Karadenizde kadın sorunları araştırılıyor

Karadenizde kadın sorunları araştırılıyor -Giresun Üniversitesi bünyesinde, Rektör Prof. Dr. Aygün Attarın öncülüğünde kurulan Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile bölgedeki kadın sorunlarının araştırılıp, sosyal ve ekonomik


GİRESUN (A.A) - Gültekin Yetgin - Gülizar Şenel - Giresun Üniversitesi bünyesinde, Rektör Prof. Dr. Aygün Attarın öncülüğünde kurulan Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜKAM) ile bölgedeki kadın sorunlarının araştırılıp, sosyal ve ekonomik hayatta kadınların daha fazla söz sahibi olmaları amaçlanıyor.
     GÜKAM Birim Müdürü Aysun Karaahmet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 29 Martta göreve atanan Rektör Attarın, kendisinin de bir kadın olduğu için kadınlara karşı pozitif ayrımcılık yaptığını, merkezin bu düşünceyle kurulduğunu belirtti.
     Karaahmet, Giresunda bir kadın rektör olmasının sadece üniversitede değil, tüm kentteki yaşama olumlu katkısının olacağını düşündüğüne değinerek, Sayın Attar, daha önce olduğu gibi göreve başladığı günden itibaren kadınların her türlü sorununa büyük titizlik gösterdi. Sorunların tespiti, çözüm yolları ve akademik anlamda neler yapılabileceğine yönelik faaliyetler yürütülmesi amacıyla da GÜKAMı kurdu dedi.
     GÜKAMın öncelikle kadınların sorunlarını, şikayetlerini araştırıp bunlara yönelik nasıl çözümler üretileceğine yönelik faaliyetler yürüteceğini ifade eden Karaahmet, şöyle konuştu:
     GÜKAM olarak öncelikle kadının toplumsal ve ekonomik hayat içindeki yerini net olarak belirleyeceğiz. Kadının toplumsal yapı içindeki statüsü, sorunları ile bilgili bütün konularda duyarlı ve bilgili kadrolar yetiştirmek, toplumun her kesiminde bunun farkındalığını sağlamak amacındayız. Kadınların sorunlarına yönelik iyileştirme anlamında faaliyetler düzenleyeceğiz. Sosyal hayat içinde kadının verimliliğini artırmak, yaşadığı hayat, geleceği ve sorunlarına önce bölgesel daha sonra da evrensel çözümler getireceğiz. Buna yönelik yurt içi ve yurt dışındaki faaliyetlerden faydalanıp diğer üniversitelerin bünyesindeki birimlerden de destek alarak ortak çalışmalar yapacağız. Bu anlamda güzel bir çalışma olacağını tahmin ediyoruz.
    
     -Kadınların bu kadar ezilmiş durumda olması erkeklerden kaynaklanmakta-
    
     Karaahmet, Türkiyede özellikle Karadeniz Bölgesinde kadınların tüm ailenin yükünü sırtlamış durumda olduğunu, bunun önemli bir kadın sorunu olarak değerlendirilmesi gerektiğini anlatarak, şunları kaydetti:
     Özellikle kırsalda yaşayan kadınlarımız evin tüm işlerini, çocuk bakımını, tarla bahçe işini kendisi yürütmekte. Erkek ise buna sadece seyirci kalmakta. Bu son derece üzüntü verici ve düşündürücü bir durum. Bu durum her alanda kadının ezildiğini göstermekte. Aslında kadınların bu kadar ezilmiş durumda olması erkeklerden kaynaklanmakta. Erkek hayat paylaşımında bulunmayıp, tüm yükü kadının sorumluluğuna bırakmakta. Merkez olarak bölgesel çalışmalar kapsamında erkeklere yönelik eğitim seminerleri, psikolojik destek gibi çalışmalar yürütmek istiyoruz. Çoğu erkek kendi eziklik ve öz güven eksikliğini eşlerinden çıkarıyor. Kendi eşlerinin ya da bir kadının onlardan daha başarılı olmasını kendilerine yakıştırmıyorlar. Öncelikle erkeklerin bu zihniyetten kurtulması gerekiyor. Çünkü şiddet sadece fiziksel değil her anlamda olabiliyor.
     Aysun Karaahmet, merkez olarak güzel çalışmalar yapmak istediklerini vurgulayarak, kadının baskı ve şiddetten kurtulmasının bile kendileri için çok önemli olduğunu, bu nedenle büyük çaba harcayacaklarını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Karadenizde kadın sorunları araştırılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER