkür ediyorum. Güvenlerini boşa çıkartmayacağız dedi.
    
     -Yasal olmayan birtakım fişlemeler olduğu sonucuna vardık-
    
     Alt Komisyon Başkanı Metiner, şunları kaydetti:
     Kimseyi peşinen suçlu ilan etmiyoruz. Çünkü adli soruşturma devam ediyor. Komisyon olarak bizim incelemelerimiz devam ediyor. İncelemelerimiz bittiğinde ancak büyük resmi görebiliriz. Kimin suç işleyip işlemediğine de adli makamlar karar verecektir. Ama bizim bu aşamada tespit ettiğimiz, ne yazık ki yasa dışı fişlemelerin yapıldığı yönündedir. Bu fişlemelerin bir kısmı elimizin altında bulunmaktadır. Bunlar yasal olmayan fişlemeler. Biyografik bilgi fişi adı altında bize de ulaşan, bizim de bizzat gördüğümüz fişlemeler. Gerek Cumhuriyet Başsavcımızla görüşürken, gerekse İl Emniyet Müdürümüzle görüşürken, elimizin altındaki bu biyografik bilgi fişlerinin yasal yollarla elde edilen istihbari bilgi notları olmadığı şeklinde. Dolayısıyla bu aşamada bile, çok rahatlıkla yasal olmayan yollarla temin edilmiş birtakım fişlemeler olduğu sonucuna vardık. Bunların tarihleri konusunda değişik iddialar var. Ama görünen o ki, 2007 tarihinden başlayan ve 2010 yılına kadar da devam eden birtakım fişlemeler var. Emniyetin bilgisayarında çıktığı iddia edilen fişlemeler var. Jandarmada bu fişlerin bir tekine rastlanmış değil ama jandarmanın bilgisayar imajları da alındığı için kriminal dairenin göndereceği rapor neticesinde jandarmada da fişlemelerin yapılıp yapılmadığı ortaya çıkacak. Ama bu aşamada dediğim gibi söyleyebileceğim şey, evet ne yazık ki bu tür fişlemeler var.
     Hala eski alışkanlıklarını sürdüren birtakım insanlar olduğunu dile getiren Metiner, Tabi bu kurumsal, yukarıdan verilen bir talimat neticesinde yapılan bir işlem midir yoksa hala eski alışkanlıklarını sürdürmek isteyen, devlet adına rutinin dışına çıkmayı kendine vazife edinen, durumdan vazife çıkartmayı kendi meslekleri sayan birtakım unsurların yapmış olduğu bir iş ve işlem midir- Bu konu henüz netliğe kavuşturulmuş değil. Bu yöndeki incelemelerimiz tabi ki devam ediyor. Ama kurumsal bir iş olduğu saptamasından uzağız. Tespit edilebilmiş değil ama emniyet teşkilatımızın kullandığı bilgisayarlardan yasal olmayan, hukuka uygun olmayan, suç niteliği taşıyan birtakım biyografik bilgi fişlerinin var olduğu tespit edilmiştir ifadelerini kullandı.
    
     -Gereken yapılacaktır-
    
     Fişlemelerin hangi yıllar arasında yapıldığı yönünde bir soru üzerine Metiner, şöyle devam etti:
     Evet, bu bir Türkiye Büyük Millet Meclisi Komisyonu ama sonuçta Hükümetimizi ilgilendiren bir durum var. Çünkü iktidarda olduğumuz yıllarda yapıldığı belirlenmiş fişlemeler var. Bu vesileyle bunu söylemek isterim, hem komisyon başkanı sıfatımla hem de iktidar partisinin bir mensubu olarak bu şekilde suç işleyenler her kim olursa olsun, hak ettikleri cezaya çarptırılacaklardır. Hükümetimiz bu konuda asla müsamaha göstermez. Sayın Başbakanımızın da ifade ettiği gibi biz bu tür fişlemeleri vatandaşlarımızı ötekileştiren, ayrıştıran, iç tehdit kapsamında değerlendiren, hele hele kişisel hayatlarıyla ilgili birtakım uygunsuz ifadelerin yer aldığı fişlemeci mantığı asla kabul etmiyoruz, demokratik bulmuyoruz, hukuka uygun bulmuyoruz. Eski alışkanlıklarını sürdüren, sürdürmek isteyen herkes karşısında hükümetimizi bulacaktır. Bu konuda son derece duyarlıyız. Meclis komisyonu olarak da duyarlıyız, hükümet olarak da duyarlıyız. Bunun neticesinde eğer kurumsal bir talimatla bunun gerçekleştirildiği saptanırsa gereken yapılacaktır ama kurumun içinden birileri durumdan vazife çıkartmak için yapmışlarsa, ki bu da ortaya çıkacaktır, onlar hakkında da her türlü gerekli işlem yapılacaktır. Yani adli işlemin yanı sıra idari işlem de yapılacaktır. Bu konuda Hozat halkının hiçbir kuşkusu olmasın.
     Açıklamanın ardından, askeri helikopterle Elazığa giden komisyon üyeleri, bir restoranda yemek yedi.
     Yemeğin ardından gazetecilerin Hozattaki incelemelerine ilişkin sorularını yanıtlayan Mehmet Metiner, Sonuca hızla yaklaşıyoruz. Resim giderek netleşiyor. İnşallah büyük resme ulaştığımız zaman Türkiye toplumunu bilgilendireceğiz. Ama bu aşamada söyleyebileceğimiz tek şey şu; Maalesef yasal olmayan fişlemeler yapılmış dedi.
    
     Muhabir: Haydar Toprakçı / Ömer Fansa / Önder Felek
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Hozattaki fişleme iddiaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER