Iğdırdaki casusluk soruşturması

Iğdırdaki casusluk soruşturması -Casusluk yaptıkları iddiasıyla haklarında 20 yıla kadar hapis istenen 3ü tutuklu 11 sanığın yargılanmasına devam edildi


ERZURUM (A.A) - Iğdırda casusluk yaptıkları iddiasıyla haklarında 20 yıla kadar hapis istenen 3ü tutuklu 11 sanığın yargılanmasına devam edildi.
     Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın üçüncü duruşmasına, Iğdırda devletin güvenliğine ilişkin bilgilerin temin edildiği iddiasıyla tutuklu yargılanan 2si İranlı 3 sanık ile 2 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı.
     Duruşmada söz alan tutuklu sanık Timur Ağrı, bin 600 lira alacağını tahsil etmek için gittiği İranda pasaportuna el konularak rehin alındığını, İranlı ajanların elinden kurtulmak için Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) hakkında yalan yanlış bilgi vererek, ülkesine geri döndüğünü iddia etti.
     Yıllarca köy koruculuğu yaptığını ifade eden Ağrı, şöyle konuştu:
     Alay komutanının başçavuş olduğunu, 2. Ordu Komutanlığının Erzurumda bulunduğunu söyledim. Bunlar hep yanıltıcı bilgiler. Cahil biriyim, hatam İrandan kurtulup Iğdıra geldiğimde hemen polise gitmememdir. Başıma gelenleri olduğu gibi gidip polise anlatmalıydım ancak cahilliğimden yapamadım. Vicdanı, imanı, merhameti olan bir insan 3-5 kuruş için ülkesini ve kendisini satmaz.
     İran uyruklu sanık Mohammad Reza Esmaeılpour ise üzerlerinde ele geçirilen fotoğrafların gizli bir yönü olmadığını, MİT raporunda fotoğraflar ve koordinatlarla üç boyutlu bölge haritası çıkarılabileceğinin belirtildiğine dikkati çekerek, şunları anlattı:
     Iğdırda üç fotoğraf çektik ancak gümrük kapısından Doğubayazıt ilçesine kadar hiçbir yerin fotoğrafını çekmedik. Ağrı Dağından Tuzluçaya kadar olan kesimde çektiğimiz hiçbir fotoğrafta askeri tesis yoktur. Fotoğrafı çekilen binaların tamamı internetten görülebilen ve yerleri önceden belli olan yerlerdir. Sanıklardan Kamil Aras ifadesinde, İran ajanlarının kendisine kamera verip uydudan izleyerek ajanlık yaptırmak istediğini söylemişti.
     İran Devleti Türk vatandaşlarını ajan diye çalıştırıyorsa, o zaman biz burada neyle suçlanıyoruz- Bu çelişkilerle dolu iddianameyi reddediyorum.
    
     -Duruşma ertelendi-
    
     İran uyruklu tutuklu sanık Shagram Zargham da el konulan kamerada Devrim Muhafızlarının, terör örgütü PJAKa yönelik operasyonda gözaltına aldığı teröristlerin sorgulanma görüntüsünün yer aldığını dile getirerek, Peki, ben soruyorum, İran ajanları 5-6 kurumu ilgilendiren görüntülerin bulunduğu kamerayı bize verip Türkiyede ajanlık faaliyetinde bulunmamızı isteyecek kadar saflar mı- Akıl, mantık var. İran Devleti çok fakir mi ki başka kamera alamadı da İranın güvenliği için çok önemli görüntülerin yer aldığı bu kamerayı temizlemeden bize verip, Türkiyeye gönderiyorlar. Bu çelişkileri hukuken izah etmek mümkün değil şeklinde konuştu.
     Tutuksuz yargılanan sanıklardan Abdurrahman Yavrutürk ve Mustafa Karahan da suçsuz olduklarını öne sürerek beraat talep etti.
     Sanık avukatları ise müvekkillerinin 1,5 yıldır tutuklu bulunduğunu, Ağrının İranda alıkonulmasının ardından kendisini kurtarmaya çalışmasıyla başlayan sürecin hukuktan yoksun delil ve iddialarla buralara kadar vardığını ileri sürerek, Ağrının gözaltına alınmadan 4 ay önce İranlılardan ele geçirilen kameradaki görüntüsünün düşündürücü olduğunu, kameraya kimin veya kimlerin nasıl yerleştirildiğinin araştırılıp bulunması gerektiğini söyledi.
     Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, İranlılardan ele geçirilen kameradaki görüntülerin ne zaman ve nasıl kayıt edildiğiyle ilgili TÜBİTAKtan istedikleri raporun ulaşmadığını ancak TÜBİTAKtan gönderilen bir yazıda raporun en kısa sürede mahkemeye verileceğinin yer aldığını anlatı.
     Kahya, İranlı sanıklardan ele geçirilen GPS cihazındaki verilerin incelenmesine, güvenlik birimlerinin yerini veya çeşitli hedefleri gösteren bilgi içerip içermediğinin belirlenmesi için Erzurum MİT Bölge Başkanlığına yazı yazılmasına, bu yönde MİT Müsteşarlığından detaylı rapor istenmesine ve sanıkların tutukluğunun devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
     Iğdırda yürütülen casusluk soruşturması kapsamında hazırlanan ve mahkemeye sunulan 115 sayfalık iddianamede, tutuklu 2 İranlının da aralarında bulunduğu 11 sanık hakkında 20 yıla kadar hapis cezası istenmişti.
    
     Muhabir: Hasan Özkal
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Iğdırdaki casusluk soruşturması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER